2016-03-05 20:59:06
Φωτογραφία για «Πνίγεται» στα κόκκινα δάνεια η τουρκική οικονομία
Οι παθήσεις που ταλαιπωρούν την τουρκική οικονομία και έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των κόκκινων δανείων αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν, πριν επέλθει η ίαση.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών ενισχύθηκαν στο 3,18% των συνολικών χορηγήσεων τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα και ευρισκόμενα στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής Banking Regulation and Supervision Agency.

Οι Bank of America Merrill Lynch και Commerzbank εκτίμησαν τον προηγούμενο μήνα ότι η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Η αύξηση των κόκκινων δανείων αποτελεί μία ισχυρή πρόκληση για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, η αξία του οποίου διαμορφώνεται στα 814 δισ. δολάρια, ενώ υπάρχουν πιέσεις και λόγο της υποτίμησης του νομίσματος, των ρωσικών κυρώσεων που πλήττουν τον τουρισμό και των τρομοκρατικών κτυπημάτων που έχουν συμβεί στη χώρα.


Η κεντρική τράπεζα μειώνει τις χρηματοδοτήσεις προκειμένου να πατάξει τις πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση του κόστους δανεισμού σε υψηλό τεσσάρων ετών και η χαλάρωση του ρυθμού μείωσης των δανείων, κινήσεις που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στις υπερχρεωμένες εταιρείες.

«Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί», υποστηρίζει ο Apostolos Bantis, αναλυτής της Commerzbank και προσθέτει ότι «αν και δεν περιμένω η κατάσταση να βρεθεί εκτός ελέγχου, οι επιπτώσεις των ρωσικών κυρώσεων, το κτύπημα στον τουρισμό, το υψηλότερο κόστος δανεισμού και το πιο αδύναμο νόμισμα θα πλήξουν σημαντικά τον επιχειρηματικό τομέα».

Οι ανησυχίες έχουν πλήξει τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη (στον οποίο είναι εισηγμένες 11 τράπεζες) να έχει υποχωρήσει κατά 15%, την ώρα που ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχει αποδυναμωθεί 6,3%. Οι μετοχές των Turkiye Halk Bankasi AS και Turkiye IS Bankasi (γνωστότερη ως Isbank), έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον 24%.

Η Isbank, ο μεγαλύτερος εισηγμένος τραπεζικός όμιλος της χώρας από πλευράς ενεργητικού, υποστήριξε τον Φεβρουάριο ότι η αύξηση των κόκκινων δανείων του τουριστικού κλάδου είναι υπεύθυνη για τη γενικότερη ενίσχυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2% στο δ' τρίμηνο.

Οι πιέσεις από τα κόκκινα δάνεια ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα σχέδιο προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, επιτρέποντάς τους -στις 22 Φεβρουαρίου- να καθυστερήσουν τις πληρωμές δανείων 288 εκατ. λιρών (99 εκατ. δολαρίων).

Αλλά τα χειρότερα δεν φαίνεται να έχουν περάσει για τις τουριστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Cagdas Dogan, αναλυτή της BGC Partners.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. στερλίνες στο πρώτο δίμηνο του έτους, μία αύξηση που έφθασε στο 60% σε ετήσια βάση, κάτι το οποίο μπορεί να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές όπως εκτιμά ο Sadrettin Bagci, αναλυτής της Deniz Yatirim.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ