2016-01-13 11:22:00
Φωτογραφία για Στα Δικαστήρια τα διαγνωστικά κέντρα για το clawback
Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag.gr

Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τα 24 εκ. ευρώ που χάθηκαν, πυροδοτεί νέες διεκδικήσεις

Νέες δικαστικές διεκδικήσεις για τα διαγνωστικά κέντρα φέρνει το μέτρο του clawback, από το οποίο προσπαθούν να γλιτώσουν και οι επιχειρήσεις υγείας.

Μετά την υποβολή αγωγών για να μην παραγραφούν τα ληξιπρόθεσμα από το 2010 και πίσω τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, τώρα ο επόμενος στόχος είναι το μνημονιακό προαπαιτούμενο "συλλογής του clawback του 2014", για το οποίο ο κάθε πάροχος είχε το ατομικό του πλαφόν.

Την ανάγκη αναζήτησης δικαστικής διευθέτησης, φαίνεται να πυροδοτεί απάντηση τουαναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επανέρχεται στο θέμα των 24 εκ. ευρώ που είχαν πιστωθεί στον ΕΟΠΥΥ, αντ΄ αυτού όμως χρησιμοποιήθηκαν για άλλες ανάγκες, εν αναμονή υπογραφής σχετικής υπουργικής απόφασης.


Ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει στην απάντησή του, ότι η απόφαση για την κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 24 εκ. ευρώ ελήφθη στις 9.12.2014, στις 19.12.2014 εγκρίθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ενώ απομένει η τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, για την αύξηση του ορίου δαπανών του σχετικού κωδικού τουΕΟΠΥΥ.

Με την εκκρεμότητα αύξησης του ορίου δαπανών στον ΕΟΠΥΥ, ο αναπληρωτής υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι γι΄ αυτό το λόγο δεν αυξήθηκε το όριο δαπάνης και στα διαγνωστικά κέντρα, ώστε οι πάροχοι να χρεωθούν τελικά χαμηλότερα ποσά clawback στις ατομικές τους ειδοποιήσεις.

Περιστολή δαπανών

Συνεχίζοντας ο κ. Πολάκης, επισημαίνει ότι για το 2015, τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση περί τωνπλαφόν στη συνταγογράφηση εξετάσεων, όπως είχε αποφασιστεί στις 14.8.2014, από την οποία αναμένεται μείωση της τάξης του 14% κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι του 2014.

Αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι η αναμενόμενη απόφαση δεν πρόκειται τελικά να εκδοθεί, ο κ. Πολάκης σημειώνει στην απάντησή του, ότι κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας ήταν η επανεξέταση του συνόλου των δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ελεγχθούν οιανορθολογικές κατανομές, να περιοριστούν ενδεχόμενες σπατάλες και να εξορθολογιστεί η δημόσια δαπάνη που κατευθύνεται προς τον ιδιωτικό τομέα, με βασικό γνώμονα την αναστροφή της αυξητικής τάσης που καταγραφόταν κατά τη θητεία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δέσμευση πληρωμής

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός καταλήγει λέγοντας πως "βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι η εξοικονόμηση των πόρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ο περιορισμός της ιδιωτικής δαπάνης και ο έλεγχος της προκλητής ζήτησης. Με βάση αυτές τις αρχές, η πολιτική ηγεσία το υπουργείου, σε αντίθεση με πρακτικές του παρελθόντος, θα φροντίσει άμεσα για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων διοικητικών πράξεων, για την εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οργανισμών εποπτείας τους προς τους ιδιώτες παρόχους".

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), νομικό, κ. Ευάγ. Κατσίκη, "με την απάντηση αυτή, ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχεται τιςαλλαγές που έγιναν στη διαχείριση κρατικού χρήματος, γεγονός που συνιστά παράνομη κατάσταση". Μάλιστα ο κ. Κατσίκης δεν παραλείπει να τονίσει ότι "αυτή η αλλαγή στην αξιοποίηση των πόρων που ήταν διαθέσιμοι - όπως αναφέρεται και σε σχετική απάντηση του τότε προέδρου τουΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντού για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε διαγνωστικές εξετάσεις και να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - μπορεί να χαρακτηριστεί και ως υπεξαίρεση, αφού τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για άλλο σκοπό από αυτόν για τον οποίο είχαν διατεθεί".
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ