2016-02-16 09:52:15
Φωτογραφία για Θύμισε… Μάρτιο του 1993 το χθεσινό «χτύπημα» του Εγκέλαδου!
Μνήμες Μαρτίου 1993 ξύπνησαν χθες το βράδυ στην Ηλεία ένεκα της... ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 20:55.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο την περιοχή 24 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου, στο «τρίγωνο» Γρύλλου-Γραίκα-Διασέλλων, στην ορεινή ζώνη του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με εστιακό βάθος 17 χλμ.

Τα συνεργεία του δήμου ήδη ξεκινούν καταγραφή των ζημιών στην ζώνη Διάσελα – Φρίξα – Πλουτοχώρι.

Ο Δήμος πρότεινε στην τετραμελή οικογένεια που κατοικεί στο σπίτι που βλέπουμε στις φωτογραφίες, να μείνει προσωρινά στην Εστία. Αργά το βράδυ όμως, τα μέλη της οικογένειας αποφάσισαν να μείνουν στο σπίτι τους.

Ο δήμαρχος, Σάκης Μπαλιούκος, ανέφερε στο patrisnews προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Φρίξας και ζημιές σε μερικά σπίτια.

Η στιγμή του σεισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης!


Ακολούθησαν πέντε μετασεισμοί μεγέθους από 2,3 έως 3,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σε διάστημα 70 λεπτών περίπου.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ηλεία, αλλά και στους όμορους νομούς, προκαλώντας προσωρινό τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.

Ιδιαίτερα στη νότια Ηλεία, στην ορεινή ζώνη των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως-Φιγαλείας, οι κάτοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους, ενώ αρκετοί έτρεξαν να προφυλαχθούν σε ασφαλές σημείο.

«Ο σεισμός ήταν “βαρβάτος”, πολύ δυνατός. Τόσο η έντασή του όσο και η διάρκειά του έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε όλην την περιοχή», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο Παναγιώτης Κολαΐτης, κάτοικος Κρεστένων.

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, ο σεισμός ήταν επιφανειακός στα πρώτα 10 χλμ, για αυτό και έγινε τόσο αισθητός.

Υλικές ζημιές σε Κρέστενα και περίχωρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε αρκετές τοπικές κοινότητες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, χωρίς ωστόσο κάποια αναφορά σε τραυματισμό πολιτών. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τετραμελής οικογένεια στην Κρέστενα αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς η οικία τους υπέστη ζημιές.

Η αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Κωνσταντίνα Στρουμπάκου δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι υπάρχουν υλικές ζημιές σε παλιά σπίτια στην οδό Φωτοπούλου και στο σημείο έχει αποκλειστεί προσωρινά η πρόσβαση. Ωστόσο, όπως τόνισε, με το πρώτο φως του ήλιου θα σχηματιστεί καλύτερη εικόνα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στη Φρίξα σημειώθηκαν ρηγματώσεις και καταρρεύσεις τοίχων, όπως και στο Πλουτοχώρι. Ζημιές καταγράφηκαν στην Καλλιθέα (πτώση κεραμιδιών) και στο παλιό χωριό των Διασέλλων (Μπρουμάζι), στον Γραίκα και στην Ανδρίτσαινα.

Σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Πύργο, Κρέστενα και Ολυμπία έσπευσαν αμέσως για ελέγχους προς την περιοχή, σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, καθώς ελλόχευε ο κίνδυνος εγκλωβισμού πολιτών σε παλιές οικίες.

Ταυτόχρονα, έγιναν έκτακτες συσκέψεις στα δημαρχεία Κρεστένων και Ζαχάρως για να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και πώς θα κινηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο πρόεδρος της ΤΚ Καλλιθέας, Δημήτρης Μπίθας, «ο κόσμος τρόμαξε και βγήκε στους δρόμους από την ένταση του σεισμού. Μέχρι τώρα έχουμε ζημιά μόνο σε ένα σπίτι στον κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας, όπου έπεσαν μερικά κεραμίδια. Το πρωί θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη εκτίμηση».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Βασίλης Διαμαντόπουλος βρέθηκε αμέσως στα Διάσελλα, όπου ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί κάτοικοι, τρομαγμένοι από τον σεισμό, και δήλωσε ότι «ζημιές έχουν σημειωθεί στο παλιό χωριό, και με το ξημέρωμα θα έχουμε εικόνα ολοκληρωμένη».

Κλειστά τα σχολεία σε Κρέστενα και Ζαχάρω

Οι δύο δήμαρχοι, Σάκης Μπαλιούκος και Νίκος Φάμελος, κοινοποίησαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την απόφασή τους να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία των δύο δήμων σήμερα, καθαρά για προληπτικούς λόγους και για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά και οι διευθυντές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι «είμαστε σε ετοιμότητα και επικοινωνία με τους δήμους και με προέδρους κοινοτήτων με Αστυνομία και με Πυροσβεστική και με το Γεωδυναμικό. Είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση να δουν τη σεισμική ακολουθία. Θέλουμε τον κόσμο να είναι προσεκτικός, από το πρωί τα συνεργεία της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν τους ελέγχους σε συνεργασία με τα δημοτικά συνεργεία».

(φωτό από κατάστημα-σούπερ μάρκετ στην Ανδρίτσαινα)

Στάση αναμονής από τους σεισμολόγους

Ο σεισμολόγος Ευθ.Λέκκας δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι είναι ακόμη να νωρίς για να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη, καθώς θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα 24ωρο για να αξιολογηθεί η μετασεισμική ακολουθία, ωστόσο τόνισε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία «η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ικανοποιητικά. Το συγκεκριμένο ρήγμα ξεκινά από Επιτάλιο και πάει προς την Κρέστενα και είχε αρκετά χρόνια να δώσει σεισμό. Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός».

Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τονίστηκε η ικανοποιητική μετασεισμική ακολουθία, ωστόσο τόνισαν ότι αν δεν παρέλθει 24ωρο δεν μπορεί να αποκρυσταλλωθεί πλήρης εικόνα.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ