2016-03-08 11:19:03
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ VD
Ως «ένα βήμα μπροστά», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα. Όπως είπε, από τη συζήτηση για το πώς με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη Βαλκανική Οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, «η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία».

Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα,  διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά, διευκρίνισε. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το σημαντικό είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να πάψουν οι διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και να σταματήσουν να χάνονται άνθρωποι στη θάλασσα.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε, και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη στις «τραγικές εικόνες» από την Ειδομένη σημειώνοντας πως «αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της Ε.Ε., «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως Ε.Ε.».

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπήρξε μία «συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.

                            Δηλώσεις ηγετών:

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ