2016-02-19 11:12:11
Φωτογραφία για Στο εδώλιο...27 άτομα για την παραλιακή!
Η πρώτη μιας σειράς δικών που αφορούν τον παραλιακό της Αλικαρνασού, την... οδό Σεφέρη και όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο έργο αναμένεται να γίνει σήμερα στο Τριμελές Εφετείο ανατολικής Κρήτης. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν συνολικά 27 άτομα εκ των οποίων ο πρώην περιφερειάρχης, ο πρώην δήμαρχος Αλικαρνασού, οι δημοτικοί σύμβουλοι της εποχής εκείνης και στελέχη του Οργανισμού Λιμένος που χειρίστηκαν την επίμαχη περίοδο το έργο.

Οι 27 κατηγορούνται για εκτέλεση παράνομων και αυθαίρετων εργασιών στον αιγιαλό και για υποβάθμιση του περιβάλλοντος- πλημμελλήματα όλα- με την υπόθεση να βρίσκεται σε οριακό σημείο σε σχέση με τον κίνδυνο παραγραφής μια και ήδη έχουν περάσει 6-7 χρόνια από την τέλεση των αδικημάτων. Πρόκειται για το έργο που δεν είχε καν μελέτες περιβαλλοντικές κλπ

Η υπόθεση, αν και δικάζεται σε πρώτο βαθμό, έχει παραπεμφθεί στο Εφετείο καθώς μία των κατηγορουμένων πρώην δημοτική σύμβουλος είναι δικηγόρος και ως εκ της ιδιότητάς της έχει συμπαρασύρει όλους τους κατηγορουμένους να δικαστούν από το ίδιο δικαστήριο
. Αλλά θα γίνει η δίκη; Από τη μια είναι οι πολλοί κατηγορούμενοι και από την άλλη η απεργία των δικηγόρων. Ωστόσο, ο δικηγορικός σύλλογος Ηρακλείου όταν συντρέχουν λόγοι παραγραφής δίνει ειδική άδεια για να προχωρήσει η διαδικασία και να παραστούν οι νομικοί. Επισης σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι κατηγορούμενοι θέλουν να γίνει το δικαστήριο “για να τελειώνουν” αφού για ορισμένους ακολουθούν και άλλες υποθέσεις για το ίδιο έργο- ορισμένες έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι 27 Ο πρώην γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας, ο πρώην δήμαρχος Αλικαρνασσού Βαγγέλης Σισαμάκης, 19 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του πρώην δήμου Νέας Αλικαρνασσού, υπηρεσιακά στελέχη της τότε περιφέρειας Κρήτης, από τον ΟΛΗ εκείνη την εποχή Γιώργος Μηλάκης και Μηνάς Καπετανάκης, ο τότε διευθυντής τεχνικών έργων του ΟΛΗ, Γιώργος Λιόκαλος και ο εργολάβος του έργου.

Θυμίζουμε ότι η υλοποίηση του έργου της νέας παραλιακής του Ηρακλείου με επέκτασή της προς τα ανατολικά και με προϋπολογισμό τότε ύψους 2.419.454 ευρώ άρχιζε να σχεδιάζεται και να παίρνει το δρόμο προς ένταξη, για να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ως φορέας υλοποίησης, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης και με τη συνεργασία του δήμου, ανέθεσαν στον ΟΑΝΑΚ την εκπόνηση μελέτης για το έργο.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης ολοκλήρωσε το μελετητικό φάκελο του έργου, ενώ σε ό,τι αφορά το σκέλος της μελέτης για τους περιβαλλοντικούς όρους δικαιολογήθηκαν ότι έγινε χρήση της ήδη εκπονημένης μελέτης που αφορούσε στα ολυμπιακά έργα των κόμβων κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου έως και το Παγκρήτιο Στάδιο. Ο φάκελος του έργου εγκρίθηκε από την εποπτεύουσα Αρχή, που ήταν η Περιφέρεια Κρήτης, από τον τότε γενικό γραμματέα, ενώ το "πράσινο φως" για τη χρηματοδότηση του έργου άναψε η διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ. Μάλιστα το ίδιο έργο εγκρίθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς την έγκριση του οποίου δε θα μπορούσε να υπογραφεί η σύμβαση εκτέλεσής του.

Ακολούθησαν οι γνωστές αντιδράσεις. Ιδιώτης προσέφυγε στα διοικητικά όργανα καταγγέλλοντας ότι το έργο δε διαθέτει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ως εκ τούτου παράνομα υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θυμίζουμε τέλος ότι τον Απρίλιο του 2011 ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση παίρνει απόφαση για απένταξη του έργου από το ΠΕΠ, αν και το έργο είχε ήδη χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Οι κοινοτικοί θεωρούν ότι κακώς χρηματοδότησαν το έργο και ως εκ τούτου πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα, ενώ και το Ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - να έχει ζημιωθεί, αφού η επιστροφή του κονδυλίου στις Βρυξέλλες θα σημάνει και την άντληση αντίστοιχου ποσού από καθαρά εθνικούς πόρους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ