2016-02-27 18:46:09
Φωτογραφία για H συμμετοχή των Γερμανών: Πρόγραμμα των Leopard 2PL
Λεπτομέρειες για τη γερμανική συμμετοχή αλλά και γενικότερα το περιεχόμενο του προγράμματος αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στο επίπεδο Leopard 2PL περιλαμβάνει ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο γερμανικός όμιλος Rheimnetall. Υπενθυμίζεται, ότι τα τέλη Δεκεμβρίου 2015, η διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας ανέθεσε στην πολωνική Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) την ύψους 556 εκατ. ευρώ σχετική σύμβαση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Τύπου ο όμιλος Rheinmetall θα συνεργαστεί με τις πολωνικές Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) και ZM Bumar-Łabędy S.A., ως στρατηγικός εταίρος παρέχοντας κρίσιμες τεχνολογίες στους τομείς των ηλεκτρονικών και των οπλικών συστημάτων.

Το μερίδιο του ομίλου στο πρόγραμμα αναβάθμισης ανέρχεται σε περίπου 220 εκατ. ευρώ. Κατά βάση με την εφαρμοζόμενη αναβάθμιση, τα 128 άρματα μάχης Leopard 2A4 που η Πολωνία προμηθεύτηκε το 2002 από τα αποθέματα του Στρατού της Γερμανίας θα αντιστοιχούν στο επίπεδο των γερμανικών Leopard 2A5/-A6.


Μετά τον Καναδά και την Ινδονησία η Πολωνία είναι η τρίτη, από τις 17 συνολικά χώρες που επιχειρούν άρματα μάχης Leopard 2, που συνεργάζεται με τον όμιλο Rheinmetall για τη μείζονα αναβάθμιση του οπλικού συστήματος.

Κατά την ανακοίνωση, αποφασιστικό παράγοντα στην επιλογή της Rheinmetall από το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, ήταν η προθυμία της γερμανικής εταιρίας να μοιραστεί την τεχνολογία της και να συνεργαστεί εκ παραλλήλου με την πολωνική βιομηχανία.

Με βάση τους όρους της ανατεθείσας σύμβασης στην PGZ, η κοινοπραξία θα πρέπει να παραδώσει το πρωτότυπο μέχρι τα τέλη του 2017. Στη συνέχεια και εφόσον οι ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας εγκρίνουν την παραγωγή σειράς η Rheinmetall θα αναβαθμίσει πέντε επιπλέον άρματα μάχης με έναρξη των σχετικών εργασιών το 2018. Τα επόμενα 12 άρματα μάχης θα αναβαθμιστούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις Bumar-Labedy υπό την επίβλεψη της Rheinmetall και η αναβάθμιση των υπολοίπων 110 αρμάτων θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από τις πολωνικές εταιρίες.

Κύριες προτεραιότητες του προγράμματος είναι η βελτίωση του κυρίου οπλισμού του άρματος και της τεχνολογίας ελέγχου πυρός, η εγκατάσταση ηλεκτρονικών τεχνολογίας αιχμής και η επαύξηση του επιπέδου της παρεχόμενης προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα η μονάδα του Συστήματος Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) θα αναβαθμιστεί με λογισμικό που θα επιτρέπει τη βολή νέων τύπων πυρομαχικών που έχουν αναπτυχθεί και παράγονται από τη Rheinmetall ενώ θα ενσωματωθεί και τελευταίας γενεάς αισθητήρας θερμικής απεικόνισης.

Το πυροβόλο του άρματος με σωλήνα 44 διαμετρημάτων (L44, κατασκευής Rheinmetall όπως και το σύστημα οπισθοδρόμησης, το κλείστρο και το χαλινωτήριο στομίου) θα τροποποιηθεί ώστε να μπορεί να βάλλει δύο νέους τύπος πυρομαχικών, τα χημικής ενέργειας DM11 HE (κοίλου γεμίσματος με πυροσωλήνα χρονικής υστέρησης) και τα κινητικής ενέργειας DM63 (διατρητικά θώρακος, σταθεροποιούμενα δια πτερυγίων, απορριπτόμενου κελύφους – τροχιοδεικτικά που χρησιμοποιούν πυρίτιδα που οι επιδόσεις της είναι ανεξάρτητες της θερμοκρασίας).

Σε ό,τι αφορά την προστασία στα άρματα θα εγκατασταθεί το κατασκευής IBD Deisenroth, σύστημα θωράκισης AMAP που παρέχει βελτιωμένη προστασία κατά βλημάτων κινητικής και χημικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, η εγκατάσταση καθισμάτων υψηλής αντοχής στα αποτελέσματα εκρήξεων ναρκών και ενός συστήματος καταστολής και κατάσβεσης πυρκαγιάς αυξάνουν την επιβιωσιμότητα των μελών του πληρώματος.

Ο όμιλος Rheinmetall έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για το ενσωματωμένο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των συστημάτων και συγκροτημάτων του άρματος όπως επίσης και της διανομής των δεδομένων. Σημαντικά στοιχεία της αναβάθμισης είναι η εγκατάσταση ηλεκτρικού συστήματος κίνησης του πύργου (που αυξάνει δραματικά την ασφάλεια του πληρώματος σε σχέση με τα υδραυλικά συστήματα) και κάμερας οπισθοπορείας που παρέχει αυξημένες δυνατότητες τακτικής επίγνωσης στον οδηγό του άρματος.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο όμιλος Rheinmetall ενσωματώνει τη συσσωρευμένη εμπειρία 40 ετών, στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και οχημάτων υποστήριξης.

Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 3.600 άρματα μάχης Leopard 2 εκ των οποίων τα 2.125 Leopard 2A4 για τις χερσαίες δυνάμεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, πρόγραμμα στο οποίο η Rheinmetall κατείχε κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και παραγωγή (977 άρματα Leopard 2A4 κατασκευάστηκαν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της στο Κίελο και παραδόθηκαν απευθείας στις χερσαίες δυνάμεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας).
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ