2016-02-04 06:15:08
Φωτογραφία για Project Skybender: Τα μυστικά τεστ της Google με drones για δίκτυα 5G
Η Google δοκιμάζει drones που πετούν με ηλιακή ενέργεια στο... Spaceport America στο Νέο Μεξικό, για την εξερεύνηση τρόπων για παροχή υπηρεσιών δικτύων/ συνδέσεων 5G (ακόμη και 40 φορές ταχύτερη από την 4G) από αέρος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Το όνομα του προγράμματος είναι SkyBender, και, όπως σημειώνεται, κατασκευάστηκε σειρά πρωτοτύπων αναμεταδοτών το προηγούμενο καλοκαίρι, οι οποίοι δοκιμάζονται με πολλαπλά drones, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τα δημόσια αρχεία.

Η αποθήκευση των drones και των αεροσκαφών υποστήριξης γίνεται στο τέρμιναλ Gateway to Space, που έχει σχεδιαστεί για τις πτήσεις της Virgin Galactic. Ακόμη, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει το δικό της κέντρο ελέγχου στο κοντινό Spaceflight Operations Center, μακριά από το τέρμιναλ.

Η αποθήκευση των drones και των αεροσκαφών υποστήριξης γίνεται στο τέρμιναλ Gateway to Space, που έχει σχεδιαστεί για τις πτήσεις της Virgin Galactic.


Στο πλαίσιο του προγράμματος γίνονται δοκιμές με drones πάνω σε εκπομπές κυμάτων χιλιοστών- μία από τις τεχνολογίες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν/ θεμελιώσουν τα 5G δίκτυοα. Τα κύματα χιλιοστών, υψηλής συχνότητας, μπορούν θεωρητικά να μεταδίδουν gigabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο, 40 φορές παραπάνω από τα σημερινά 4G LTE συστήματα. Η Google οραματίζεται χιλιάδες αυτόνομα αεροσκάφη σε μεγάλα ύψη, να παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, οι εκπομπές αυτές έχουμ μικρότερη εμβέλεια από τα σήματα κινητής τηλεφωνίας. Μια εκπομπή στα 28GHz, τη συχνότητα που δοκιμάζεται στο Spaceport America, θα μπορούσε να «ξεθωριάζει» στο 1/10 της απόστασης ενός αντίστοιχου 4G σήματος. Για να επιτευχθεί η εκπομπή κυμάτων χιλιοστών από drones σε μεγάλο ύψος, η εταιρεία πρέπει να πειραματιστεί με επικεντρωμένες/ στοχευμένες εκπομπές από συγχρονισμένη συστοιχία (phased array), κάτι που απαιτεί πολλή ενέργεια και είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, το σύστημα SkyBender δοκιμάζεται και με ένα δυνάμει επανδρωμένο αεροσκάφος, το Centaur, καθώς και με ηλιακά drones της Google Titan, η οποία δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Titan Aerospace το 2014. Τα εν λόγω drones έχουν άνοιγμα φτερών μέχρι και 50 μέτρων.

Η εταιρεία έχει σχετική άδεια συνέχισης των δοκιμών μέχρι τον Ιούλιο. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ