2016-02-12 13:02:20
Φωτογραφία για Απόφαση ΝΑΤΟ: Δύναμη 57 συμμαχικών πλοίων θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο
Μια πολύ σημαντική απόφαση πάρθηκε για την χώρα μας αλλά και για την... κρίση στην Συρία. Πρώτη φορά στα χρονικά της βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας, 57 πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που ανήκουν στην μόνιμη ναυτική δύναμη SNGM-2 θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο Πέλαγος με σκοπό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την προστασία των Ευρωπαικών Συνόρων από την λαθραία εισέλευση τζιχαντιστών και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ήδη ο γ.γ. του ΝΑΤΟ,Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι ήδη η απόφαση αυτή εκτελείται άμεσα καθώς παρακείμενα ΝΑΤΟικά πλοία φθάνουν στο Αιγαίο. Στην παρούσα φάση την διοίκηση αυτής της ναυτικής ομάδας την έχει το Γερμανικό Ναυτικό. Ήδη το πλοίο ανεφοδιασμού στόλου FGS «Βόννη» βρίσκεται στο Αιγαίο το οποίο θα είναι και το κέντρο των επιχειρήσεων. Η αποστολή του ΝΑΤΟ έγινε μετά από κοινό αίτημα τόσο της Ελλάδος, της Γερμανίας όσο και της Τουρκίας για αποστολή παρακολούθησης.


Τελικά ικανοποιήθηκε το αίτημα της Ελληνικής πλευράς για περιορισμό των Τουρκικών πλοίων στα Τουρκικά παράλια, ενώ παράλληλα την διοίκηση της SNGM-2 θα αναλάβει Γερμανός Ναύαρχος και όχι Τούρκος όπως προορίζονταν.

Η Νατοική δύναμη » δεν θα αναλάβει να εμποδίσει τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες. Αυτή η αποστολή δεν είναι για να απωθήσει ή να τους εμποδίσει» , όπως ανέφερε ο Στολτενμπεργκ. Αντ’αυτου «Το ΝΑΤΟ θα συνδράμει με καίριες πληροφορίες και παρακολούθηση για να βοθήσει στην αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και εγκληματικών δικτύων» .

Επίσης συμφωνήθηκε ότι οι πρόσφυγες που θα περισυνελλέγονται από σκάφη της Συμμαχικής αυτής Δύναμης θα μεταφέρονται στα Τουρκικά παράλια όπου θα πρέπει να γίνεται η εξακρίβωση στοιχείων.

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν ότι » ΝΑΤΟϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία» .

Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.

Οι Υπουργοί των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την ΝΑΤΟική προσπάθεια για την καταπολέμηση της ISIS. «Συμφωνήσαμε στην πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα ΝΑΤΟικά AWACS για να καλύψουν τα κενά των εθνικών ΑΣΕΠΕ των δύο χωρών». Αυτή η απόφαση θα ενισχύσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ » να μειώσει την ισχύ και να καταστρέψει την ISIS που είναι ο κοινός μας εχθρός» .

Την ίδια στιγμή θα ενισχυθούν οι δυνατότητες παρακολούθησης και Συλλογής πληροδφοριών στα Τουρκο-Συριακά Σύνορα. Ήδη σημαντικός αριθμός αμερικανικών AWACS και UAVs βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ.

Διασφαλίζονται ετσι τα Ελληνικά Δικαιώματα σε Έρευνα και Διάσωση καθώς τα Ελληνικά πλοία και αεροπορικά μέσα θα είναι υπεύθυνα για την περισυλλογή στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα και τα Τουρκικά στα αντίστοιχα.

Η Ελληνική πλευρά επίσης θα συνδράμει σταδιακά με 15-20 πλοία.

Στόχος του ΝΑΤΟ είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εμπορία ανθρώπων.

«Στόχος είναι να συμμετέχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο» .

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει ναυτική δύναμη στο Αιγαίο για την αναχαίτιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Η Επιτροπή ελπίζει ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα συμβάλει στη διάσωση ανθρώπων και θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους. Ανέφερε:

«Τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις τουρκικές ακτές από τα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να είναι παράδεισος για τους διακινητές και τους δουλεμπόρους» και πρόσθεσε ότι η Frontex θα έχει συγκεκριμένη αποστολή συνεργασίας με την Νατοική Δύναμη SNGM-2 στο Αιγαίο.

Ευελπιστεί ότι η Frontex από την «πολύ πρωιμή» της μορφή που είναι σήμερα θα εξελιχθεί σε ευρωπαική συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ