2016-01-19 09:39:34
Φωτογραφία για Τελικά θα δικαιωθεί ο ΓΑΠ; Τι είναι αυτό που φοβάται ο Βενιζέλος;
Ανάμεσα στην νυν και τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε η παραμικρή επικοινωνία για την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά

Πολλές σοβαρές επιφυλάξεις και ένα μεγάλο φόβο εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς για τη δημιουργία μίας ενιαίας παράταξης. Με μία προσεκτική του παρέμβαση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθιστά σαφείς τις διαφοροποιήσεις του ως προς μείζονα θέματα της τακτικής που ακολουθεί η διάδοχός του, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι οι χειρισμοί της ίσως περιορίσουν το προσκλητήριο στην επιστροφή και δικαίωση τελικά του Γιώργου Παπανδρέου, παρότι ο τελευταίος ήταν ο υπαίτιος της διάσπασης προ έτους και ο κύριος παράγοντας της εκλογικής καθίζησης του Κινήματος στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Σημειωτέον ότι ανάμεσα στην νυν και τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε η παραμικρή επικοινωνία για την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά, καθώς η τελευταία δεν τον ενημέρωσε για τα σχέδιά της
. Ο οποιοσδήποτε «διάλογος» ανάμεσά τους γίνεται εδώ και καιρό μέσω δημόσιων τοποθετήσεων ή ακόμα και με διαρροές. Το κλίμα στις σχέσεις τους επιβαρύνθηκε και με την υπόθεση του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος είναι πολιτικός φίλος του κ. Βενιζέλου.

Η Χαριλάου Τρικούπη θεώρησε ότι η κριτική του βουλευτή προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ είναι μήνυμα από τον κ. Βενιζέλο, κάτι που όμως αρνείται ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ενοχλήθηκε μεν, αλλά δεν αντέδρασε στη διαγραφή του κ. Γρηγοράκου από την ΚΟ του κόμματος.

Ως προς το προσκλητήριο για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται προβληματισμένος, λόγω του ότι οι άνθρωποι που επιχειρούν το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν οι ίδιοι που είχαν αντιδράσει στη συγκρότηση της «Ελιάς», δύο χρόνια πριν και τον είχαν καταγγείλει τότε ότι «κρύβει και διαλύει το ΠΑΣΟΚ».

Ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος δεν έχει πάντως τώρα αντίρρηση για τη Δημοκρατική Παράταξη, αλλά θεωρεί ότι η νέα προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε η «Ελιά», καθώς εκείνο το εγχείρημα τα είχε πάει καλά στις ευρωεκλογές, αλλά και υπάρχουν άνθρωποι και κινήσεις, που είχε ήδη κοντά σε αυτή τη λογική εξαιτίας και εκείνης της προσέγγισης.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χθες, ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζει την ανάγκη να συγκροτηθεί το «προοδευτικό κέντρο», αφήνοντας τον όρο «κεντροαριστερά» σε δεύτερο πλάνο.

Κάνοντας μία αναδρομή στην προσπάθεια για την «Ελιά» φροντίζει να θυμίσει ότι αυτή ανακόπηκε εξαιτίας της διασπαστικής κίνησης του κ. Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ.

Με περίπου «χειρουργικό» τρόπο ο κ. Βενιζέλος ζητά από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αποφύγει την ταύτιση του εγχειρήματος με την επιστροφή του κ. Παπανδρέου, πολύ δε περισσότερο να ταυτίσει την προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης με τη δικαίωση του αρχηγού του ΚΙΔΗΣΟ. Γράφει χαρακτηριστικά ότι «το λιγότερο που χρειάζεται ως πρώτο βήμα με δυναμική είναι η κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή, μαζί με την ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων προσώπων και κινήσεων του ευρύτατου αυτού αλλά και αξιακά προσδιορισμένου χώρου». Και προσθέτει: «Τώρα πλέον και η Ένωση Κεντρώων που έχει κοινοβουλευτική παρουσία και ευθύνη πρέπει να κληθεί να μετάσχει στις συζητήσεις, τις κοινές πρωτοβουλίες, τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αντίληψης. Και ας τοποθετηθεί».

Λέει δηλαδή στη Χαριλάου Τρικούπη ότι κυρίως σημασία έχουν τα κόμματα που είναι στη Βουλή (Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) για το εγχείρημα και όχι εκείνα που είναι εκτός (ΚΙΔΗΣΟ). Χωρίς όμως να θέτει κάποιου είδους βέτο στο άνοιγμα προς οποιαδήποτε δύναμη ή κίνηση του ευρύτερου χώρου.

Ο κ. Βενιζέλος όμως φροντίζει να στείλει και μήνυμα προς όσους, μέσω του μηδενισμού της πορείας 2012-2014, σχεδιάζουν την προσάρτηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, καίγοντας οποιαδήποτε γέφυρα με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ιδίως με τις δηλώσεις περί «αβύσσου» που χωρίζει το χώρο από τη δεξιά.

Οφείλουμε «να αναγνωρίζουμε και τιμούμε το έργο μας και δεν νιώθουμε ένοχοι επειδή και άλλοι προσχώρησαν σταδιακά στην πολιτική ευθύνης που χαράξαμε και ακολουθήσαμε σταθερά. Η ΝΔ τουλάχιστον παραδέχθηκε την προσχώρησή της και διεκδικεί δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο συμβολής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να παραδεχθεί τη ριζική μεταστροφή του και με τον τρόπο αυτό συνεχίζει να προκαλεί εθνική βλάβη δέσμιος των αντιφάσεων του και των αντιφάσεων της αντιμνημονιακής φιλοσυριζαϊκής δεξιάς» και επισημαίνει με νόημα:

«Από την άποψη αυτή που είναι η κρίσιμη, άβυσσος μας χωρίζει από τη ΧΑ στο όνομα της δημοκρατίας.  Άβυσσος μας χωρίζει από τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και τους τραγελαφικούς οπαδούς του Grexit. Άβυσσος πρέπει να μας χωρίζει από το λαϊκισμό, τη συνωμοσιολογία, τους ψεκασμένους, τα Νεφελείμ».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ