2016-03-09 02:21:09
Φωτογραφία για Προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την παρέλευση της 15ης Μαρτίου
Η εξαγορά κόκκινων και πράσινων δανείων από ξένα funds και η προστασία της... πρώτης κατοικίας είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε στους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Επικαλούμενος τον νόμο 4354/2015 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο περί διαχείρισης των μην εξυπηρετούμενων δανείων και την εξαγορά τους από μεγάλα funds του εξωτερικού και με τον οποίο προβλέπεται παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Κατσαφάδος τονίζει ότι μετά τις 15 Μαρτίου 2016 που λήγει η παράταση, χιλιάδες δανειολήπτες δεν έχουν κανένα εχέγγυο για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεν έχει φέρει προς συζήτηση κανένα νομοσχέδιο.

«Τελευταία υπάρχουν και δημοσιεύματα που θέλουν τους δανειστές να απαιτούν την πώληση σε ξένα funds ακόμα και δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά, με άγνωστες συνέπειες προς τους δανειολήπτες», υπογραμμίζει ο κ. Κατσαφάδος και ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς πώς πρόκειται να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την παρέλευση της 15ης Μαρτίου 2016, αλλά και τι συνέπειες θα έχουν οι δανειολήπτες σε περίπτωση που η αγορά από ξένα funds απελευθερωθεί και για τα εξυπηρετούμενα δάνεια.


Η ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Με το νόμο 4354/2015 περί διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε τον δρόμο για την εξαγορά των «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων) δανείων από μεγάλα funds του εξωτερικού, τα οποία η ίδια, όταν ήταν στην αντιπολίτευση αποκαλούσε ως «κοράκια». Ο νόμος αυτός προέβλεπε παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2016, υπό προϋποθέσεις. Πριν λίγες εβδομάδες, κι ενώ η Κυβέρνηση δεν έχει φέρει προς συζήτηση κανένα νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, έδωσε παράταση ως τις 15 Μαρτίου στην προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει το χρόνο συζήτησης και κατάρτισης με τους δανειστές ενός νέου πλαισίου, χωρίς όμως να υπάρχει κανένα εχέγγυο για το τι μέλλει γενέσθαι από τις 15 Μαρτίου και μετά, παρατείνοντας την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τελευταία υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν τους δανειστές να απαιτούν την πώληση σε ξένα funds ακόμα και δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά, με άγνωστες συνέπειες προς τους δανειολήπτες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τα κόκκινα δάνεια (όσα δηλαδή είναι καθυστερούμενα πάνω από 6 μήνες) υπολογίζονται σε 109,5 δις και αποτελούν το 43% του συνόλου των δανείων, ενώ σύμφωνα με έρευνες το 43,3% των δανείων που έχουν ρυθμιστεί, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα μέσα στον προσεχή ένα χρόνο από τη ρύθμισή τους, λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Πώς πρόκειται να διασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την παρέλευση της 15ης Μαρτίου 2016;

2. Πρόκειται να απελευθερωθεί η αγορά από ξένα funds και των εξυπηρετούμενων δανείων; Αν ναι, τι συνέπειες έχει αυτό για τους δανειολήπτες;

Πειραιάς, 7 Μαρτίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κώστας Κατσαφάδος

Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ