2016-02-17 09:42:23
Φωτογραφία για Αυτές είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στην Ηλεία...
Οι πρώτοι έλεγχοι για την καταγραφή των ζημιών από το σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τη Δευτέρα - Καταστροφές και στο δήμο Ζαχάρως

Μικρές ζημιές σε κοινότητες της Ηλείας που είχαν πληγεί και από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, προκάλεσε ο σεισμός των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος, σήμερα έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι για την καταγραφή των ζημιών, οι οποίοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια στις κοινότητες Φρίξα, Πλουτοχώρι, Διάσελα, Γρύλλος, Σκυλλουντία, Μακρύσια, Νέα Καλυβάκια, αλλά και στην πόλη της Κρέστενας.

Οι ζημιές αυτές, σύμφωνα με τον κ. Μπαλιούκο, είναι κυρίως σε τοιχοποιίες. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε πως «ήταν ευτύχημα που δεν είχαν σημειωθεί πρόσφατα βροχοπτώσεις, διότι λόγω των πιθανών κατολισθήσεων, ειδικά στην κοινότητα της Φρίξας, μπορεί τώρα να ήμασταν αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα».


Όσον αφορά στην λειτουργία των σχολείων, θα παραμείνουν και την Τετάρτη κλειστά, για προληπτικούς λόγους.

Αυτοψία από το ΤΑΠ Ηλείας

Η προϊσταμένη του ΤΑΠ Ηλείας, κυρία Πηνελόπη Μωϋσιάδου, μαζί με μία  εκ των τριών αναπλ. προϊστ., Άννα Τσαντίλη, επισκέφθηκαν όλες τις περιοχές με τα υπό εξέταση κτίσματα (Φρίξα, Κρέστενα, Καλλιθέα) προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές στα σπίτια και να εξετάσουν την κατοικησιμότητά τους.

«Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών  (ΔΑΕΦΚ) του υπουργείου σε συνεργασία με το ΤΑΠ Ηλείας και ΤΑΣ Αχαΐας διενεργούν αυτοψία στα σεισμόπληκτα κτίρια για κριθεί κατά πόσο είναι κατοικήσιμα. Έγινε μια απογραφή από τη λίστα με τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά και σήμερα θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι, καθώς θα έρθουν 6 συνεργεία από την Πάτρα μαζί με την υπηρεσία του ΤΑΠ Ηλείας», επισήμανε στην εφ.«Πατρίς» η κυρία Μωϋσιάδου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εξετάστηκαν συνολικά 40 κτίσματα σε Φρίξα, Κρέστενα και Καλλιθέα, εκ των οποίων κρίθηκαν 22 μη κατοικήσιμα. Αφού περάσει 45ωρο, θα διενεργηθεί δευτεροβάθμιος έλεγχος στα 22 κτίσματα για να αξιολογηθεί η καταλληλότητά τους.

Ζημιές και στον δήμο Ζαχάρως

Ζημιές από τον σεισμό προκλήθηκαν και στον δήμο Ζαχάρως-Φιγαλείας, καθώς έχει υποστεί σοβαρή ζημιά το τετραώροφο κοινοτικό κτίριο της ΤΚ Πετραλώνων. Όπως τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο πρόεδρος Χαρ. Αποστολόπουλος, έχει σπάσει η σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο, ενώ σοβαρή είναι η ζημιά στις κολόνες του 2ου ορόφου, συνεπώς και χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Στέλνει ειδικούς ο Δέδες

Άμεση ήταν και η ανταπόκριση της κεντρικής εξουσίας, καθώς ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επικοινώνησε με τον κ.Γεωργιόπουλο, ενημερώνοντάς τον ότι θα ενισχύσει τα κλιμάκια ελέγχου και επίσης θα στείλει ειδικούς γεωλόγους για να εξετάσουν το γεωλογικό φαινόμενο της Φρίξας και κατά πόσον έχει επιδεινωθεί η κατάσταση του εδάφους από τον σεισμό.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ