2016-02-24 09:18:08
Φωτογραφία για ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Τηλεδιάσκεψη είχε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Αμερικανός και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στο Αιγαίο και την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, την οποία χαιρέτισαν. Στοιχεία για τις συνομιλία τους δεν δόθηκαν. Η Άγκυρα εγείρει αντιδράσεις για τη νατοϊκή συμφωνία περιπολιών στο Αιγαίο. Τούρκος στρατηγός κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να τηρήσει τη συμφωνία των Βρυξελλών και προωθεί τις αξιώσεις της στο Αιγαίο.

Η Αθήνα, παραδεχόμενη τον αιφνιδιασμό, εκτιμά ότι σύντομα θα ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την ανάσχεση  των προσφυγικών ροών και εμφανίζεται αισιόδοξη ότι ο νατοϊκός μηχανισμός μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει με την Άγκελα Μέρκελ και ενδεχομένως και με τον διοικητή του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της σημερινής διάσκεψης στη Βιέννη θα κάνει σαφές αν η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση γενικού αποκλεισμού των χερσαίων συνόρων της ή αν πρόκειται για προσωρινή κατάσταση.


Εν αναμονή εν τω μεταξύ της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στις 7 Μαρτίου, της οποίας φαίνεται, από τη συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γενημματά, ότι θα ακολουθήσει ή προηγηθεί Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, η Αθήνα προετοιμάζεται για ένα συνολικό σχέδιο φιλοξενίας θεαματικά μεγαλύτερων αριθμών προσφύγων, από ό,τι έχει σχεδιαστεί. Με την κυβέρνηση να «κρατά κλειστά τα χαρτιά της», το μόνο στοιχείο που δόθηκε ήταν από πλευράς της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι, «η κυβέρνηση είχε κάνει σχεδιασμό με βάση τους συμφωνηθέντες αριθμούς».

Με πάνω από 12.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους σε ελληνικό έδαφος, το ζήτημα λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις και θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας με τους συμμάχους του.

Η Αθήνα χθες προέβη σε διάβημα προς την Αυστρία, σχετικά με την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει Διαβαλκανική Διάσκεψη χωρίς να προσκαλέσει την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός, στη συνέχεια, είχε μακρά συνομιλία με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορεί μια χώρα να αποφασίζει για όλους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ρούτε, αναφερόμενος στην κίνηση της Βιέννης και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται μια ομάδα χωρών και μάλιστα κάποιες χωρίς καν να είναι μέλη της Ένωσης να αποφασίζουν για όλες τις χώρες και όλους τους λαούς της Ευρώπης. Δεν μπορεί αρχηγοί αστυνομίας να λαμβάνουν αποφάσεις που θα υπερβαίνουν ή θα αντικαθιστούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής». Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, φέρεται να διαβεβαίωσε τον Α.Τσίπρα ότι, η Ε.Ε. «πιέζει ασφυκτικά την Αυστρία ώστε να χαλαρώσει την πολιτική της, να βγει από τη Διάσκεψη με τις χώρες των Βαλκανίων μια όχι σκληρή απόφαση για την Ελλάδα».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ