2016-01-24 09:40:18
Φωτογραφία για Το σύμφωνο συμβίωσης στην Ιταλία
«Η εκκλησία πιστεύει ότι η οικογένεια που ευλόγησε ο Θεός δεν θα πρέπει να συγχέεται με οποιαδήποτε άλλη μορφή ένωσης», τόνισε στο προχθεσινό του κήρυγμα ο Πάπας Φραγκίσκος, με αφορμή την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια στην ιταλική Βουλή, την ερχόμενη Πέμπτη. Το θέμα διχάζει την ιταλική κοινωνία και τα κόμματα. Οχι τόσο για το δικαίωμα νομικής συμβίωσης δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου όσο για τη δυνατότητά τους να υιοθετούν παιδιά -είτε είναι φυσικοί γονείς τους είτε όχι. Αυτή τουλάχιστον την «κακοτοπιά» την απέφυγε η ελληνική Βουλή. Στην Ιταλία όμως ο σχετικός νόμος θα το προβλέπει, έστω και με πολλούς αστερίσκους και περιορισμούς, οι οποίοι τελούν υπό συζήτηση.

«Το ζήτημα του stepchild adoption είναι πολύ λεπτό», παραδέχθηκε σε άψογα… αγγλικά ο Ματέο Ρέντσι, προτρέποντας τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Στην Ιταλία το ρόλο των ΑΝ.ΕΛ. παίζει το δεξιό NDC του Αντζελίνο Αλφάνο, που κατέθεσε πάνω από 85 τροπολογίες. Με καταιγισμό τροπολογιών βομβάρδισε την κυβέρνηση και η Λέγκα, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δέχθηκε αυτούσιο το κυβερνητικό νομοθέτημα.


Σε άλλους καιρούς η Καθολική Εκκλησία θα είχε κατεβάσει τους πιστούς στους δρόμους για να αποτρέψει τέτοιες εξελίξεις, όπως έκανε (ανεπιτυχώς) τη δεκαετία του ’70 με το δημοψήφισμα που καθιέρωσε το διαζύγιο στην Ιταλία. Αποτελεί ευτύχημα ότι σήμερα βρίσκεται στο τιμόνι της ένας μετριοπαθής και διαλλακτικός άνθρωπος σαν τον Φραγκίσκο, που άνοιξε την αγκαλιά του στους ομοφυλόφιλους, αντί να ζητήσει το δημόσιο προπηλακισμό τους:

«Ενώ η Εκκλησία ομολογεί και διακηρύσσει την ξεκάθαρη αλήθεια γύρω από το τι σημαίνει γάμος, την ίδια στιγμή δηλώνει ότι όσοι, είτε από ελεύθερη επιλογή είτε εξαιτίας ατυχών συγκυριών στη ζωή, ζουν σε αντικειμενική κατάσταση λάθους, εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο της άδολης αγάπης του Χριστού και της ίδιας της Εκκλησίας», τόνισε ο Ποντίφικας.

Με τη στάση του ο Πάπας αποθαρρύνει την άμεση ανάμιξη της Καθολικής Εκκλησίας στο θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης, αφήνοντας το έργο στους καθολικούς βουλευτές όλων των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, χθες Σάββατο, οι οργανώσεις γκέι, λεσβιών και αμφισεξουαλικών της Ιταλίας οργάνωσαν διαδηλώσεις σε 94 πόλεις μαζί με κόμματα, συνδικάτα και επιχειρήσεις, καλώντας την Ιταλία να «αφυπνιστεί» και να συγχρονιστεί με τις μεγάλες Δημοκρατίες της Ευρώπης.

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης δύο χώρες του Νότου (Ελλάδα-Ιταλία) φορτώθηκαν τη διαχείριση ενός σοβαρού κοινωνικού ζητήματος, που όσο να ’ναι δεν συμβάλλει στην αποφόρτιση του κλίματος.
Πηγή 
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ