2016-03-10 14:43:04
Φωτογραφία για Κώστας Μπαργιώτας: Γιατί χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες η μυστικότητα της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ;
Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την επιτροπή διαπραγμάτευσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ιδιαιτέρως την αρχή της μυστικότητας η οποία την περιβάλει θεσμικά, κατέθεσε την Πέμπτη 10 Μαρτίου στη Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Μπαργιώτας αναφέρει μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωσή του:

"Στις 16-02-2016 με Κοινή Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, η οποία διαπραγματεύεται με όλους τους συμβαλλόμενους παρόχους τις αμοιβές τους, τους όρους των συμβάσεων του Οργανισμού, τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων κλπ. Η διαπραγμάτευση της Επιτροπής με τις φαρμακευτικές εταιρείες αφορά «εκπτώσεις» στις τιμές των φαρμάκων που προμηθεύεται ο ΕΟΠΥΥ με στόχο την εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης του Οργανισμού. Με την από 14-05-2015 ΚΥΑ οι διαπραγματεύσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ
. με τις εταιρείες φαρμάκου είναι απόρρητες. Όπως αναφέρεται «Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης καθώς και των σχετικών υποεπιτροπών της δεν χορηγούνται κατά το τμήμα που περιλαμβάνουν στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με ζητήματα εμπορικού ή βιομηχανικού απορρήτου, ήτοι ιδίως σχέδια ή κανόνες τεχνικής φύσεως, οδηγίες, τύπους και πρότυπα, πηγές προμήθειας ή παραγωγής προϊόντων, καθώς και οποιαδήποτε εμπιστευτικής φύσεως αναφορά έχει οικονομική αξία για την ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος». Με άλλα λόγια, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Ο Υπουργός Υγείας διορίζει κυριολεκτικά όποιον θέλει στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στη συνέχεια η εν λόγω επιτροπή των υπουργικών φίλων διαπραγματεύεται με τις εταιρείες.

Η μυστικότητα δίχως καμία ασφαλιστική δικλείδα –όπως ορίζεται στην ΚΥΑ- γεννά υπόνοιες και καλλιεργεί αρνητικό κλίμα. Εξάλλου, είναι ασύμβατη με την κοινή ευρωπαϊκή τιμολόγηση. Η μόνη χώρα στο σύστημα τιμολόγησης με τις τρεις φτηνότερες που έχει μυστικές διαπραγματεύσεις είναι η Γερμανία, η οποία έχει δεσμευτεί να τις καταργήσει. Επειδή η κακώς εννοούμενη μυστικότητα και η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι έννοιες ασύμβατες, το Ποτάμι ρωτά ποια είναι η σκοπιμότητα της μυστικότητας, όπως ορίζεται στην ΚΥΑ, και γιατί δεν τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες".
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ