2016-02-08 02:44:08
Φωτογραφία για Μπορούν να φτιάξουν... νέα καρδιά με βλαστοκύτταρα;
Καρδιακή προσβολή και έμφραγμα του μυοκαρδίου προξενούνται από θρόμβωση του αίματος στη στεφανιαία αρτηρία, στην αορτή ή στους κόλπους και στις κοιλίες της καρδιάς. Κι όταν περάσουν, αφήνουν πάντα το σημάδι τους.Αμερικανικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι

έπειτα από τέτοια επεισόδια, η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα νεκρά κύτταρά της. Μάλιστα, αν αυτά παραμείνουν εκεί, μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες επιτυχούς μεταμόσχευσης στον ασθενή. Επίσης, η έγχυση κυττάρων στην «πληγωμένη» καρδιά ήταν κάτι που είχε μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό όμως έως τώρα.

Ερευνα του δόκτορος Σανσούκε Φουνακόσι από το πανεπιστήμιο του Κιότο δίνει ελπίδα μεταμοσχεύσεων κυττάρων, αλλά με αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της διαδικασίας. Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, γίνεται εφικτό με τη μεταμόσχευση κυττάρων σε διαφορετική φάση ωρίμανσης πριν από τη διαδικασία τοποθέτησής τους στην καρδιά. Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ο Ιάπωνας ειδικός και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία προέρχονταν από κύτταρα δέρματος και μετατράπηκαν σε καρδιακά κύτταρα. Σε όλη τη διαδικασία οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη και κατάφεραν να φτάσουν βήμα βήμα στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.


Αυτό δεν ήταν εύκολο καθώς, όπως λέει ο καθηγητής, «τα καρδιακά κύτταρα σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης θα μπορούσαν να έχουν πολύ διαφορετική συμπεριφορά». Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στο τελικό στάδιο της προσπάθειας υπήρχε κίνδυνος αποτυχίας. Λύση σε αυτό το πρόβλημα ήταν η δοκιμή κυττάρων σε διαφορετική φάση ωρίμανσης. Ετσι οι ερευνητές πέτυχαν να μεταμοσχεύσουν σε πειραματόζωα τροποποιημένα κύτταρα και αυτά να λειτουργήσουν, αντικαθιστώντας τα νεκρά, αφού εντόπισαν τον σωστό χρόνο ωρίμανσης. Καρδιές στις οποίες τοποθετήθηκαν κύτταρα που είχαν υποβληθεί σε διαδικασία τροποποίησης για 20 ημέρες εμφάνισαν πολύ καλύτερη αντίδραση απ' ό,τι κύτταρα που είχαν τροποποιηθεί για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Ιάπωνας καθηγητής ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του ότι θα χρειαστούν δοκιμές και σε μεγαλύτερα πειραματόζωα από τα ποντίκια, στα οποία δοκίμασε τη μέθοδο, προτού φτάσει σε φάση κλινικών δοκιμών.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ