2016-01-12 21:18:41
Φωτογραφία για Πλαφόν στις εισφορές και ελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις
Ελαφρύνσεις και άλλες βελτιώσεις του σχετικού άρθρου προανήγγειλε η κυβέρνηση, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι εξοντωτικές αυξήσεις έως 223% στις εισφορές των ελεύθερων επιστημόνων και των επιστημόνων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ που προκαλούν έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των κλάδων.

Η κοινή επιτροπή του συστάθηκε από τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας θα προσπαθήσει να βρει τη χρυσή τομή προκειμένου να μην στραγγαλίζεται η υγιής επιχειρηματικότητα αλλά και να μη χάνει σημαντικά έσοδα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων των ανεξάρτητα απασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων) αλλά και του οικονομικού επιμελητηρίου.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η επιβολή μιας χαμηλής κατώτερης κατηγορίας ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες, που αντιστοιχεί σε μηνιαίο ασφάλιστρο ύψους 93 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα αφορά στους νέους επαγγελματίες, ήτοι τους επαγγελματίες που έχουν έναρξη δραστηριότητας από 0 έως 5 χρόνια. Η ίδια λύση θα προωθηθεί σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας και για τους νέους επιστήμονες.


Ωστόσο οι εκπρόσωποι των κλάδων επισημαίνουν ότι δεν είναι τόσο οξύ το πρόβλημα για τους νέους απασχολούμενους όσο για τα υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου εργασίας εξετάζει τη θέσπιση πλαφόν στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων) προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές αυξήσεις. Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού, ήτοι τις 5.680 ευρώ τον μήνα (αντιστοιχεί σε μηνιαία εισφορά 1.172 ευρώ), να προκύπτει από το 9πλάσιο του κατώτατου μισθού και να αφορά εισοδήματα από 65.000 ευρώ και πάνω. Αντίστοιχα, για τα εισοδήματα από 55.000 έως 65.000 ευρώ, το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα θα μπορούσε να είναι το 8πλάσιο του κατώτατου μισθού κ.ο.κ.

Ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ (11/1) στη δημόσια τηλεόραση, ανακοίνωσε επίσης ότι στο διάστημα του ενός έτους που μεσολαβεί έως την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος ( 1/1/2017) το υπουργείο θα αναζητήσει μηχανισμούς που θα διασταυρώνουν αν το δηλωθέν εισόδημα ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Σήμερα – όπως τόνισε ο κ. Πετρόπουλος η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από 3.500 ευρώ ετησίως, κάτι που θεωρείται αδιανόητο.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την τριήμερη αποχή των δικηγόρων τονίζουν ότι η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος σημειώνει ότι με τις αυξημένες εισφορές επί των δηλωθέντων εισοδημάτων να φτάνουν στο 35%, και την αυξημένη φορολόγηση στα ίδια περίπου επίπεδα, για δηλωθέντα εισοδήματα 10.000 ευρώ, οι 7.000 είναι ασφαλιστικές εισφορές και φορολογική επιβάρυνση.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής τονίζει πως δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ οφείλει με το νέο σύστημα να καταβάλει για εισφορές και φορολογία 14.000 ευρώ!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός επισημαίνει πως για τους Έλληνες μηχανικούς, εάν προστεθούν η φορολογία, η προκαταβολή φόρου και οι νέες εισφορές, στο τέλος θα μείνει ένα 15% του ετήσιου εισοδήματος για να περάσουν όλη τη χρονιά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ