2016-03-12 10:23:07
Φωτογραφία για H «ηθική χρεοκοπία» της Ευρώπης
Η αναμενόμενη αποδοχή των τουρκικών εκβιασμών από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, θα επιβεβαιώσει τη δραματική διολίσθηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις αρχές της τους τελευταίους μήνες.

Το να δίνεις γην και ύδωρ σε ένα καθεστώς που δεν σέβεται όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά βομβαρδίζει ακόμη και τους υπηκόους του, είναι «ηθική χρεοκοπία», όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, Φιλίπ Λάμπερτς, στη διάρκεια μιας εντονότατης και επικριτικής για τα κράτη- μέλη συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής.

Ωστόσο, πριν γίνει αναφορά στις απαιτήσεις της Τουρκίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι είναι υπεύθυνοι για το σημερινό κατήφορο της Ε.Ε. Οι Τούρκοι εκβιάζουν όταν βρίσκονται από θέση ισχύος και όταν οι Ευρωπαίοι είναι διαιρεμένοι μεταξύ τους οι Τούρκοι έχουν το πάνω χέρι γιατί γνωρίζουν ότι η Ε.Ε. τούς έχει ανάγκη περισσότερο όσο ποτέ.


Φτάσαμε στο σημείο οι τουρκικές απαιτήσεις να θεωρούνται μονόδρομος από τις χώρες εκείνες που όλα αυτά τα χρόνια «μπλόκαραν» και δικαιολογημένα την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε., δεδομένου ότι η Αγκυρα δεν σέβεται τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου.

Κάθε βδομάδα που περνάει οι Τούρκοι ρίχνουν στο τραπέζι και μια νέα απαίτηση, ενώ, παρότι συμφώνησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο στη συγκράτηση των προσφύγων εντός του τουρκικού εδάφους, δεν το τήρησαν ποτέ και φυσικά αυτή είναι και η βασική τακτική τους, δηλαδή να αυξηθεί κατακόρυφα η προσφυγική πίεση στην Ευρώπη σε σημείο που οι Ευρωπαίοι να παρακαλούν (τους Τούρκους) να συνεργαστούν.

Η Αγκυρα ξεκίνησε με μια αρχική συμφωνία που προέβλεπε ότι θα της δοθούν 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να συνδράμει τους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός τους, και πως οι Ευρωπαίοι θα επιταχύνουν τη διαδικασία εξέτασης της κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., ενώ θα εξετάσουν και την επικαιροποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται σε τέλμα όχι με ευθύνη των Ευρωπαίων.

Την περασμένη Δευτέρα ήρθαν με νέα πρόταση που έγινε καταρχήν δεκτή από τους περισσότερους Ευρωπαίους, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαφωνίες. Οι Τούρκοι λένε: θα παίρνουμε πίσω όλους όσοι από την Τουρκία μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα, είτε αυτοί είναι πρόσφυγες είτε λαθρομετανάστες. Ωστόσο, θέλουν για κάθε Σύρο που παίρνουν πίσω από την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι να παίρνουν έναν Σύρο από αυτούς που βρίσκονται σε καταυλισμούς στην Τουρκία. Ζητούν ακόμη άλλα 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες, θέλουν κατάργηση της βίζας από τον Ιούνιο, αλλά και να ανοίξουν πέντε κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Με άλλα λόγια, ζητούν πολιτικά ανταλλάγματα που δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με την προσφυγική κρίση. Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, ώστε να καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ενώ δεν μπορεί να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που δεν πληροί τα κοινοτικά κριτήρια. Πώς είναι δυνατόν να επιταχυνθεί η ενταξιακή της πορεία από τη στιγμή που αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ή που διατηρεί το casus belli στο Αιγαίο εναντίον της χώρας μας;

Το ότι η Ε.Ε. έχει φτάσει σήμερα σε αδιέξοδο οφείλεται στα μέλη της, ορισμένα από τα οποία υποκίνησαν και τον πόλεμο στη Συρία για να ρίξουν τον Ασαντ. Ωστόσο, δεν πρέπει να πουλήσει και την ψυχή της στους Τούρκους καταπατώντας ακόμη και τις ιδρυτικές αρχές της.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ