2016-02-15 20:00:29
Φωτογραφία για Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! «Μπλόκο» εργαστηριακών γιατρών σε όλη τη χώρα
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

- Health Report.gr

Νέα ταλαιπωρία ξεκινά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς δε θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις τους.

Σε πολλές πόλεις της χώρας οι εργαστηριακοί γιατροί ξεκινούν από Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ λόγω των οριζόντιων μειώσεων των τιμών στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Εντός της εβδομάδας ακολουθούν κι άλλες πόλεις, ενώ στις 19 Φεβρουαρίουκηρύσσεται από την Ομοσπονδία του κλάδου, πανελλήνια κινητοποίηση οπότε και όλοι οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί δε θα κάνουν δωρεάν εξετάσεις για τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κλάδος είναι στα κάγκελα καθώς οι κατακόρυφες μειώσεις των τιμών στις εξετάσεις καθιστά τα περισσότερα μικρά εργαστήρια και ιατρεία μη βιώσιμα.

Υπολογίζεται μάλιστα σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρώνκαι μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Άννα Μαστοράκου, ότι τους επόμενους έναν δύο μήνες θα έχουν αρχίσει τα λουκέτα.


«Πολλές εξετάσεις είναι πλέον κάτω του κόστους και πια τίθεται θέμα ποιότητας αλλά και επιβίωσης των ιατρείων. Και το ζήτημα είναι ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στους ασφαλισμένους αφού οι δημόσιες δομές δεν είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα» αναφέρει η κ.Μαστοράκου.

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε υποσχεθεί στον κλάδο ότι θα παράσχει κάποιες διευκολύνσεις ώστε να στηριχθούν ειδικά τα μικρά ιατρεία και εργαστήρια, αλλά προς ώρας δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση. «Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση» σημειώνει η κ.Άννα Μαστοράκου καθώς «πριν έρθουν νέα μέτρα για τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό της συνολικής δαπάνης των εξετάσεων, δε θα έχουν αντέξειπολλά ιατρεία και εργαστήρια».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) από την πλευρά της μιλά για «απροθυμία του Υπουργείου Υγείας παρά τις δεσμεύσεις, προκειμένου να επαναφέρει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων τουΕΟΠΥΥ, στα προ της μείωσης των τιμών επίπεδα αφενός και αφετέρου να βεβαιώσει επίσημα τη δέσμευση που μας δόθηκε προφορικά για την καταβολή χρημάτων στους παρόχους, με το αντίστροφο claw back, στην περίπτωση που μετά την εφαρμογή τουκλιμακωτού rebate οι απαιτήσεις μας είναι κατώτερες των διατιθέμενων μηνιαίων χρημάτων του κλειστού προϋπολογισμού».

Η Ομοσπονδία μιλά και για απαξίωση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: « Είμαστε ο κλάδος που απαξιώθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο επιστημονικά και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουμε την ιατρική μας αξιοπρέπεια».

Στο μεταξύ και οι εργαστηριακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης μπαίνουν νωρίς νωρίς στο χορό των κινητοποιήσεων αφού ξεκινούν ήδη από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου επ΄αόριστον επίσχεση εκτέλεσης των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) υπογραμμίζει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί ενώ παραμένουν σχεδόν απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ, από το 2012, την ίδια ώρα, οι τιμές των εξετάσεων έχουν μειωθεί κατά 50%.

Να σημειωθεί ότι όσο κρατήσει η επίσχεση των εργαστηριακών γιατρών, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο του κόστους της εξέτασης και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τονΕΟΠΥΥ, μία διαδικασία που συνήθως διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ