2016-02-12 05:26:17
Φωτογραφία για Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά «εκτροχιάζουν» το Eurogroup
Με άδεια χέρια προσέρχεται ο Τσακαλώτος – θα ζητήσει από τους δανειστές να ανοίξουν τα χαρτιά τους Με άδεια χέρια προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup (αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες στις 4 το μεσημέρι) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει λάβει ούτε μία έγγραφη πρόταση των δανειστών για τα ανοικτά μέτωπα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσεις να δείξει στους Ευρωπαίους ομολόγους ότι η τακτική αυτή του κουαρτέτου δεν βγάζει πουθενά και θα πρέπει να λάβει τέλος, αλλιώς, όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν αμφιβολίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το μήνυμα έχει στείλει ήδη την περασμένη Πέμπτη από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας που σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ επέκρινε τους θεσμούς πως ενώ έχουν στα χέρια τους την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό δεν έχουν καταθέσει τις δικές τους, ενώ και ο κύριος Τσακαλώτος έχει δώσει δύο φορές την αίσθηση του επείγοντος, λέγοντας προ ημερών «αν καθυστερήσουμε, καήκαμε» και προ μηνός (μετά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) ότι «αλλιώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα».


Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί το Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά μέτρα που καλείται να λάβει φέτος η κυβέρνηση (για την περίοδο έως και το 2018), από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τέρρυ Ράις αναμένεται να δώσει τις δικές του διευκρινήσεις, ειδικά μετά την επίσημη έκκληση-πρόκληση Τσακαλώτου πριν ένα μήνα για να απαντήσει το Ταμείο αν ισχύουν ή όχι οι διαρροές για τους ρυθμούς ολοκλήρωσης και τους όρους που αυτό θα θέσει στην τρέχουσα διαπραγμάτευση.

Πάσχα η αξιολόγηση

Φουντώνουν τα σενάρια για παράταση της διαπραγμάτευσης μέχρι το Πασχα, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι θεσμοί δεν έχουν καταθέσει κανένα σχόλιο ή παρατήρηση εγγράφως σχεδόν για τίποτε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς να τους δώσει πλήρη στοιχεία απόδοσης των μέτρων που προτείνει. Κυβερνητικές πηγές από την άλλη όμως, έλεγαν πως «έχουμε δώσει και δίνουμε στους θεσμούς σχεδόν ό,τι έχουν ζητήσει αλλά αυτοί δεν απαντάνε».

Ωστόσο σε κάποια θέματα οι θεσμοί έχουν δώσει το στίγμα τους όπως, για παράδειγμα, στα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνούν να τεθούν εξαιρέσεις και καθεστώς προστασίας ανάλογα με το ύψος του δανείου, αλλά ζητούν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, θεωρώντας πως δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα δάνειο επειδή είναι μικρό, χωρίς να εξετάζεται αν ο δανειολήπτης έχει μεγάλη κινητή ή ακίνητη περιουσία και άρα μπορεί να βρει τρόπους να το πληρώσει.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ