2016-01-18 09:59:04
Φωτογραφία για «Καταποντίζονται» οι τιμές στο Παρατηρητήριο – «Αδειάζουν» από υλικά τα νοσοκομεία
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Οι αντοχές των προμηθευτών αναλώσιμων και υλικών στα νοσοκομεία δοκιμάζονται για ακόμη μια φορά στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγείας.

Τα εγγενή και διαρκή προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας του δημιουργούν και πάλι εμπόδια για τους προμηθευτές, αλλά και την ομαλή τροφοδότηση πολλών νοσοκομείων.

Το 2016 δεν φαίνεται να ξεκίνησε καλά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, μετά από ένα μακρύ διάστημα «απραξίας», τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται μαζικές αναρτήσεις τιμών στο Παρατηρητήριο. Οι τιμές αυτές, όμως, είναι αφενός πετσοκομμένες και αφετέρου αυθαίρετες, αφού δεν συνδέονται με προδιαγραφές.

Πρόκειται για τις χαμηλές τιμές με τις οποίες αγόρασαν υλικά νοσοκομεία της χώρας, αλλά όπως εξηγούν στο Virus παράγοντες της αγοράς, είναι «ευκαιριακές τιμές», για συγκεκριμένα προϊόντα και ποσότητες, δεδομένες χρονικές στιγμές.

Ο τρόπος ανάρτησης είναι, λοιπόν, η «ρίζα όλων των κακών», αφού στο Παρατηρητήριο αναρτώνται τιμές, χωρίς να συνδέονται με στοιχειώδεις προδιαγραφές ή ποιοτικά στοιχεία, ούτε καν με ποσότητα και συσκευασία!

Η τιμή για σύριγγες, για παράδειγμα, αφορά σύριγγες ανεξαρτήτου προέλευσης και ποιότητας, αλλά και ποσότητας. Είτε, δηλαδή έχει 10 τεμάχια η συσκευασία είτε 100 το κόστος είναι ίδιο, όπως εξηγούν στο Virus.

Για συνάρτηση μόνο με προϊόντα που έχουν περάσει από διαγωνιστική διαδικασία ούτε λόγος.

Το θέμα είχε αναδείξει σε άρθρο του στο Virus και Ι. Καραφύλλης, Supply chain and procurement specialist, τονίζοντας πως «για να μπορούν να είναι συγκρίσιμες οι τιμές στο ΠΤ θα πρέπει κάτω από το κάθε υλικό να «κρέμεται» η προδιαγραφή του. Μόνο έτσι οι τιμές είναι κατ’ αρχήν συγκρίσιμες».

Δημιουργείται, δε, ενός είδους στρέβλωση, αφού οι τιμές ποιοτικών φθηνών προϊόντων έχουν αυξηθεί, την ώρα που ποιοτικά υλικά έχουν εξαφανιστεί, αφού βάσει Παρατηρητηρίου τιμολογούνται πολύ χαμηλότερα από το πραγματικό τους κόστος.

Βέβαια, το γαϊτανάκι των προβλημάτων δεν σταματάει εκεί.

Βάσει αυτής της τιμής τα νοσοκομεία ζητούν από τους προμηθευτές να τους διαθέσουν τα αντίστοιχα υλικά.

Αλλά η τιμή είναι τόσο χαμηλή, που αν οι προμηθευτές πουλούσαν τα προϊόντα τους θα «έμπαιναν μέσα».

Μπορεί να ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι ελλείψεις αναλώσιμων και υλικών σε δημόσια νοσοκομεία δεν είναι αποτέλεσμα ελλιπούς χρηματοδότησης αλλά Παρατηρητηρίου και της τεράστια διαφοράς των αναρτημένων τιμών από τις τιμές προμηθευτή.

Αποτέλεσμα: τα νοσοκομεία δεν μπορούν να βρουν υλικά!

«Ο τρόπος ανάρτησης από τους φορείς, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις συσκευασίες, τη δραστική ουσία, κλπ, των προϊόντων, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα διότι αναρτώνται ανόμοια προϊόντα με τιμές πολύ χαμηλότερες του πραγματικού κόστους», δηλώνει στο Virus o πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Π. Αρναούτης.

«Αυτό οδηγεί σε ελλείψεις καθόσον οι προμηθευτές αδυνατούν να προσφέρουν υλικά που δεν υπάρχουν στο Παρατηρητήριο ή υπάρχουν με διαφορετικές προδιαγραφές», συμπληρώνει.

Ελλείψεις έχουν αναφερθεί τόσο σε αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, όπως σύριγγες και γάντια, όσο και σε εργαστηριακά, όπως αντιδραστήρια, ενώ προβλήματα διαπιστώνονται και στην προμήθεια βηματοδοτών.

Επιπλέον, οι νέες χαμηλές τιμές Ιανουαρίου προκαλούν επιπρόσθετα προβλήματα. Τα Νοσοκομεία ζητούν πιστωτικό από τις προμηθεύτριες εταιρίες, καθώς οι αναρτημένες τιμές είναι χαμηλότερες από τις τιμές που είχαν τα υλικά όταν έκαναν την παραγγελία και ως γνωστόν τα τιμολόγια εξοφλούνται με καθυστέρηση.

Τα προβλήματα, οι παρατηρήσεις και προτάσεις έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), που είναι υπεύθυνη για το Παρατηρητήριο Τιμών, αλλά έως τώρα δεν φαίνεται να τα έχει λάβει υπόψη.

Πληρωμές

Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Αρναούτης, στο τέλος του 2015 υπήρξε μια ομαλοποίηση των πληρωμών, καθώς είχε επιτευχθεί ένας καλός ρυθμός αποπληρωμής παλαιών οφειλών.

Ωστόσο, από την αρχή του έτους δεν έχουν εγγραφεί οι πιστώσεις και δεν υπάρχουν χρήματα στους λογαριασμούς των νοσοκομείων, ώστε να προχωρήσουν σε αγορές, ενώ έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα ποσά για τις λειτουργικές δαπάνες (1,338 δισ. ευρώ).

Εκτιμάται ότι, βάσει των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν, οι επόμενες πληρωμές δεν μπορούν να γίνουν πριν το Μάρτιο.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ