2016-02-10 09:05:17
Φωτογραφία για Κύπρος: Συμφωνία - σταθμός στην Υγεία
Έφερε τελικά αποτέλεσμα η αναμπουμπούλα των τελευταίων ημερών στον τομέα της Υγείας... Οι προειδοποιήσεις των νοσηλευτών για στάση εργασίας και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών υποχρέωσαν την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις. Έτσι, και υπό την απειλή νέων αναταραχών στα κρατικά νοσηλευτήρια, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε συμφωνία με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, σε τρία σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εκατοντάδες λειτουργούς υγείας οι οποίοι εργάζονται για χρόνια με το καθεστώς του εκτάκτου στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε γενικές γραμμές, μπαίνει τέρμα στα 15θήμερα συμβόλαια για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. Επιπρόσθετα, όλοι όσοι το δικαιούνται μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου εργαζόμενους, ενώ ξεπαγώνουν 185 θέσεις νοσηλευτών οι οποίες βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από το 2012.

Αναλυτικά, η συμφωνία μεταξύ υπουργού Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ προνοεί όπως:


● Προωθηθεί, άμεσα, το ξεπάαγωμα των 185 θέσεων νοσηλευτικού λειτουργού (η πλήρωση των οποίων εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας - ΕΔΥ).

● Για όλες τις περιπτώσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας 15θήμερης ή 6μηνης ή άλλης διάρκειας και που ήδη ικανοποιούν τις προϋποθέσεις της σχετικής εναρμονιστικής νομοθεσίας (30μηνη υπηρεσία), γίνουν αμέσως όλες οι αναγκαίες νομοθετικές και άλλες ενέργειες ώστε τα συμβόλαια απασχόλησης τους να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

● Όλες οι νέες συμβάσεις εργασίας που θα συνάπτονται από το υπουργείο Υγείας για την απασχόληση έκτακτου προσωπικού, είναι 6μηνης διάρκειας και όσοι από τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους συμπληρώνουν 30μηνη υπηρεσία να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου (δηλαδή τερματίζονται τα 15θήμερα ή άλλα πολύ μικρής διάρκειας συμβόλαια απασχόλησης)

Η υλοποίηση και των τριών αυτών συμφωνιών μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ εξαρτάται τώρα από τη Βουλή, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που η κυβέρνηση θα θέσει ενώπιόν της.

Αναφέρεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου και του προέδρου της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού.

Μετά τη συνάντηση και την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΑΣΥΔΥ, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αφού αναφέρθηκε στα θέματα των εκτάκτων για τα οποία λήφθηκαν αποφάσεις, τόνισε ότι στο πλαίσιο της αυτονόμησης των κρατικών νοσοκομείων, «όλες οι συμβάσεις εργασίας θα μεταφερθούν στον νέο οργανισμό, που προβλέπεται να δημιουργηθεί». «Επιπλέον», είπε, «το υπουργείο Οικονομικών και η ΠΑΣΥΔΥ συμφώνησαν όπως εμπλακούν εντατικά σε έναν διάλογο στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού, ούτως ώστε και όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν εργασιακά θέματα και τα οποία σχετίζονται με τον επιδιωκόμενο στόχο της αυτονόμησης, συζητηθούν και προσδιοριστούν λύσεις».

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου ανέφερε ότι «μέσα από έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο κατέστη εφικτή η επίτευξη της συμφωνίας».

«Για μας», είπε, «έχει ιδιαίτερη σημασία η επίτευξη της συμφωνίας, πιο πολύ όμως έχει για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, γιατί με τη συμφωνία αυτή τερματίζεται η εργασιακή ανασφάλεια μεγάλου αριθμού γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, αφού για πολλά χρόνια κάποιοι εργάζονταν με αυτό το σύστημα των δεκαπενθημέρων».

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση όπως «ο διάλογος συνεχιστεί, ούτως ώστε να εξευρεθούν λύσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό στον τομέα της υγείας».

Στη Βουλή τώρα η μπάλα

Η χθεσινή εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών, όπως ήταν φυσικό άφησε ικανοποιημένες τις συντεχνίες των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της Υγείας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι κλάδοι των νοσηλευτών, γενικής νοσηλευτικής και νοσηλευτικής ψυχικής υγείας, οι οποίοι είχαν εξαγγείλει την εξάωρη στάση εργασίας που οδήγησε τελικά στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και υπουργού Οικονομικών, «η συμφωνία αποτελεί θετικότατη εξέλιξη και σταθμό στον τομέα της δημόσιας υγείας, γιατί συμβάλλει καθοριστικά στην ορθολογικότερη στελέχωση και αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων και θέτει τέρμα στην χρόνια εργασιακή ανασφάλεια για εκατοντάδες συναδέλφους μέλη του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που υπηρετούν στις νευραλγικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας».

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών γενικής νοσηλευτικής, Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε ότι «τώρα η μπάλα βρίσκεται στη Βουλή και θεωρούμε ότι δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα στην έγκριση των σχετικών ρυθμίσεων που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση, αφού σε όλες τις συναντήσεις μας με τα κοινοβουλευτικά κόμματα μας διαβεβαιώνουν ότι συμφωνούν απόλυτα με τις θέσεις μας».

Οι τρεις σημαντικές αποφάσεις, είπε ο κ. Αργυρίδης, «καλύπτουν το τεράστιο θέμα των εκτάκτων». Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπάρχουν και άλλα θέματα σε εκκρεμότητα και αναμένουμε ότι θα συζητηθούν στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού. Αυτά είναι τα θέματα αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους με το καθεστώς του καθήκοντος αναμονής, το γενικότερο θέμα της στελέχωσης, το ξεπάγωμα θέσεων προαγωγής για διόρθωση του διοικητικού κενού που παρατηρείται στα νοσοκομεία κ.λπ.».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ