2016-02-06 09:20:56
Φωτογραφία για ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Πέντε μεγάλα αγκάθια στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αναμένεται να κρίνουν και το χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης άφησαν πίσω τους οι εκπρόσωποι των δανειστών. Για το λόγο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κλείσουν το συντομότερο δυνατό όλα τα δευτερεύοντα θέματα στα οποία βέβαια δεν αποκλείονται και νέα μικρότερα αγκάθια και ανατροπές, προκειμένου όλα τα «μεγάλα» όπως η Εθνική Σύνταξη, τα εισοδηματικά κριτήρια, η 15ετία, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η τύχη των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, σε άμεση συνάρτηση με το ύψος των εισφορών, να συζητηθούν στο επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων. Στην πράξη, για τη δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων μεταφέρονται τα δύσκολα θέματα της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που είναι:

• Η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα (1 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά την τριετία. Το μέτρο κρίθηκε ως αντιαναπτυξιακό από τους πιστωτές, ενώ ζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις στην περίπτωση που μετά την 3ετία δημιουργείται έλλειμμα. Εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στις ενστάσεις του, ανοίγει ο δρόμος για μείωση στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.


• Το ύψος της Εθνικής Σύνταξης. Οι δανειστές θεωρούν πως τα 384 ευρώ είναι υψηλά και αυξάνουν το δημοσιονομικό κόστος.

• Η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης. Το θέμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση που επιμένει δεν πρόκειται για προνοιακή παροχή.

• Η απονομή ολόκληρης της Εθνικής Σύνταξης, μετά από τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης. Οι δανειστές ζητούν να μην εφαρμοστεί στη 15ετία όπως προτείνει η κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν πως αποτελεί αντικίνητρο ασφάλισης.

• Τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση, όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται ανατρέποντας την ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, καθώς η κυβέρνηση στηρίζει την πρότασή της στην πολιτική επιλογή να προωθήσει ένα νέο «ταξικό» ασφαλιστικό σύστημα, με εμφανή τα σημεία της αναδιανομής, υπέρ των χαμηλόμισθων.

Υπενθυμίζεται ότι «καμπανάκι» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους εταίρους, έκρουσε η Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ουσιαστικά στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, και αυτή θα συνδέεται με τη μείωση του χρέους. Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι όσο λιγότερο βαθιά είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τόσο μεγαλύτερη αναγκαστικά θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, τη στιγμή που οι εταίροι επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση της όποιας αναδιάρθρωσης.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πάντως ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει «δεν είναι βιώσιμο», καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνου. «Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μία επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά», είπε.

Σε πολιτική λύση πάντως παραπέμπει πλέον η κυβέρνηση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται όλη την επόμενη εβδομάδα. Ανοιχτό παραμένει όμως ακόμα και το εάν θα επιστρέψουν τελικά στις 15 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής των θεσμών ή θα υπάρξει και πάλι καθυστέρηση.

Μετά τη τελική συνάντηση Τσακαλώτου και Σταθάκη με το κουαρτέτο για την επισκόπηση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων που τελείωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε: «Αν με ρωτούσατε αν είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα που τέλειωσε αυτή η φάση των διαπραγματεύσεων ή τη Δευτέρα που ξεκινούσε, θα σας έλεγα ότι είμαι σήμερα».

Για το θέμα των συντάξεων ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Καταλαβαίνουν τη θέση της κυβέρνησης να μην κοπούν συντάξεις, το οποίο έχει ως λογική συνέχεια να πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές και άλλα έσοδα». «Όλες οι πλευρές κατανοούν την ανάγκη για μία εύλογη συμφωνία, σε εύλογο χρόνο και έχουμε εστιάσει να ολοκληρώσουμε περίπου στις 26-28 Φεβρουαρίου», σημείωσε ο ίδιος.

«Στη φάση αυτή καταγράψαμε σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναχωρήσουν σήμερα και θα επιστρέψουν περίπου το διάστημα που είχε αρχικά προσδιοριστεί».

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι και οι δανειστές καταλαβαίνουν την ανάγκη να τελειώνουμε σύντομα, αλλά θέλουν να συζητήσουν και μεταξύ τους κάποια θέματα.

Ειδικά στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες αλλά, όπως τόνισε, «αποδέχονται και εκείνοι τη βασική αρχιτεκτονική του νέου συστήματος αλλά εστιάζουν σε επιμέρους παραμέτρους», εννοώντας ενδεχομένως το ύψος των συντελεστών, τα νέα κλιμάκια κλπ. Παραδέχθηκε πάντως υπάρχει μεγάλη απόσταση στο δημοσιονομικό κενό λέγοντας ότι «γι’ αυτό θα υπάρξουν συζητήσεις».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ