2016-01-15 10:03:35
Φωτογραφία για Μετά τα δίδακτρα, νέο “χτύπημα” από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη
Μετά τις αναφορές περί διδάκτρων στα δημόσια σχολεία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε, προτείνοντας στη Βουλή να υπάρξουν ελεύθερες εργασιακές σχέσεις στους γιατρούς του ΠΕΔΥ.

Νέο πλήγμα κατά της ιδεολογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος κατάφερε την Πέμπτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (φωτό δεξιά).

IATRONET.GR

Έπειτα από τη δήλωσή του για καθιέρωση διδάκτρων στα δημόσια σχολεία, ο κ. Τριανταφυλλίδης επανήλθε με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (φωτό αριστερά).

Κατά τη συζήτηση της ερώτησης, ο βουλευτής πρότεινε οι γιατροί του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) να έχουν δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουν τις εργασιακές τους σχέσεις και εάν επιθυμούν να διατηρήσουν ιδιωτικό ιατρείο.

Επιτέθηκε, δε, με σφοδρότητα στους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για τους χειρισμούς που έκαναν προκειμένου, να διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.


Ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός ήταν κατηγορηματικός, ξεκαθαρίζοντας πως στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα υπάρχει μία και μόνη εργασιακή σχέση, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με τα υλικά του χθες, με νοοτροπίες του χθες, με συμβάσεις του χθες.

Πρέπει να γίνουν σε άλλη βάση, με άλλο όραμα, με άλλη αντίληψη που να είναι συμβατή με τη φιλοσοφία της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Θέση πήρε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας:

“Όσο ταχύτερα νομοθετήσει και υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας τις αναγκαίες ρυθμίσεις για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πολίτες – ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες - να λύσουν προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούν, ενώ θα πάψουν να διακινούνται απόψεις ανάλογες με αυτές του κ. Τριανταφυλλίδη”.

Αναφορές

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές που έγιναν από τον κ. Τριανταφυλλίδη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή:

Το θέμα που συζητάμε για την επαναπρόσληψη των ιατρών, οδοντιάτρων του πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΠΥ νυν ΠΕΔΥ- είναι πρώτον, θέμα αποκατάστασης των δημοκρατικών αρχών και αξιών, άρσης μιας αυθαίρετης, άδικης, παράνομης, αντισυνταγματικής απόλυσης.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξαναστήσουμε στα πόδια της, ουσιαστικά στα χέρια των έμπειρων και ικανών γιατρών και οδοντιάτρων του πρώην ΙΚΑ, πρώην ΕΟΠΠΥ, νυν ΠΕΔΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας ...Προκηρύχθηκαν εννιακόσιες θέσεις επικουρικών ιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης πανελλαδικά. Εξεδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο εκατόν εβδομήντα ιατροί, δηλαδή οι νέοι ιατροί γύρισαν την πλάτη στη συγκεκριμένη στη συγκεκριμένη αδώνια μορφή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του καταστροφικού νόμου 4238, που αποτέλεσε παραχάραξη του κεντρικού άξονα της πολιτικής μας...

...Συνέπεια των προηγούμενων πολιτικών, της σκόπιμης και συνειδητής αποσύνθεσης και διάλυσης του ΕΣΥ, είναι να έχουμε σήμερα το ΕΣΥ στα όρια της επιβίωσης και μια πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας που ψυχορραγεί...

Ξανθός

Στα επιχειρήματα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας – μεταξύ άλλων – τα εξής:

Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια αντιμετώπιση αυτής της εκκρεμότητας, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία με βάση, όμως, την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και σε ειδικότητες και σε συγκεκριμένες δομές και στην προοπτική της ενιαιοποίησης των εργασιακών σχέσεων με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2016.

Η πρόθεσή μας, δηλαδή, είναι να δώσουμε τη δυνατότητα, με ένα ολιγόμηνο μεταβατικό διάστημα, και στους υπηρετούντες γιατρούς που με διάφορους τρόπους, όπως ασφαλιστικά μέτρα, είναι η θέση τους σε εκκρεμότητα, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι εξωθήθηκαν σε έξοδο να επανέλθουν στην προοπτική, όμως, της πλήρους ενσωμάτωσής τους σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, με ενιαία εργασιακή σχέση την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση...

Βεβαίως, μου λέτε ότι ήταν στρεβλό αλλά τουλάχιστον λειτουργούσε, προσέφερε κάποιες υπηρεσίες. Προφανώς αυτές οι υπηρεσίες χάθηκαν.

Το θέμα είναι αυτές τις υπηρεσίες σήμερα να τις αντικαταστήσουμε με ποιοτικότερη φροντίδα που να διασφαλίζει το συνεχές, από την πρόληψη μέχρι τη θεραπεία για την αποκατάσταση, στη λογική του οικογενειακού γιατρού, των αποκεντρωμένων δομών, κοντά στους χώρους εργασίας, των τομεοποιημένων υπηρεσιών, της διατομεακής παρέμβασης από μια ομάδα υγείας, του κοινοτικού προσανατολισμού των υπηρεσιών...
Δ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σας προκαλώ κύριε Πολάκη…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σας προκαλώ κύριε Πολάκη…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ