2016-02-05 14:55:25
Φωτογραφία για ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια 

«στο φράχτη της Ειδομένης»

Επιμερισμό των 4.000 προσφύγων, οι οποίοι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να φιλοξενηθούν σε πρώην στρατόπεδο του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, ζητούν τρεις δήμαρχοι της περιοχής. Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, και οι δήμαρχοι Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος και Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν για το εγχείρημα της εγκατάστασης των 4.000 προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους, κυρίως από τα δημοτικά διαμερίσματα Διαβατών και Μαγνησίας, απόψε συγκαλείται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Δέλτα, ενώ και οι τρεις δήμαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αποφάσισε τη μετατροπή του παλιού στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας 4.000 προσφύγων χωρίς να τους ενημερώσει, αλλά και να τους δώσει τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. 


Μάλιστα, ο κ. Κυρίζογλου στρέφεται και προσωπικά κατά του Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν συνειδητοποίησε πως «πλέον δεν είναι μέλος ή πρόεδρος ΜΚΟ, αλλά υπουργός». «Φταίμε εμείς οι δήμαρχοι επειδή η Ελλάδα κόλλησε στον τοίχο; Ή φταίει η δική τους αβλεψία, η ανοργανωσιά, η προχειρότητα; Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν; Τόσους μήνες τι κάνουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Κυρίζογλου, υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου δεν χωρούν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, έκανε γνωστό ότι κάτοικοι της περιοχής «βρίσκονται στο πόδι» και επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ και 17 χρόνια Ρομά, λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ, ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού, μαζί με ρυπογόνες βιομηχανίες. «Δεν γίνεται όλα να είναι εδώ. Αυτό το μείγμα μπορεί να δημιουργήσει άλλου είδους παρενέργειες και προβλήματα. Ας σταματήσουν έστω και την ύστατη στιγμή δεν γίνεται να μην ακούνε την τοπική κοινωνία» είπε. «Συμφωνώ με τον κ. Φωτόπουλο για την ακαταλληλότητα του χώρου και επίσης δεν έχουμε ενημερωθεί από την κυβέρνηση, μας αγνόησαν, μας παραγκώνισαν. Να γίνει επιμερισμός περιμετρικά της Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε ο κ. Γαβότσης.

Εν τω μεταξύ, πανελλαδική κινητοποίηση «ενάντια στο φράχτη της Ειδομένης και στην Ευρώπη - φρούριο» διοργανώνει το Σάββατο το Συντονιστικό ενάντια στο φράχτη του Έβρου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσεων ενάντια στα σύνορα. «Πάγια θέση των κρατούντων είναι ότι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν υγειονομική απειλή, κάτι που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε και συμβάλλουν στην πολιτιστική και πληθυσμιακή αλλοίωση των χωρών υποδοχής» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του Συντονιστικού Γρηγόρης Τσιλιμαντός. 

Πρόσθεσε δε, ότι ο φράχτης στον Έβρο ήταν ο πρώτος που στήθηκε στην Ευρώπη, οδηγώντας σε εκατοντάδες θανάτους στο Αιγαίο. «Υπέθεσαν ότι ο φράχτης θα λειτουργούσε αποτρεπτικά αλλά, αντίθετα, οι άνθρωποι που αποφασίζουν να φύγουν από τις χώρες τους, ρισκάρουν ακόμα και με τον θάνατο» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ, αναφερόμενος στα hotspots, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα μετατραπούν σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης». Το κάλεσμα για την αυριανή κινητοποίηση είναι στις 10:00 το πρωί, στο άγαλμα Βενιζέλου από όπου θα γίνει, με λεωφορεία, η αναχώρηση για την Ειδομένη.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ