2016-02-04 00:53:15
Φωτογραφία για Ύποπτη η διαρροή, παιχνίδι του Προεδρικού - Διαβάστε τις ανακοινώσεις
Σκοπιμότητες πίσω από την διαρροή του εγγράφου του... Εθνικού Συμβουλίου βλέπει το ΔΗΚΟ, το οποίο με επιρρίπτει ευθύνες στο Προεδρικό για τον σάλο που έχει ξεσπάσει. Σκοπιμότητες βλέπουν και οι Οικολόγοι πίσω από την ενέργεια αυτή, ενώ η Συμμαχία Πολιτών κάνει λόγο για υπόσκαψη της προσπάθειας του Προέδρου για το Κυπριακό.

Ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρουν τα κόμματα εδώ:

ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΗΚΟ

Η διαρροή του εγγράφου του Εθνικού Συμβουλίου είναι ένα κακοστημένο παιγνίδι του Προεδρικού, που θυμίζει βυζαντινισμούς του χειρίστου είδους.

Προφανώς και είναι από το Προεδρικό που έγινε η διαρροή, καθώς είναι ο κ. Αναστασιάδης που θα ήθελε να υπάρξει αφορμή, για να μην υλοποιηθεί η απόφαση του να δώσει στα κόμματα έγγραφα των διαπραγματεύσεων.

Από την πρώτη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγκάστηκε, μετά την πίεση του Δημοκρατικού Κόμματος, να ενημερώσει με έγγραφα τα κόμματα, είχαμε αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προθέσεων του.


Δυστυχώς, οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν.

Και επιβεβαιώθηκε επίσης, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, που στηρίζουν την πολιτική της στο κυπριακό, θέλουν το λαό στο σκοτάδι.

Ανησυχούν ότι εάν ο λαός ενημερωθεί, θα απορρίψει και αυτά που διαπραγματεύονται και αυτά που αποδέχτηκαν.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

Το Κίνημα Οικολόγων είχε σε πάρα πολλές περιπτώσεις καταδικάσει τις διαρροές εγγράφων από το Εθνικό Συμβούλιο, ως κακόβουλες και ύποπτες. Η χθεσινή περίπτωση επιβεβαιώνει το ύποπτο των διαρροών.

Ο κ. Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος, δήλωσε τα εξής: «Είναι προφανές κατά την άποψη μας ότι κανένας πολιτικός – μέλος του Εθνικού Συμβουλίου θα έκανε τη βλακεία να διαρρεύσει ένα άχρωμο, άοσμο και ήσσονος σημασίας έγγραφο, όταν υπήρχε ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι κάτι τέτοιο θα ακύρωνε τη διαδικασία παραχώρησης των εγγράφων στους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους τους πολιτικούς που δεν έχουν ήδη πρόσβαση στα έγγραφα των συνομιλιών.

Είναι ολοφάνερη η πρόθεση των υπευθύνων αυτής της διαρροής. Στόχος τους είναι ένας και μοναδικός: να ακυρώσουν τη διαδικασία ελεύθερης πρόσβασης των πολιτικών αρχηγών στα έγγραφα των συνομιλιών. Πρόκειται για καθαρά προβοκατόρικη κίνηση και μπορεί εύκολα ο καθένας να καταλάβει από πού προέρχεται και ποιόν εξυπηρετεί».

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Όποιος διέρρευσε το έγγραφο αποσκοπούσε στο να υποσκάψει την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Κυπριακό αλλά πολύ περισσότερο αποσκοπούσε στο να ακυρώσει την ουσιαστική ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε χθες μετά από εισήγηση της Συμμαχίας Πολιτών για την οργάνωση θεματικών συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβούλιου.

Καλούμε τον Πρόεδρο να μην πάρει βεβιασμένες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε πλήρη αχρήστευση του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου.

Η διαρροή του εγγράφου μετά το Εθνικό Συμβούλιο, αποτελεί τουλάχιστον μια ανεύθυνη πράξη που πλήττει το κύρος του θεσμού αλλά και των μελών του.

Όποιος την έκανε αποσκοπούσε στο να υποσκάψει την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Κυπριακό αλλά πολύ περισσότερο θεωρούμε ότι αποσκοπούσε στο να ακυρώσει την ουσιαστική ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε χθες μετά από εισήγηση της Συμμαχίας Πολιτών για την οργάνωση θεματικών συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβούλιου. Με τις θεματικές συνεδρίες θα κατορθώσει το Σώμα να καταστεί πιο παραγωγικό και αποδοτικό μέσα από ένα συλλογικό προβληματισμό.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτός που διέρρευσε το έγγραφο, γνώριζε ότι θα υπήρχε αντίδραση από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη και θα έθετε υπό αναίρεση τη χθεσινή απόφαση.

Καλούμε τον Πρόεδρο να μην πάρει βεβιασμένες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε πλήρη αχρήστευση του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου.

Όσον αφορά στην ουσία του εγγράφου ως Συμμαχία Πολιτών την κρίνουμε σωστή. Αυτή ήταν και η δημόσια παρότρυνση που κάναμε στον Πρόεδρο πριν τη μετάβαση του στο Νταβός, όπως δηλαδή αξιοποιήσει τη συνάντηση για να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα των συνομιλιών αποτρέποντας την εδραίωση πλασματικών προσδοκιών για επικείμενη λύση.

Αυτοί που καλλιεργούν πλασματικές προσδοκίες δεν το κάνουν αθώα αλλά θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στόχους σε περίπτωση αδιεξόδου. Είναι εμφανές ότι κάποια κέντα αποφάσεων έχουν πλάνο Β το οποίο προετοιμάζουν όπως έκαναν και το 2004.

Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ

Κάποιοι θέλουν να κάνουν κύριο ζήτημα τις διαρροές αντί να συζητούμε σοβαρά στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Σε δήλωσή του στη Βουλή, ο κ. Συλλούρης είπε ότι “διέρρευσαν με λανθασμένο τρόπο και φρασεολογία μια στιχομυθία που είχα με τον κ. Δημήτρη Χριστόφια και ιδιαίτερα η φράση ΔΗΣΑΚΕΛ που μου αποδόθηκε δεν ελέχθη από μένα, αλλά από τον ίδιο”.

“Είχα τοποθετηθεί ότι στις θεματικές όπως θα ξεκινήσουν και μάλιστα με την επιφύλαξη πιθανών διαρροών ότι δεν θα συμμετείχα στην πρώτη για να δω κατά πόσον θα γίνει σωστή σοβαρή συζήτηση και χωρίς διαρροές” είπε.

Οσον αφορά τις διαρροές, πρόσθεσε, "η θέση μας είναι η εξής: Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι σε τι ενοχλούν οι διαρροές, κάποιοι θέλουν να κάνουν κύριο ζήτημα τις διαρροές αντί να συζητούμε σοβαρά στο Εθνικό Συμβούλιο και δεν ήμουν διατεθειμένος, για αυτό είπα ότι δεν θα πάω στην πρώτη θεματική, αντί να συζητώ το περιεχόμενο της λύσης και να ακούγονται και να λέγονται απόψεις να συζητώ ποιος και πότε διέρρευσε”.

“Επειδή εμείς θεωρώ ότι είμαστε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν διαρρεύσαμε, εάν θα συνεχίσει αυτή η ιστορία περί διαρροών ή μη και μάλιστα τα περισσότερα των οποίων είναι γνωστά και στους Τούρκους και στους ξένους και στους πάντες και το πρόβλημα είναι εάν θα τα ξέρει ο κυπριακός λαός, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε αυτή τη λογική και σε αυτή τν συζήτηση”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι “στην πρώτη συνεδρία σύσκεψης αρχηγών κομμάτων που θα γίνει για τη θεματική δεν θα συμμετέχουμε για να δούμε εάν πράγματι θα γίνει συζήτηση επί της ουσίας ή εάν θα γίνει συζήτηση περί διαρροών ή μη”.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ