2016-03-06 15:23:40
Φωτογραφία για Ν.Δ.: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ κ. ΤΣΙΠΡΑ
Δυσφορία στην Κύπρο γιατί η υπόθεση Βγενόπουλου 

τέθηκε στο αρχείο

Για απόπειρα εγκαθίδρυσης κομματικού κράτους και απροκάλυπτης χειραγώγησης της δικαιοσύνης κατηγορεί την κυβέρνηση η Ν.Δ., επικαλούμενη τις σχετικές αναφορές της Εισαγγελέως Αθηνών. «Η επίκληση της μόνιμης δικαιολογίας περί ''διαπλοκής'' μόνον ως ομολογία πράξεων ωμής κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών ακούγεται» τονίζει στη συνέχεια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ζητάει την «άμεση διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο υπουργό αναπληρωτή της και την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να απαντήσει η Κυβέρνηση στα καταλυτικά ερωτήματα που έχουν προκύψει». «Η Νέα Δημοκρατία δε θα επιτρέψει τη χειραγώγηση και τρομοκράτηση της  Δικαιοσύνης. Και προειδοποιεί: Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα» καταλήγει η Ν.Δ.


Επίσης, για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη κάνει λόγο το ''Ποτάμι'', καταγγέλλοντας τις «συνεχείς, απροκάλυπτες και πρωτοφανείς προσπάθειες χειραγώγησής της». «Η ωμή παρέμβαση του αν. υπουργού Δικαιοσύνης και δυστυχώς πρώην δικαστικού λειτουργού, που προσπάθησε, με απειλές, πιέσεις και μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, να επιβάλει στην εισαγγελέα Εφετών τη θέληση της Κυβέρνησης για δικογραφία που χειριζόταν, δεν συνιστά μόνον νομικό ατόπημα αλλά και επικίνδυνη θεσμική εκτροπή και δείχνει με κυνικό τρόπο ότι η κυβέρνηση έχει καθεστωτική αντίληψη για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την θέλει απολύτως ελεγχόμενη και τους δικαστικούς λειτουργούς απολύτως υπάκουους» αναφέρει το ''Ποτάμι''.

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι: «Είναι πλέον πρόδηλο πού στόχευε η προειδοποίηση πριν από λίγες μέρες του ίδιου υπουργού για ''δικαστικά δήθεν πραξικοπήματα'' και την εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας αντιμετώπισή τους. Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης και οι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που παραβιάζουν το σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου», καταλήγει και διαβεβαιώνει ότι το ''Ποτάμι'' θα σταθεί απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με το ΡΙΚ, δεν αποτελεί όπλο στα χέρια του Ανδρέα Βγενόπουλου η απόφαση της εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, η οποία έκρινε ότι δεν προκύπτουν ευθύνες για αξιόποινες πράξεις, εναντίον του σε σχέση με τη Λαϊκή Τράπεζα. Αυτό εκτιμά και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η απόφαση αποτελεί λόγο για τον Ανδρέα Βγενόπουλο να μην δώσει κατάθεση και να βάλει εμπόδια στη διαδικασία δικαστικής συνδρομής, που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η συγκεκριμένη απόφαση, είπε ο κ. Ιωαννίδης δεν οδηγεί πουθενά, καθώς τα αδικήματα έχουν διαπραχθεί στην Κύπρο και είναι απόλυτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να τα διερευνήσει, χωρίς να δεσμεύεται καθόλου από οποιεσδήποτε αποφάσεις ή διαδικασίες έχουν γίνει στην Ελλάδα. Η νομική υπηρεσία, έχει ζητήσει πάντως επίσημη και λεπτομερή ενημέρωση για την απόφαση της εισαγγελέως προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε επηρεασμός των συνεχιζόμενων ανακρίσεων στην Κύπρο.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, από την πλευρά του είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι μετά την απόφαση της Εισαγγελίας έχει καταρρεύσει η σκευωρία, η οποία όπως υποστηρίζει, έχει στηθεί εναντίον του στην Κύπρο. Υποστήριξε επίσης ότι οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της Λαϊκής Τράπεζας, είναι τα όργανα και οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αυτό θα αναδειχθεί από την εν εξελίξει διαδικασία ενώπιον Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται,  ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλική Θάνου, διέταξε πειθαρχική έρευνα, όχι για την ουσία της υπόθεσης που αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα και τον Α. Βγενόπουλο, αλλά για το αν έπρεπε όντως να τη χειριστεί η Εισαγγελία Εφετών και όχι ο αρμόδιος κατά της Διαφθοράς εισαγγελέας, αφού η υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της φερόμενης εμπλοκής Βγενόπουλου τέθηκε στο αρχείο με απόφαση της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη. Η υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου είναι γεγονός ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη χρεοκοπία της Κύπρου και στο κούρεμα των καταθέσεων.

Για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου υπήρξε δυσφορία σε θεσμικό επίπεδο, από εκπροσώπους της κυπριακής Δικαιοσύνης, αλλά και αρνητικά δημοσιεύματα στα κυπριακά ΜΜΕ. Η Νομική Υπηρεσία και το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου λίγες μέρες νωρίτερα ζητούσαν «όπως τύχουν πλήρους ενημέρωσης από τις αρμόδιες Αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως προς την όποια έκβαση εισαγγελικής εξέτασης για θέματα που σχετίζονται με τις διερευνώμενες υποθέσεις για τη Λαϊκή Τράπεζα».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ