2016-02-04 17:12:15
Φωτογραφία για «Φέτος είναι η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου»
O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο... κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσαν στην Wall Street Journal ότι φέτος είναι η καλύτερη και πιθανόν τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Μεγαλονήσου. Η ισχυρή πίεση από τους δύο ηγέτες για την επανένωση έχει οδηγήσει σε μία συντονισμένη διεθνή ώθηση για τη λύση του κυπριακού προβλήματος που είναι ανοικτό επί 40 χρόνια.

«Εάν αποτύχουμε πάλι, το πιο πιθανό είναι ότι θα πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια για μία ομοσπονδία», δήλωσε ο Ακιντζί. Μετά την αποτυχία της τελευταίας μεγάλης προσπάθειες ένωσης του νησιού το 2004, μία νέα αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει τους μελλοντικούς πολιτικούς να εστιάσουν στην παγίωση της διάσπασης της Κύπρου», πρόσθεσε.

«Η τρέχουσα συγκυρία είναι η πιο ευνοϊκή που θα μας επέτρεπε να συμφωνήσουμε στον τερματισμό της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, «έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Ακιντζί».


Από την ΕΕ έως τις ΗΠΑ και την Τουρκία, πολλοί διπλωμάτες βλέπουν ευκαιρία για μία οικονομική ώθηση και ενίσχυση της ασφάλειας σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια και η έξοδος της Κύπρου από το αυστηρό πρόγραμμα διάσωσής της τον Μάρτιο ενισχύουν επίσης την αίσθηση ότι ίσως είναι ο σωστός χρόνος για την επανένωση της νήσου.

Σύνθετα εμπόδια, ωστόσο, παραμένουν, αναφέρει η εφημερίδα, όπως με το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων που κατέλαβαν τη νήσο για πάνω από 40 χρόνια και τα οποία πολλοί Τουρκοκύπριοι τα θεωρούν ως προστάτες τους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ