2016-02-04 08:57:53
Φωτογραφία για ΣΕ ΔΙΠΛΟ ΚΛΟΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε διπλό κλοιό αναμένεται να βρεθεί σήμερα η κυβέρνηση, καθώς την ώρα που εντός του κεντρικού ξενοδοχείου Χίλτον θα συναντάται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, έξω, θα απεργούν... σχεδόν οι πάντες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων θα διαδηλώνουν οι περισσότεροι από αυτούς.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και όλες οι ομοσπονδίες από το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων συμμετέχουν στη γενική απεργία απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ενώ και οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα.

Αντίστοιχα, οι δανειστές φαίνεται πως απορρίπτουν ή έστω εκφράζουν «έντονες αντιρρήσεις» για την κεντρική φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου, καθώς δεν δέχονται την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα που θα επιμεριστεί σε εργοδότες και εργαζόμενους. Παράλληλα, ζητούν αλλαγές και στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης, γιατί θεωρούν πως η Εθνική Σύνταξη που εισάγει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ είναι υψηλή, ενώ ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που αποτελεί ''κόκκινη γραμμή'' για την κυβέρνηση. 


Σε διαπραγμάτευση μπαίνει και το εάν η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση 15ετίας, ή 20ετία. Ενστάσεις εκφράζονται και για το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης, κυρίως για τους ασφαλισμένους με λίγα έτη ασφάλισης, μεταξύ 15 και 20 οι οποίοι εκτιμάται ότι ευνοούνται με το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Στην πράξη δηλαδή, ανοίγουν τη συζήτηση για νέα μέτρα, ακόμη και μείωση συντάξεων, καθώς αμφισβητούν μια βασική κυβερνητική επιλογή, από την οποία το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει περίπου 550 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι μπαίνει και το θέμα της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων με αιχμή την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στόχος είναι να βρεθούν 900 εκατ. ευρώ προκειμένου το ΕΕΕ να εφαρμοστεί καθολικά, εντός του 2017. Το 2016, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την επέκταση της εφαρμογής του καθώς έχει στη διάθεσή του την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έχει έτοιμο και το σχετικό σχέδιο νόμου.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις συσκέψεις της κοινοβουλευτικής ομάδας το προηγούμενο διήμερο συνέβη και το εξής απίθανο και..... σουρεαλιστικό: Να ακούγονται προτάσεις υπέρ της μικρής μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων και να τις απορρίπτει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν βουλευτές που επικαλέσθηκαν αφενός το γεγονός ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και, αφετέρου, «την αδικία» να μεταφέρεται το βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποκλειστικά στους μελλοντικούς συνταξιούχους και νυν εργαζομένους αντί να ισομερίζεται και στους νυν συνταξιούχους.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο παριστάμενος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε στη θέση «καμία μείωση στις συντάξεις» με το επιχείρημα ότι εάν περικοπούν «έστω και κατά ένα ευρώ» η κυβέρνηση «θα είναι σαν τους προηγούμενους αφού θα υπογράψει την 12η μείωση στα τελευταία έξι χρόνια». Ο κ. Κατρούγκαλος φέρεται να παρέπεμψε και στη σχετική διαβεβαίωση που έδωσε ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι το κουαερτέτο δεν ζήτησε μειώσεις στις συντάξεις.

Έτσι, με «εκρηκτική» την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και «έτοιμους για κάθε ενδεχόμενο» τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται το μεσημέρι στο Λονδίνο με την Ανγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση γίνεται τύποις για το προσφυγικό, καθώς στην βρετανική πρωτεύουσα διεξάγεται σήμερα η Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία. Όλες οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν τη συζήτηση να αφορά το πακέτο «προσφυγικό-διαπραγμάτευση-χρέος», υπό τη σκιά της επαναφοράς, ουσιαστικά, του Grexit από τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε χθες. Η Αθήνα αρνείται κάθε αναφορά σε «συμψηφισμό» του προσφυγικού με την διαπραγμάτευση, ωστόσο δεν αποσυνδέεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την σκλήρυνση Σόιμπλε. «Κάνει δέκα βήματα μπροστά για να προκαταβάλλει μία τυχόν ανεπίσημη συζήτηση», είναι μία ενδεικτική φράση.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ