2016-01-31 04:47:07
Φωτογραφία για Toyota RAV4 Hybrid: Οικολογικό «θηρίο»
Η Toyota έχει τη διορατικότητα να προβλέπει τις εξελίξεις. Ενα ακόμη δείγμα της... ικανότητάς της είναι η απόφαση να λανσάρει αυτή τη περίοδο την υβριδική έκδοση του πιο δημοφιλούς SUV.

Τώρα που η πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο είναι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου μάς διαβεβαιώνει ότι μειώνεται κι άλλο η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Το Toyota RAV4 Hybrid, που οδήγησα στο Αλικάντε, απαιτεί μικρή ποσότητα βενζίνης και σέβεται το περιβάλλον όσο λίγα αυτοκίνητα.

Ας ξεκινήσω, όμως, από το μεγάλο μου παράπονο. Η παρουσίαση του ιαπωνικού αυτοκινήτου με την τευτονική κατασκευή έγινε σε ένα μέρος που το ζήλεψα.

Στην περιοχή Μπαρτσελό, μόλις 40 χλμ. από τη γνωστή τουριστική πόλη, οι Ισπανοί δημιούργησαν ένα τεράστιο δημόσιο κήπο έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων.


Εκεί, εκτός από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες και χώροι αναψυχής των πολιτών. Ανάλογη εγκατάσταση θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς αλλά Η πρώτη υβριδική έκδοση στην εικοσάχρονη ιστορία του αυτοκινήτου που δημιούργησε την κατηγορία των μεσαίων SUV έχει ό,τι ζητήσεις.

Η προσοχή μου επικεντρώθηκε στο υβριδικό σύστημα ισχύος 197 ίππων. Απαρτίζεται από έναν βενζινοκινητήρα 2.500 κ.εκ. κύκλου Atkinson, έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα, μία γεννήτρια, μία μπαταρία υδριδίου-νικελίου μετάλλου 204 κυψελών, τοποθετημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα, μία μονάδα ελέγχου ισχύος και μία συσκευή κατανομής ισχύος.

Στην τετρακίνητη έκδοση AWD εφοδιάζεται με έναν πίσω ηλεκτροκινητήρα υψηλής τάσης 50 kW, που προσφέρει δυνατότητα all-wheel drive, χωρίς την προσθήκη κεντρικού άξονα μετάδοσης. Λειτουργεί ανεξάρτητα από τον εμπρός ηλεκτροκινητήρα και κινεί μόνο τους πίσω τροχούς, αυξάνοντας τις ικανότητες κίνησης σε ολισθηρούς δρόμους (λάσπες, χιόνια κ.ά.) και εκκινήσεις από στάση.

Θαύμασα την αξία του υβριδικού συστήματος στους ισπανικούς δρόμους με την καλή ποιότητα ασφάλτου. Μόλις πατήσεις το γκάζι, η παροχή ισχύος είναι άμεση.

Ο δείκτης του κοντέρ ανεβαίνει με εντυπωσιακό ρυθμό και η εργοστασιακή επιτάχυνση των 8,7΄΄ δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η τελική άνετα φθάνει τα 180 χλμ./ώρα.

Παρά την αύξηση του βάρους (2.205 κιλά), η οδική συμπεριφορά είναι καλή και ασφαλής. Στις στροφές εμφανίζονται περιορισμένες κλίσεις. Στα καμαράκια οι αντιδράσεις είναι ικανοποιητικές.

Εξασφαλίζει άνετο και ήσυχο ταξίδι. Η μοναδική παραφωνία έρχεται από την αντίδραση του αυτόματου κιβωτίου CVT στις απότομες επιταχύνσεις.

Αν και έχει βελτιωθεί, εξακολουθεί να παράγει στιγμιαία τον χαρακτηριστικό θόρυβο. Να τονίσω την πολύ καλή ποιότητα κύλισης, θυμίζει ακριβότερο Lexus. Στη δοκιμή κατανάλωσε 6,7 λίτρα/100 χλμ., μια λογική τιμή για ένα τόσο βαρύ αυτοκίνητο (εργοστασιακή μέτρηση 4,9 λίτρα/100 χλμ.).

Εκπομπές CO2 μόνο 115 γρ./χλμ. Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 33.770 ευρώ (2WD), AWD από 35.770 ευρώ. Σύντομα θα βρίσκεται στις εκθέσεις της Toyota Ελλάς. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ