2016-02-27 11:28:16
Φωτογραφία για Ελευθέριος Συναδινός: Ο μεγάλος χαμένος του λαθρεμπορίου καπνικών ειδών είναι οι πωλητές λιανικής
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα την συμφωνία για τον καπνό, επισημαίνοντας ότι, το παράνομο εμπόριο καπνού έχει δύο πτυχές, τις σκοπιμότητες από διαπλεκόμενους πολιτικούς όλων των κομμάτων πανευρωπαϊκά και τον επεμβατικό ρόλο των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, που διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος σε μια μεγάλη, από πλευράς κερδοφορίας, αγορά, τονίζοντας ότι, στην Ελλάδα ο μεγάλος χαμένος είναι οι λιανέμποροι καπνικών, ως ο αδύναμος κρίκος της αγοράς.

Ακολουθεί η ομιλία:

"Κύριε Πρόεδρε, Σε πολλά κράτη μέλη της Ένωσης, αν όχι στο σύνολό της, τα ποσοστά λαθρεμπορίου καπνικών ειδών είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προσκομίζουν οι στατιστικές υπηρεσίες, λόγω πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Το παράνομο εμπόριο καπνού έχει δύο πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι σκοπιμότητες από διαπλεκόμενους πολιτικούς όλων των κομμάτων πανευρωπαϊκά και ο επεμβατικός ρόλος των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, που διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος σε μια μεγάλη, από πλευράς κερδοφορίας, αγορά. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, άμεσες.


Οι καπνοβιομηχανίες αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, οι τέσσερις μεγαλύτερες συμφώνησαν να πληρώσουν 2,15 δισ. ευρώ για να αποφύγουν τις νομικές κυρώσεις μετά από μηνύσεις που υποβλήθηκαν. Αν ήταν αθώες δε θα πλήρωναν ένα τόσο τεράστιο ποσό.

Η αβελτηρία, εκούσια ή ακούσια οδηγεί κάθε χρόνο σε δημοσιονομικό έλλειμμα 12 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ένωσης. Ειδικά στην Ελλάδα, μεγάλος χαμένος είναι οι λιανέμποροι καπνικών, ως ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, ενώ οι απώλειες για το δημόσιο οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση του κινδύνου της δημόσιας υγείας, από το κάπνισμα λαθραίων τσιγάρων.

Η επικύρωση του πρωτοκόλλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη των παράνομων καπνικών και η εφαρμογή της ανεξάρτητης ιχνηλάτησης είναι ένα πρώτο βήμα. Να ασχοληθούμε και με τη φορολόγηση του καπνού τύπου ναργιλέ, που ποτέ δεν έχει καταμετρηθεί και δεν υφίστανται στοιχεία για διαφυγόντα κέρδη, των υγρών αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, που σε μερικές χώρες εκπίπτουν του ειδικού φόρου κατανάλωσης και την πάταξη των αγορών των αλλοδαπών και λαθρομεταναστών, στις οποίες η παρανομία που διαπράττεται είναι αδύνατο να ελεχθεί, λόγω γκετοποίησης".

Ελευθέριος Συναδινός

Αντιστράτηγος ε.α.

Ευρωβουλευτής

Σημείωση Συντακτικής Ομάδος www.synpeka.gr-spekamila.gr

Το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν.Αττικής χαιρετίζει τη πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του Λαικού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή,κ.Ελευθέριου Συναδινού (Αντιστράτηγος ε.α) για την ανάδειξη για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή του θέματος της μείωσης των ποσοστών προμήθειας καπνοβιομηχανικών προιόντων των λιανεμπόρων στην Ελλάδα.

Ευχόμαστε οι παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε να έχουν θετικά αποτελέσματα στη χώρα μας για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος του κλάδου μας στην Ελλάδα.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ