2016-02-10 22:03:17
Φωτογραφία για Η Warner θα πληρώσει 14 εκατ. δολάρια σε όσους χρεώθηκαν για να τραγουδήσουν το 'Happy Birthday'
Το "Happy Birthday", ένα από τα πλέον διάσημα αγγλικά τραγούδια είναι πλέον ελεύθερο δικαιωμάτων (public domain) Μάλιστα η Warner/Chappell, η μουσική εταιρεία που τόσα χρόνια υποστήριζε ότι κατέχει τα δικαιώματα του "Happy Birthday To You", υποχρεώθηκε να πληρώσει 14 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση σε όσους χρέωσε όλα αυτά τα χρόνια για την χρήση του τραγουδιού.

Το 120 ετών ηλικίας και 16 λέξων "Happy Birthday To You" είχε μία περιπετειώδη πορεία στα δικαστήρια από το 2013. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Αμερικανίδα δικαστής Carolyn Dineen King αποφάσισε ότι τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού έχουν λήξει.

Μάλιστα, σύμφωνα με την μήνυση στην Warner/Chappell η εταιρεία είχε κέρδη πάνω από 2 εκατ. δολάρια το χρόνο, μόνο από την χρήση των δικαιωμάτων του τραγουδιού.

Η εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ Good Morning To You Productions, ήταν αυτή που ξεκίνησε τον δικαστικό αγώνα, όταν την χρέωσαν 1.500 δολάρια για να χρησιμοποιήσει το τραγούδι, υποστηρίζοντας ότι τα πνευματικά δικαιώματα του "Happy Birthday To You" έληξαν το 1921.

Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου θα έχει μεγάλη επίδραση σε TV, μουσική και ταινίες, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι χωρίς να πληρώσουν.

Το τραγούδι γράφηκε από τις αδελφές Mildred και Patty Hill, και πουλήθηκε στον Clayton F. Summy το 1893. Η εταιρεία του Summy αγοράστηκε από την Warner Music Group το 1998. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ