2016-01-31 15:58:09
Φωτογραφία για Ομόθυμο «μπλόκο» στις κατεδαφίσεις στη Χίο
Να κινηθούν ομοφώνως προς το υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Χίου, αντιδρώντας στην πρόθεση κατεδάφισης μεγάλου μέρους του παραλιακού μετώπου στον Βροντάδο και ειδικότερα των τμημάτων έργων που έχουν κριθεί ως αυθαίρετα από τις προϊστάμενες αρχές.

Παρουσία των πρώην δημάρχων Ομηρούπολης κ.κ. Μάρκου Μεννή, Αριστείδη Ζαννίκου και Γιάννη Μαλαφή, ο δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς και δημοτικοί σύμβουλοι εξαπέλυσαν ομοβροντία επιχειρημάτων εναντίον της παράλογης, όπως την χαρακτήρισαν, απόφασης κατεδάφισης έργων που υφίστανται επί δεκαετίες στον Βροντάδο και έγιναν με πολλά έξοδα πάλι του Δημοσίου. Προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη στο περιβάλλον και ειδικότερα των ακτών που είχαν εξαφανιστεί εξαιτίας του έργου κατασκευής του παραλιακού δρόμου που είχε υλοποιήσει η χούντα, αλλά και να αρθεί η επικινδυνότητα σημείων που είχαν στοιχίσει τη ζωή πολλών συμπατριωτών μας.


Η απόφαση να κινηθούν δυναμικά αλλά και άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, περιλαμβάνει ακόμα και τα τμήματα της Μπέλλα Βίστα, που βρίσκονται και αυτά προ της ερπύστριας αλλά και τον παραλιακό οικισμό του Καταρράκτη, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, όπως και ανάλογα σημεία σε άλλες παραλιακές περιοχές, έτσι ώστε η όποια λύση δοθεί να είναι μόνιμη και να αφορά αν μην τι άλλο όλο το νησί.

Λάβρος ο Μάρκος Μεννής

«Είχαμε δεκάδες ή και εκατοντάδες θύματα στα συγκεκριμένα σημεία πριν γίνουν τα έργα αυτά, αφού τα κύματα έβγαιναν στο δρόμο και προξενούσαν τροχαία ατυχήματα», υπενθύμισε ο κ. Μεννής, αναφερόμενος στα έργα που ξεκίνησαν επί ημερών του στον τότε δήμο Βροντάδου και ολοκληρώθηκαν επί δημαρχίας του κ. Ζαννίκου.

Λάβρος ο πρώτος επιτέθηκε κατά των υπηρεσιακών παραγόντων που οδήγησαν την υπόθεση μέχρι εδώ και με χαρακτηρισμούς, όπως «Ζορρό της νομιμότητας» «ηλίθιοι γραφειοκράτες», έκανε λόγο για μια «απόφαση σκάνδαλο και πρόκληση στη λογική. Είναι τρελοί όποιοι πήραν τέτοια απόφαση να γκρεμίσουν τα έργα και να τα πληρώσει ο δήμος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μεννής πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα επισκεφθεί τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, ώστε να του εκθέσει την κατάσταση και να απαιτηθεί μια λύση.

«Αν δεν αρκέσει αυτό να φτάσουμε μέχρι τον υπουργό Εσωτερικών και αν πάλι δεν βρεθεί λύση να πάμε και στον πρωθυπουργό ακόμα», υπογράμμισε.

Αρ. Ζαννίκος: «Ευθυνοφοβία και κατάχρηση εξουσίας»

Για «ευθυνοφοβία αλλά και κατάχρηση εξουσίας των υπηρεσιακών παραγόντων» έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος Ομηρούπολης κ. Αριστείδης Ζαννίκος

Στοιχειοθετώντας την κατηγορία, τόνισε ότι η απόφαση αυτή «μπορεί να φέρει όλα τα στοιχεία νομιμότητας αλλά εμφανίζει εκτροπή από τον ηθελημένο σκοπό του νομοθέτη, προφανώς λόγω λάθους στην ερμηνεία του νόμου», τόνισε.

«Κύριος σκοπός του νόμου που επικαλείται η απόφαση κατεδάφισης είναι η προστασία της ιδιοκτησίας του Δημοσίου, η ελεύθερη πρόσβαση του πληθυσμού στις ακτές και η μη αλλοίωση του περιβάλλοντος. Με τυχόν κατεδάφιση όμως και οι τρεις αυτοί στόχοι καταστρατηγούνται, αφού και το Δημόσιο θα χάσει την περιουσία του και ο κόσμος την πρόσβαση στις παραλίες, που επιπλέον θα εξαφανιστούν και το περιβάλλον που αποκαταστάθηκε με τα έργα αυτά θα πληγεί», ανέφερε χαρακτηριστικά χωρίς να αρνείται και εκείνος τις τυχόν υπερβάσεις σε τμήματα των έργων, κάτι που είχε σημειώσει και ο κ. Μεννής, προτείνοντας – ωστόσο – τρόπους αδειοδότησης των τμημάτων αυτών.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Μαλαφή, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα «πολιτικό και όχι υπηρεσιακό», τονίζοντας τον «παραλογισμό μιας απόφασης του ελληνικού Δημοσίου, που στερεί υπεραξία από τον εαυτό του».

Σύμφωνοι να αναζητηθούν λύσεις δήλωσαν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας με τον κ. Νίκο Νύκτα της μείζονος αντιπολίτευσης να δηλώνει την ανάγκη ενεργητικής αντίδρασης των συμβούλων και των κατοίκων του Βροντάδου αν οι μπουλντόζες κάνουν την εμφάνισή τους εκεί, ενώ ανάλογες θέσεις πήραν τόσο η κα Ερμιόνη Φρεζούλη από την Χιακή Συμπολιτεία, όσο και ο κ. Μάρκος Σκούφαλος από την Λαϊκή Συσπείρωση, που εστίασε στην αντίφαση που φαίνεται μεταξύ της αντιμετώπισης των ιδιωτικών επενδύσεων στις παραλιακές περιοχές και των δημοσίων.

Και αντίλογος από Κτηματική και Δήμη Μυλωνάδη

Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας και της άρσης των παρανομιών τοποθετήθηκαν ο διευθυντής της Κτηματικής κ. Παντελής Κριτής και ο πολιτικός μηχανικός κ. Δήμης Μυλωνάδης, με τον πρώτο να αποκλείει ουσιαστικά τον επανακαθορισμό του αιγιαλού που έχει ζητήσει με αίτημά του ο δήμος Χίου αλλά και παλαιότερα ο δήμος Ομηρούπολης επί δημαρχίας του κ. Δημήτρη Παπαληού.

Τόνισε δε ότι το πρωτόκολλο κατεδάφισης εκδόθηκε μετά από σχετικά έγγραφα πλήθους πολιτικών ακόμα και δικαστικών αρχών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση και μόνο μετά από σχετικές καταγγελίες ιδιωτών μεταξύ αυτών και πενήντα κατοίκων του Βροντάδου αλλά και τον πατέρα ενός θύματος τροχαίου δυστυχήματος στην Μπέλλα Βίστα, όταν το αυτοκίνητό του μετά την πρόσκρουση στο πεζοδρόμιο αναποδογύρισε και κατέληξε στην παραλία.

Τοποθετήσεις, πάντως, που επέσυραν την μήνιν κυρίως του κ. Μεννή που επιτέθηκε εκ νέου στο κ. Μυλωνάδη σε ένα ριπλέι σκηνών που είχαν πλέον ξεχαστεί με τα χρόνια Λαϊκή συνέλευση στον Βροντάδο

Σε λαϊκή συνέλευση καλεί τους κατοίκους της περιοχής η δημοτική κοινότητα Βροντάδου, την προσεχή Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 6 το απόγευμα στην ΠΕΚΕΒ.

Στην συνέλευση θα γίνει ενημέρωση και θα ληφθούν αποφάσεις για το πρωτόκολλα κατεδάφισης τμήματος της περιοχής «Πετροκάραβο του Βροντάδου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ