2016-01-27 20:49:17
Φωτογραφία για «Επαίτης» αίματος το νοσοκομείο του Πύργου!
Σε δραματική κατάσταση είναι ο Σταθμός Αιμοδοσίας του... Νοσοκομείου Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου», καθώς με το ζόρι καλύπτει το 60% των αναγκών του και συχνά αναζητά εξωτερική χείρα βοηθείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.Πατρίς, από τις 5.000 μονάδες αίματος που απαιτούνται ετησίως για τις αιμοδοτικές ανάγκες, καλύπτονται μόνο οι 3.000 από αιμοδότες και αιμοδότριες του νομού, κυρίως χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αιμοδοτικοί σύλλογοι ανά την Ηλεία.

Για τις υπόλοιπες ανάγκες, ο Σταθμός δίνει καθημερινά αγώνα δρόμου και ζητά φιάλες από δεκάδες νοσοκομεία της Ελλάδας, για να καλύψει τις ανάγκες του. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», από την αρχή της εβδομάδας έχει ζητηθεί από τουλάχιστον δέκα νοσοκομεία (αθηναϊκά και περιφερειακά) συνδρομή για αιμοδότηση, όμως το 90% των αιτημάτων απορρίπτονται, καθώς η έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία είναι πανελλαδικό φαινόμενο και όχι μόνο στην Ηλεία.


«Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, όχι μόνο της Ηλείας. Παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες των συλλόγων του νομού με τις συχνές αιμοδοσίες, η κατάσταση παραμένει δραματική. Ειδικά αυτήν την περίοδο οι ανάγκες είναι αυξημένες, καθώς προκύπτουν συνεχώς έκτακτα περιστατικά, τα οποία καλύπτουμε οριακά. Ζητάμε και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία να βοηθήσουν, αλλά και αυτά αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ακόμα και το υπουργείο πολύ συχνά αδυνατεί να μας δώσει αίμα» τονίζει στην εφ.«Πατρίς» η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Πύργου, Κωνσταντίνα Πανέτα-Κωνσταντακοπούλου και προσθέτει ότι «πρέπει οι συμπολίτες μας να αντιληφθούν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας ασθενείς που έχουν ανάγκη από αίμα και πρέπει να βοηθηθούν. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία του Πύργου και της Αμαλιάδας».

Σημαντική παράμετρος είναι και το αυξημένο κόστος της μεταφοράς αίματος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, το οποίο αναλαμβάνουν ειδικές εταιρείες ύστερα από σχετική μελέτη καταλληλότητας και ασφάλειας, κάτι που θα μπορούσε να μειωθεί αν το ενδιαφέρον των πολιτών για αιμοδοσία ήταν εντονότερο.

«Καθημερινά ζητάμε από πάρα πολλά νοσοκομεία να μας βοηθήσουν. Από Πάτρα και Αθήνα, μέχρι Αγρίνιο και Ιωάννινα. Ειδικά ο χειμώνας είναι μια περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας συσσωρεύονται πολλές ανάγκες αίματος. Αν συνυπολογιστεί και η έξαρση στις ιώσεις, παράγοντας που μειώνει αναγκαστικά τους διαθέσιμους αιμοδότες, τότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα», επισημαίνει στην εφ.«Πατρίς» η προϊσταμένη του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, Γωγώ Παρασκευά, και συμπληρώνει λέγοντας ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε διότι προκύπτουν διαρκώς ανάγκες: «επιβαρυνόμαστε διότι δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε αυτάρκεις σε αίμα. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελαφρώς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια χάρη στις πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας με τους αιμοδοτικούς συλλόγους, όμως ακόμα είμαστε σε πολύ χαμηλό επίπεδο, για αυτό και ζητάμε από τους πολίτες να ενεργοποιηθούν περισσότερο».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ