2016-01-18 11:21:27
Φωτογραφία για «Γιατροί-εθελοντές» μόνο με άδεια από την Περιφέρεια για δωρεάν εξετάσεις στα νησιά!
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος

Health Report.gr

Φρένο στις ανεξέλεγκτες επισκέψεις ακόμη και άγνωστων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) για δωρεάν εξετάσεις σε κατοίκους νησιών, επιχειρεί να βάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα η Περιφέρεια ξεκινά την καταγραφή των ΜΚΟ και των μελών τους, καθώς και στην διαπίστευση και πιστοποίηση των γιατρών μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ανεξάρτητων εθελοντών που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία αποτελούν πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Η απόφαση ελήφθη από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκου σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως με το μητρώο των ΜΚΟ που θα δημιουργηθεί, θα μπειφρένο στις ανεξέλεγκτες επισκέψεις διαφόρων άγνωστων συλλόγων και οργανώσεων, που κάθε καλοκαίρι με το επιχείρημα της προσφοράς δωρεάν ιατρικών επισκέψεων και εξετάσεων, επισκέπτονται τα νησιά.


Στόχος τους βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι απλά η παροχή δωρεάν υπηρεσιών, αλλά το «ψάρεμα» πελατών- ασθενών, σύμφωνα τουλάχιστον και με τις καταγγελίες που έφθαναν κατά καιρούς στις υπηρεσίες των νησιών.

Για το σκοπό αυτό ο περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση συγκρότησης συντονιστικού οργάνου με αρμοδιότητα την σύνταξη οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή κανόνων ελέγχου, διαπίστευσης και πιστοποίησης των ιατρών μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ανεξάρτητων εθελοντών, σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται από το Υπουργείο Υγείας, την παρακολούθηση της εφαρμογής των οδηγιών αυτών, καθώς και την υποβολή σχετικών εισηγήσεων στονπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Προηγήθηκε συνάντηση των περιφερειαρχών που αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό πρόβλημα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό τον περασμένο Δεκέμβριο και η έκδοση εγκυκλίου του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, στις 23/12/2015, η οποία καθορίζει το πλαίσιο άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος από γιατρούς – μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ανεξάρτητους εθελοντές που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις πύλες εισόδου των προσφύγων στην Ελλάδα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ