2016-02-26 11:54:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Όλες οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ανακοινώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο την απόφαση του για μείωση της... στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, άνοιξε τον ασκό του αιόλου και σε αυτό το ζήτημα. Η Κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση βρήκε συμπαραστάτη τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος μίλησε για μια κορυφαία μεταρρύθμιση που η πολιτεία χρωστούσε για χρόνια στους νέους της Κύπρου. Στην αντιπέρα όχθη σύσσωμη η αντιπολίτευση μίλησε για ακόμα ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.

Αναλυτικά πιο κάτω παρατίθενται οι ανακοινώσεις των κομμάτων.

ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμπορικοποίησης των δραστηριοτήτων του Λιμένος Λεμεσού.

Η απόφαση για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο σύγχρονο, αξιόμαχο και επαγγελματικό στράτευμα, επιτρέποντας παράλληλα την μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες. Πρόκειται για μια κορυφαία μεταρρύθμιση που η πολιτεία χρωστούσε για χρόνια στους νέους της Κύπρου αλλά και στην ίδια την πατρίδα μας. Η μείωση της θητείας έχει πολλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να προσφέρει τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.


ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ διαχρονικά τασσόταν υπέρ της μείωσης της θητείας στην Εθνική Φρουρά λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και πρωτίστως τις αμυντικές και επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα.

Για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας είχε ετοιμαστεί ολοκληρωμένη μελέτη επί υπουργίας του αείμνηστου Κώστα Παπακώστα. Αυτή η μελέτη διαπίστωνε ότι για να γίνει εφικτή η μείωση της θητείας χρειαζόταν να αναδιοργανωθεί η Εθνική Φρουρά και απαραίτητα να προσληφθούν μερικές χιλιάδες οπλίτες μακράς θητείας με κόστος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση ξαφνικά σήμερα χωρίς καμία διαβούλευση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και της Βουλής εξήγγειλε μείωση της στρατιωτικής θητείας. Σημειώνουμε ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς την ίδια ώρα ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής δήλωνε άγνοια για την εξαγγελία!

Διερωτόμαστε, στη βάση ποιου σχεδιασμού και πότε αυτός υλοποιήθηκε για να προχωρεί άμεσα η κυβέρνηση στη μείωση της θητείας;

Ελπίζουμε κι αυτή η κυβερνητική εξαγγελία να μην είναι προεκλογικό πυροτέχνημα το οποίο θα σβήσει την επομένη των εκλογών, όπως έγινε με πολλές προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου.

ΔΗΚΟ

Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι διαχρονική, σαφής και ξεκάθαρη. Υποστηρίζουμε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η απόφαση είναι προϊόν σοβαρής μελέτης, η οποία να έχει γίνει με κύριο γνώμονα, να μην επηρεαστεί αρνητικά το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ η διασφάλιση της δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς να ανταποκριθεί στην αποστολή της, που είναι η αποτελεσματική άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η προστασία της ΑΟΖ αλλά και η διαχείριση καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν από τις περιφερειακές πολιτικές συνθήκες.

Τα θέματα της Άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από ένα διακομματικό πνεύμα συναντίληψης και εθνικής συναίνεσης. Το γεγονός ότι η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας έγινε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση, είτε στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, είτε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, δεν βοηθά στην επίτευξη του στόχου της συναντίληψης και της εθνικής συναίνεσης.

Αναμένουμε πως το Υπουργείο Άμυνας θα μας ενημερώσει άμεσα για τους σχεδιασμούς του.

ΕΔΕΚ

Πριν από τρεις μήνες ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τη Βουλή ότι ο προϋπολογισμός για την Άμυνα το 2016 «έχει διαμορφωθεί μέσα στο περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο που επιβάλλει η παρούσα οικονομική συγκυρία» και έθετε τρία βασικά προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η μείωση της στρατιωτικής θητείας: αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, ενίσχυση εξοπλιστικών προγραμμάτων και πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών.

Τι άλλαξε μέσα σε τρεις μήνες και η κυβέρνηση εξαγγέλλει σήμερα τη μείωση της στρατιωτικής θητείας χωρίς να εκπληρώνεται κανένα από τα τρία προαπαιτούμενα που η ίδια έθεσε;

Είναι απόλυτα προφανές ότι η σημερινή εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση της στρατιωτικής θητείας δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές έχει στόχο την προεκλογική και μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Τι άλλο πρέπει να αναμένουμε ;όταν αυτή η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και το εθνικό θέμα της Άμυνας στο βωμό προεκλογικών σκοπιμοτήτων;

Ποια άλλα επικοινωνιακά τεχνάσματα να αναμένουμε ότι θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να κρύψει την παταγώδη της αποτυχία σε όλους τους τομείς;

Η ΕΔΕΚ αναμένει από την κυβέρνηση τουλάχιστον στα εθνικά θέματα να συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά έχει καταντήσει καλποθηρικό όπλο. Έχει καταντήσει βαρετό, κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές, η εκάστοτε Κυβέρνηση, να χρησιμοποιεί τη μείωση της στρατιωτικής θητείας ως δέλεαρ για μια μεγάλη ομάδα ψηφοφόρων, αυτή των γονιών και των μαθητών.

Ως Συμμαχία Πολιτών, τασσόμαστε υπέρ της μείωση της θητείας υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις ότι (i) δεν θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της Εθνικής Φρουράς και η αμυντική της ικανότητα και (ii) θα παταχθεί η φυγοστρατία.

Είμαστε ταυτόχρονα αντίθετοι στον λαϊκισμό. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η μελέτη του Υπουργείου Άμυνας, απέχει πολύ από κάθε ρεαλιστική εφαρμογή. Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση.

Η Κυβέρνηση, η οποία μονίμως απειλεί τη Βουλή ότι αν δεν ψηφίσει τα μνημονιακά νομοσχέδια θα εξαναγκαστεί σε στάση πληρωμών, τώρα εξαγγέλλει προσλήψεις οπλιτών και εξοπλιστικά προγράμματα. Ξεχνά μήπως η Κυβέρνηση ότι έχει δεσμευτεί στο Μνημόνιο να μην προβεί σε προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα; Ή μήπως σε αυτή την περίπτωση έχει τον τρόπο να πείσει την Τρόικα; Και πως θα καλύψει αυτές τις δαπάνες όταν ο προϋπολογισμός του 2016 δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Η Εθνική Φρουρά έχει ήδη πληγεί αρκετά από κακούς χειρισμούς αλλά και την οικονομική κρίση. Για αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας, το στρατό της ημικατεχόμενης Κύπρου, με περισσότερη σοβαρότητα και να τον αφήσει έξω από τις προεκλογικές σκοπιμότητες.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές, ο ΔΗΣΥ βγάζει ως λαγό απ´ το καπέλο το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Η είδηση πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να μειώσει τη στρατιωτική θητεία από τους 24 στους 14 μήνες, αν και ευχάριστη είδηση, δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη. Απομένει να μας εξηγήσει η Κυβέρνηση με ποιο τρόπο θα ξεπεράσει τα εμπόδια και προσκόμματα που έθετε μέχρι τώρα για την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και αν έχουν εξευρεθεί τα κονδύλια για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού.

Πάγια θέση μας ήταν ότι η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά πρέπει να συνδυαστεί με τη μείωση των κατοχικών Τουρκικών δυνάμεων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα μελετήσουμε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα τοποθετηθούμε αναλόγως. Ευελπιστούμε πάντως να μην αποδειχθεί ως ακόμα ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ