2023-10-31 11:20:30
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η κάλυψη υπηρεσιών σε παιδιά με βαριές αναπηρίες από τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας
Ένα αίτημα χρόνων των γονέων παιδιών με βαριές αναπηρίες ικανοποιεί ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ξεκινά να συνάπτει συμβάσεις με τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.-Η.Φ.).

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη συμβολή του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΕΟΠΥΥ, μετά από πολυετείς αγώνες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ). Όπως σημειώνουν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, ο αγώνας υπήρξε δύσκολος και μακροχρόνιος, αλλά επιτέλους δικαιώθηκε.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ)

"Ύστερα από τον μεγάλο αγώνα και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και του κινήματός μας για την επαρκή θωράκιση και τη βιωσιμότητα των Κ.Δ.-Η.Φ. και κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, και την ουσιαστική υποστήριξη του δικαιώματός τους να ζουν στην κοινότητα με επιλογές και αξιοπρέπεια, αλλά και ύστερα από τα γνωστά και πολυετή προβλήματα και προσκόμματα στο μείζον πεδίο της συμβασιοποίησης και των Κέντρων αυτών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ένας νέος κύκλος, επιτέλους, ολοκληρώνεται.


Οι θετικές διαβεβαιώσεις που έλαβε η Ομοσπονδία μας, την προηγούμενη εβδομάδα, από την πλευρά της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κας Σ. Ζαχαράκη, για την εντός ορίζοντα ημερών εκκίνηση της διαδικασίας, προς το πρόσωπο της οποίας οφείλονται θερμές ευχαριστίες για την αποτελεσματική παρέμβαση στο ζωτικής σημασίας αυτό ζητούμενο για τα παιδιά και τις οικογένειές μας, μπαίνουν εφεξής σε τροχιά υλοποίησης.

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ: ΔΑ2Β/611/24.10.2023 έγγραφο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με θέμα: «Πρόσκληση ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας από Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.-Η.Φ.)», καλούνται από σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι φορείς που λειτουργούν Κ.Δ.Η.Φ., είτε είναι ήδη συμβεβλημένοι, είτε επιθυμούν να συμβληθούν με τον Οργανισμό για πρώτη φορά, για την υποβολή φυσικού αρχείου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Κεντρική Υπηρεσία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη σύναψη της σύμβασης.

Για την πληρέστερη πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων φορέων που λειτουργούν Κ.Δ.-Η.Φ., αναφορικά με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό, επισυνάπτεται η σχετική πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ADVERTISING

Αναγνωρίζοντας τον αναμενόμενα αυξημένο όγκο των αιτημάτων που θα υποβληθούν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – λόγος για τον οποίο η ΠΟΣΓΚΑμεΑ έχει επανειλημμένα αιτηθεί στον Οργανισμό τη δημιουργία εξειδικευμένης οργανικής δομής για την εξυπηρέτηση των θεμάτων που αφορούν σε συμβάσεις και υπηρεσίες που έχουν ως αποδέκτες άτομα με αναπηρία – εφιστούμε την προσοχή των φορέων στην έγκαιρη και συνεπή ανταπόκριση στην ανωτέρω διαδικασία, διατηρώντας, σε κάθε περίπτωση, και σε αυτό το στάδιο, ως δεδομένη τη συνεργασία με την Ομοσπονδία μας για οποιοδήποτε θέμα ανακύψει σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας και για τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης ολοκλήρωσής της.

Συνάδελφοι,

Η διαδρομή και ο αγώνας όλων των προηγούμενων ετών και του προηγούμενου διαστήματος, για την εν πολλοίς προσδοκώμενη αποζημίωση των υπηρεσιών διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας μέσω της συμβασιοποίησης και των Κ.Δ.-Η.Φ. με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που εκκρεμούσε από συστάσεως του Οργανισμού, υπήρξε δύσκολος, οι καθυστερήσεις μεγάλες, τα προσκόμματα αμέτρητα, τα προβλήματα πολλά.

Όμως, και αυτή την μάχη την κερδίσαμε, γιατί εργαζόμαστε συλλογικά και ενωμένα, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, μαζί με τα σωματεία – μέλη της, μαζί με τους φορείς που λειτουργούν ή/και ενδιαφέρονται να συστήσουν Κ.Δ.-Η.Φ. και άλλες δομές ενταξιακού χαρακτήρα για τα άτομα με αναπηρία, μαζί με την ΕΣΑμεΑ και με την αμέριστη συμπαράστασή της.

Την κερδίσαμε γιατί, δεκαετίες τώρα, αγωνιζόμαστε με πίστη, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, επιμονή και, κυριότερα, έχοντας ως καθοδηγητή και γνώμονα τα δικαιώματα και την αξιοπρεπή διαβίωση των παιδιών μας, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Συνεχίζουμε και θα σας κρατάμε διαρκώς ενήμερους/ες για κάθε εξέλιξη."

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, την οποία υπογράφει η διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, υπήρξε κλίμα άριστης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ μέσα από την ενεργό δράση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) ολοκληρώθηκε το επί σειρά ετών πολυαναμενόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εκκίνηση της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τα Κ.Δ.-Η.Φ:

Στόχος είναι «η διασφάλιση των δικαιωμάτων πρόσβασης των ΑμεΑ σε ποιοτικές και επαρκείς υπηρεσίες στην κοινότητα. Εκτιμώντας τη βαρύτητα που διατηρεί για τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία το ζήτημα παρακολούθησης αναπτυξιακών προγραμμάτων σε Κ.Δ.-Η.Φ., καταρτίστηκε σύγχρονο συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, καθώς αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των ωφελούμενων και δημιουργεί ασφαλείς συνθήκες για τη λειτουργία των φορέων μέσα από την αποζημίωσή τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του Οργανισμού».

Με τη συμβασιοποίηση των Κ.Δ.-Η.Φ. ενισχύεται η προοπτική μετάβασης των ΑμεΑ σε ασφαλέστερο πλαίσιο στην κοινότητα, αλλά πρωτίστως διασφαλίζεται ο κοινός στόχος όλων των εμπλεκόμενων για λειτουργική και συναισθηματική σταθερότητα των ωφελούμενων και των οικογενειών τους.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ