2016-01-11 18:59:39
Φωτογραφία για ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Απορρίφθηκε ομόφωνα από τους επιστημονικούς φορείς το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί φορείς σε ανακοίνωσή τους: «Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζόμενων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Προσθέτουν δε: «Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας». Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, και καλούν όλους τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην κοινή πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 14/1/2016 και ώρα 12:00, με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του ΔΣΑ, Ακαδημίας 60.

Την Παρασκευή σε νέα συνάντησή τους, στις 11:00, στα γραφεία του ΤΕΕ, οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ
. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος και το μέλος του Δ.Σ Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθαν. Κατσίκης, ο Πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθ. Πρεκετές, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ι. Μαρμαράς.

Από την άλλη πλευρά, βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα αντέξει και θα υπερψηφιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς τα μέτρα είναι υπέρ και όχι εναντίον της κοινωνίας εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου που διέθετε μια συντριπτική πλειοψηφία στη βουλή και έπεσε μέσα σε λίγους μόνο μήνες. 

«Η δική μας κυβέρνηση θ΄αντέξει ακριβώς επειδή τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπέρ και όχι εναντίον της κοινωνίας. Γι αυτό το λόγο οι κινητοποιήσεις που έχουν γίνει για το ασφαλιστικό, δείχνουν ότι η κοινωνία στο σύνολο της δεν συμφωνεί με αυτούς που αντιδρούν. Εκτιμά ότι η προσπάθεια μας είναι μια προσπάθεια η οποία δεν είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση αλλά αντίθετα προωθεί τα συμφέροντα του μέσου ανθρώπου και ιδίως του φτωχού, του αδύναμου».

Τα μέτρα του ασφαλιστικού δεν είναι αντιλαϊκά

Επιμένει ότι αν τα μέτρα ήταν πράγματι εναντίον της κοινωνίας και του λαού «θα ήταν ντροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς να τα εφαρμόσει». Όπως επισημαίνει  το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, προπαντός σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά, διαφέρει από τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο. Αν αυτά υιοθετούνταν από την κυβέρνηση, τότε πράγματι οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν είχαν «αντιλαϊκό» χαρακτήρα αν για παράδειγμα είχε προταθεί η περικοπή του ΕΚΑΣ χωρίς μέτρο να το αντικαταστήσει.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι το σχέδιο Γιαννίτση δεν μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι σκοπός της σημερινής μεταρρύθμισης είναι «να ευνοήσει μεροληπτικά τους φτωχότερους και τους αδύναμους». Υπογράμμισε ότι αν το ασφαλιστικό αντιμετωπιστεί μόνο με εισπρακτικούς όρους «και προσπαθήσουμε μόνο να καλύψουμε τις τρύπες των ελλειμμάτων όπως πράγματι επιχείρησε να κάνει η μεταρρύθμιση Γιαννίτση, έχουμε κάνει το μισό δρόμο και μάλιστα όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα συστήματα υπάρχουν για να δίνουν προστασία στους ανθρώπους και όχι απλώς για να είναι ισορροπημένα. Εμείς θέλουμε να είναι ισορροπημένα, δεν θέλουμε να δημιουργούμε ελλείμματα».

«Δεν είναι πράγματι αριστερή η πολιτική δημιουργίας ελλειμμάτων, αλλά θέλουμε και τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να μην έχουμε ελλείμματα δίνοντας συντάξεις των 50 ευρώ. Αυτές όμως δεν θα ήταν συντάξεις που θα χρησίμευαν για να ζει ένας άνθρωπος αξιοπρεπώς» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.

«Οι συντάξεις δεν μπορούν να κατέβουν πιο κάτω»

Στη συνέντευξή του ο υπουργός επαναλαμβάνει: «Δεν μπορούν οι συντάξεις να κατεβούν πιο κάτω. Ένδεκα μειώσεις είχαν δει οι Έλληνες συνταξιούχοι, το εισόδημα τους έχει μειωθεί κατά 40%. Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας, αυτό το αντιλήφθηκαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Και αν ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις, αυτές που θα επωμισθούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συμφωνούν, γιατί βλέπουν ότι η εναλλακτική λύση μείωση των συντάξεων θα ήταν διαλυτική για την κοινωνία, ποιος μπορεί να διαφωνήσει;».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΙΝΤΕΓΕ : ΜΕΤΡΑΜΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΙΝΤΕΓΕ : ΜΕΤΡΑΜΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ