2016-01-11 09:01:20
Φωτογραφία για Αρχίζουν οι συγχωνεύσεις στο ΠΕΔΥ; Αναστάτωση στο Κιάτο για μεταφορά Μονάδας στο Κέντρο Υγείας
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανάστατοι είναι γιατροί, εργαζόμενοι αλλά και κάτοικοι της περιοχής του Κιάτου για την εντολή μετεγκατάστασης της μονάδας του ΠΕΔΥ στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια με έγγραφό της τον περασμένο Δεκέμβριο ζητά να προχωρήσει η μεταφορά της μονάδας του ΠΕΔΥ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας.

Το υγειονομικό προσωπικό όμως αλλά και φορείς και κάτοικοι εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις καθώς θεωρούν πως μια τέτοια ενέργεια θα βλάψει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους του Κιάτου, αφού η μονάδα του ΠΕΔΥ βρίσκεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις 1000 τ.μ. ενώ το Κέντρο Υγείας, όπου θα γίνει η μετεγκατάσταση, μόλις σε 350 τ.μ.

Το έγγραφο της 6ης ΥΠΕ για τη μετεγκατάσταση του ΠΕΔΥ

Μάλιστα οι γιατροί μαζί με άλλους φορείς της περιοχής έχουν αποστείλει σχετική επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους.


Στα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να διατηρείται μία μονάδα τουΠΕΔΥ με μόλις 4 γιατρούς που έχουν απομείνει μετά το νόμο Άδωνι Γεωργιάδη, απαντούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε προσλήψεις όπως δεσμεύτηκε και όχι σε συγχωνεύσεις όπως είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι γιατροί άλλωστε φοβούνται πως οι συγχωνεύσεις τέτοιου τύπου δεν είναι τυχαίες καθώς με το 3ο μνημόνιο οι μονάδες του ΠΕΔΥ που δεν αποδίδουν, οι υπηρεσίες τους θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε τι αναφέρει χαρακτηριστικά το 3ο μνημόνιο και τι λένε οι γιατροί: «Ανάστατοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ! Προς ιδιωτικοποίηση οι δημόσιες μονάδες υγείας 

Στην επιστολή τους πάντως προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό Σύλλογοι του Κιάτου, φορείς αλλά και πολίτες, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η υλοποίηση αυτής της απόφασης δεν εξυπηρετεί ούτε την ανάγκη ορθολογικής κατανομής και καλύτερης αξιοποίησης των πόρων στον τομέα υγείας, ούτε την ανάγκη προσφοράς αποδοτικότερων και πληρέστερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες που επικαλείται η σχετική απόφαση αλλά ακριβώς τα αντίθετα.

Επιπρόσθετα η επαπειλούμενη κατάργηση της συγκεκριμένης υγειονομικής υποδομής δεν πρέπει να γίνει για τους παρακάτω λόγους:

• Το κτίριο είναι σύγχρονο, κατασκευασμένο στο τέλος της δεκαετίας του 90 με νοσοκομειακές προδιαγραφές (δομής, ηχομόνωσης, θερμομόνωσης κλπ) για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρώτων βοηθειών.

• Ανήκει στο Δημόσιο, δεν επιβαρύνεται με έξοδα ενοικίων και εκτείνεται σε δύο πτέρυγες με την μονάδα υγείας να καταλαμβάνει την βόρεια πτέρυγα εμβαδού περίπου χιλίων (1000) m2 .

• Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει βασική πρόσβαση απο βορρά με πρόσοψη στο θαλάσσιο μέτωπο και το αλιευτικό καταφύγιο του Κιάτου και δευτερεύουσα πρόσβαση , προς την Π.Ε.Ο. Κορίνθου Πατρών, διαμέσου της νότιας πτέρυγας που στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.»

Να σημειωθεί πάντως ότι συγχωνεύσεις τέτοιου τύπου είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι είναι στο πλαίσιο μιας γενικότερης εξοικονόμησης πόρων. Μάλιστα στο διετές πλάνο του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ήταν να μειωθεί το ιατρικό προσωπικό, κάτι που έπραξε άλλωστε, και να περιοριστεί ο «χάρτης» των διάσπαρτων μονάδων Υγείας ανά τη χώρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και οργανωμένο δίκτυο του ΠΕΔΥ.

Ένα σχέδιο που περιελάμβανε τη συγχώνευση των κέντρων Υγείας με τις μονάδες του ΠΕΔΥ αλλά με 24ωρη λειτουργία.

Την περίοδο εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δήλωνε κάθετα αντίθετος στα σχέδια της τότε κυβέρνησης.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ