2016-02-17 08:55:38
Φωτογραφία για Ξέμειναν κι από σύριγγες τα δημόσια Νοσοκομεία! Δείτε γιατί δεν προμηθεύονται
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Health Report.gr

Τραγικές συνεχίζουν να είναι οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία με αποκορύφωμα ότι πλέον δε διαθέτουν ούτε σύριγγες

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας που δε διαθέτει σύριγγα ούτε για…δείγμα.

Οι αρμόδιοι του νοσοκομείου παρότι απέστειλαν σχετική επιστολή προς την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, η απάντηση μάλλον δε…διευκόλυνε τα πράγματα.

Που έγκειται όμως το πρόβλημα και το Γενικό κρατικό Νίκαιας δεν μπορεί να προμηθευτεί σύριγγες; Κατά τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων και μέλος της ΕΙΝΑΠ Παναγιώτη Παπανικολάου: «Γιατί απλούστατα το«παρατηρητήριο τιμών» που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια από την μνημονιακή νομοθεσία, προβλέπει πως αν προσφερθεί ένα είδος με κάποια τιμή κάποτε σε κάποιο νοσοκομείο, τότε η τιμή αυτή κλειδώνει ως «ανώτατη» για πάντα και για όλα τα νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα:


Σε είδη πανάκριβα που αποδίδουν μεγάλο καπιταλιστικό κέρδος, οι μεσάζοντες κάνουν «καρτέλ» στις προσφορές και το πάρτι των υπερτιμολογήσεωνσυνεχίζεται απρόσκοπτο (π.χ. κοχλιακό εμφύτευμα ΣΗΜΕΡΑ … 23400 ευρώ !!! στο «παρατηρητήριο τιμών»)»

Τα πράγματα είναι όμως τελείως διαφορετικά με τα φθηνά και καθημερινά υλικάόπως είναι και οι σύριγγες. Όπως εξηγεί ο κ.Παπανικολάου: «Αντίθετα, σε φτηνά υλικά όπως οι σύριγγες, επειδή έτυχε κάποτε σε κάποιο νοσοκομείο κάποιος να προσφέρει με πολύ χαμηλή τιμή, η ΕΠΥ (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας)απαγορεύει την απευθείας προμήθεια, ενώ ξέρει πολύ καλά πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάρουν σύριγγες τα νοσοκομεία, αφού κανένας δε δέχεται να προμηθεύσει με την τιμή του παρατηρητηρίου, ούτε καν ο ίδιος προμηθευτής που κάποτε κάπου είχε προσφέρει με αυτήν την εξευτελιστική τιμή και την «κλείδωσε»» Και το μπέρδεμα με τις προμήθειες συνεχίζεται αφού ούτε η απάντηση της προέδρου της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας Πετρούλας Σαρτζετάκη έλυσε το πρόβλημα.

Δείτε παρακάτω την απάντηση της κ.Σαρτζετάκη στο ερώτημα του αρμόδιου τμήματος του Νοσοκομείου της Νίκαιας

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Νίκαιας υπογραμμίζει ότι η τακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ασθενείς και επιρρίπτει ευθύνες στην πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ).

Ταυτόχρονα αναφέρει ότι: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί παρά τις ως τον Ιανουάριο του 2015 δεσμεύσεις της, ούτε έχει αλλάξει ως σήμερα το απαράδεκτο καθεστώς προμηθειών, το οποίο «καίει τα χλωρά» και αφήνει ανενόχλητα τα«ξερά», ούτε καν έχει κάνει μια νομοθετική ρύθμιση για να μπορεί να ξεπερνιέται η στενοκεφαλιά της ΕΠΥ έστω σε επείγουσες καταστάσεις».

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι θα φέρει στη Βουλή νέο νόμο για τις προμήθειες στα δημόσια Νοσοκομεία, νόμος ο οποίος θα θέτει νέους κανόνες αφού όλες οι αγορές θα ελέγχονταικεντρικά.

Άλλωστε σήμερα ενδεικτικό του χάους που επικρατεί στις προμήθειες των νοσοκομείων είναι το γεγονός ότι κάθε νοσοκομείο αγοράζει με τελείως διαφορετικές τιμές τα ίδια ακριβώς υλικά αφού δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσηςτων τιμών.

Στο πρόβλημα συμβάλει και το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΣΥ που δεν είναι ενιαίο με συνέπεια το ένα νοσοκομείο να μην «επικοινωνεί» με το άλλο.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ