2016-02-16 10:03:14
Φωτογραφία για Έρχεται παγκόσμιος πόλεμος
-Συνθήκες εκδήλωσης νέου παγκοσμίου πολέμου επικρατούν στη... Μέση Ανατολή με επίκεντρο τα πετρέλαια της περιοχής, καθώς δυο συνασπισμοί κρατών βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης: Τουρκία, Κατάρ, Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και ISIS με ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και Ελλάδα, Αίγυπτος, Ιορδανία!

-Όλοι εναντίον όλων και στην μέση το δίδυμο της συμφοράς Ερντογάν-Νταβούτογλου

-Ένα βήμα πριν την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους και δραματική εδαφική αφαίρεση του 1/3 της τουρκικής επικράτειας

Από την μια ο έλεγχος του μαύρου χρυσού, είτε μέσω της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, είτε μέσω της ασφαλούς και γρήγορης διακίνησης του (αγωγοί) που προσφέρει πιο ανταγωνιστική τιμή, από την άλλη η εδώ και χρόνια σχεδιαζόμενη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, έχουν δημιουργήσει συνθήκες μιας παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης, με αφορμή τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή Όπως και στους δύο προηγούμενους παγκοσμίους πολέμους, πριν την εκδήλωση της παγκόσμιας σύρραξης είχε γίνει μια διπλωματική και στρατιωτική «προεργασία»… Ο συσχετισμός δυνάμεων αρχίζει να διαφαίνεται και οι εκπλήξεις για πολλούς είναι τεράστιες… Άλλοτε σύμμαχοι, τώρα βρίσκονται απέναντι… Και άλλοτε προαιώνιοι εχθροί, τώρα δείχνουν να συμπορεύονται…

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει εδώ και κάποιο καιρό μεταλλαχθεί σε μια εκτεταμένη περιφερική σύγκρουση, με ανταγωνιστικές παγκόσμιες δυνάμεις να στηρίζουν αντιμαχόμενες παρατάξεις, σχεδόν από τις πρώτες μέρες της ένοπλης εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Αλλά ίσως ποτέ πριν οι κίνδυνοι – ή οι επιπλοκές – αυτών των συγκρούσεων δεν ήταν τόσο εμφανές ότι ισοδυναμούν με ένα μίνι παγκόσμιο πόλεμο, όπως διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα στη μάχη που εξελίσσεται για τον έλεγχο του Χαλεπίου.

Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που διακυβεύονται από την έκβαση του πολέμου της Συρίας
. Η επίθεση στο Χαλέπι επιβεβαιώνει την ισχύ της Μόσχας ως κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη σε όλη την καρδιά της Μέσης Ανατολής. Αυτό όμως δεν γίνεται εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων, όπως θα περίμενε κανείς… Στην παρούσα συγκυρία ΗΠΑ και Ρωσία, δείχνουν να συμπορεύονται, θέτοντας φαινομενικά ως κοινό τους εχθρό τους τζιχαντιστές. Συνακόλουθα και όσους βρίσκονται πίσω απ’ αυτούς. Δηλαδή την Τουρκία (κατ’ επέκταση και την Γερμανία), την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ!!!!! Από την άλλη το Ιράν, μέχρι πρότινος εχθρός των ΗΠΑ, στο Χαλέπι δείχνει τα δόντια του… Η προώθηση δε των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ και του Λιβάνου αυξάνουν την κυριαρχία του Ιράν πολύ πέρα από τον παραδοσιακό άξονα επιρροής του στις Σιιτικές περιοχές, και σε σουνιτικές περιοχές της βόρειας Συρίας.

Μέσα στους ελαιώνες και τα χωράφια σιταριού της βόρειας Συρίας, στην επαρχία του Χαλεπίου, μια μάχη με διεθνείς διαστάσεις νομοτελειακά θα μετατραπεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και συνακόλουθα σε μια παγκόσμια σύρραξη. Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν από τον ουρανό. Οι πολιτοφυλακές του Ιράκ και του Λιβάνου υποβοηθούμενες από το Ιράν προωθούνται στο έδαφος. Μια σειρά από ομάδες ανταρτών της Συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ μάχονται για να τους ανακόψουν. Οι κουρδικές δυνάμεις που συμμαχούν τόσο με την Ουάσιγκτον, όσο και με τη Μόσχα, εκμεταλλευόμενοι το χάος, προσπαθούν να διευρύνουν τις περιοχές υπό τον έλεγχο τους. Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει έναν αριθμό χωριών και κωμοπόλεων… Ωστόσο η προσοχή όλων είναι στραμμένη αλλού…

Για την Τουρκία, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το κενό κατά μήκος των συνόρων της που επιδιώκουν να καλύψουν οι Κούρδοι, των οποίων το όνειρο της ανεξαρτησίας έχει πλησιάσει πιο κοντά από ποτέ.

Η κουρδική επεκτατικότητα έχει προκαλέσει πρωτοφανείς τριβές μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, διότι η Τουρκία, σε ότι αφορά την YPG -ως θυγατρική του PKK- την θεωρεί τίποτα παρά πάνω από μια τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με την στάση τους έναντι του PKK, δεν θεωρούν την YPG τρομοκρατική ομάδα και έχουν συνεργαστεί στενά στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο δια ταύτα στην Μέση Ανατολή όλοι βρίσκονται με το δάχτυλο στην σκανδάλη και όλοι έχουν στρέψει τα όπλα τους εναντίον όλων… Στην μέση βρίσκεται το δίδυμο της συμφοράς Ερντογάν-Νταβούτογλου, το οποίο πήγε για μαλλί, (ανατροπή του Άσαντ και δημιουργία αγωγού από Σαουδική Αραβία και Κατάρ, που θα οδηγεί στην Μεσόγειο) και βγαίνει κουρεμένη… Δηλαδή βρίσκεται ένα βήμα πριν την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους και δραματική εδαφική αφαίρεση του 1/3 της τουρκικής επικράτειας!!!

Όσο για την Ελλάδα; Οι συμμαχίες με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ιράν, καθώς και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αποτελούν ασπίδα ασφαλείας της χώρας μας απέναντι στους γκρίζους λύκους της Άγκυρας και του Βερολίνου. Για τρίτη φορά φαίνεται να έχουμε προνοήσει να έχουμε πάει με το μέρος των νικητών. Ας ελπίσουμε να το εκμεταλλευτούμε καλύτερα από τις δύο προηγούμενες φορές…
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ