2016-01-25 19:22:17
Φωτογραφία για ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΕΝΓΚΕΝ ΟΔΕΥΕΙ Η Ε.Ε.
Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδρίασαν στο Άμστερνταμ, τάχθηκαν υπέρ της παράτασης των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν για διάστημα έως και δύο χρόνια, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, η οποία έχει την προεδρία το τρέχον εξάμηνο: «Αυτή τη στιγμή, τα προσωρινά μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα μπορούν να ισχύσουν μόνο για περιορισμένη περίοδο έξι μηνών. Αλλά η άνευ προηγουμένου ροή αιτούντων άσυλο, η οποία ανάγκασε τα κράτη-μέλη να λάβουν αυτά τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, δεν έχει μειωθεί ακόμα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ, ο Ολλανδός υπουργός Κλάας Ντέικχοφ είπε ότι τα κράτη-μέλη κάλεσαν την Κομισιόν να ετοιμάσει τη νομική και πρακτική βάση για τη συνέχιση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων «μέσα από το Άρθρο 26 του κώδικα της ζώνης Σένγκεν».


Σημειώνεται ότι το άρθρο αυτό προβλέπει ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν θα μπορούν να βρίσκονται σε ισχύ για διάστημα έως και δύο χρόνια.

Την αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας ότι εάν δεν καταστεί εφικτό να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε τα σύνορα της Σένγκεν θα πρέπει να μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη. «Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει» ήταν η απάντηση της Αθήνας στη Βιέννη, ενώ ο Γιάννης Μουζάλας, αρμόδιος Υπουργός για θέματα μετανάστευσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών, ότι «δεν υφίσταται κανένας λόγος για την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν». «Η ''Σένγκεν" είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία». 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν που έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις και εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό θα πρέπει να λυθεί από κοινού, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση για τους νόμιμους τρόπους εισόδου στην Ε.Ε. και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Σε σχέση με την πρόταση της Σλοβενίας για αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ελλάδα ο κ. Μουζάλας δήλωσε σχετικά: «Οι χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού θέλουν να κλείσουν τα σύνορα, αλλά αυτό σημαίνει ότι μία Ευρωπαϊκή κρίση θα μετατραπεί σε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με χιλιάδες παγιδευμένους μετανάστες», συμπληρώνοντας ότι: «Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και οι μεμονωμένες ενέργειες σημαίνουν λιγότερη Ευρώπη». Κάλεσε δε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση, καθώς και τα μέτρα για τη βοήθεια προς την Τουρκία, προκειμένου να περιορίσει αυτή τις μεταναστευτικές ροές. Ο Νίκος Τόσκας, ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη, δήλωσε με τη σειρά του στον Τύπο ότι η ενίσχυση της FRONTEX σε άλλες χώρες πριν από την Ελλάδα δεν είναι καλή ιδέα. «Αν την έχουμε στην Ελλάδα, μπορούμε επίσης να συζητήσουμε και για τα άλλα κράτη μέλη - διαφορετικά δεν είναι νόμιμο».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ