2016-03-13 16:10:17
Φωτογραφία για Ιράν: Στοιχεία «μαϊμού» στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων;
Από τις φωτογραφίες εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων που δημοσιεύονται από τους Ιρανούς, μπορούν να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα με την επιφύλαξη του κατά πόσο οι φωτογραφίες είναι πραγματικές και από το αν βλέπουμε τους πραγματικούς πυραύλους που εβλήθησαν.

Η πρώτη φωτογραφία που υποτίθεται να δείχνει εκτόξευση από κάποια ορεινή περιοχή μοιάζει με προϊόν επεξεργασίας ή φωτομοντάζ και χρειάζεται να αναλυθεί από ειδικούς (κάτι που προφανώς θα πρέπει να έχει ήδη γίνει, παρότι υπάρχουν φωτογραφίες με ανώτατους στρατιωτικούς δοικητές των Φρουρών μπροστά στους εκτοξευτές). Και από τις δύο φωτογραφίες δεν προκύπτουν μεγέθη πυραύλου που να δικαιολογούν αποστάσεις 2.000 χλμ., καθώς και οι δύο πύραυλοι είναι υγρών καυσίμων και ενός σταδίου.

Η τεχνολογία υγρών καυσίμων έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού λόγω ασταθούς συμπεριφοράς (πολλά ατυχήματα κατά την εκτόξευση) και αντικατασταθεί από στερεών καυσίμων από τις περισσότερες χώρες με πυραυλική τεχνολογία, αν και οι κυρώσεις στο Ιράν θα μπορούσαν να δικαιολογούν ενδεχομένως μη προηγμένη τεχνολογία.


Η μόνη άλλη γνωστή χώρα που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία είναι η Βόρεια Κορέα. Πιθανώς να υπήρξε συνεργασία στην ανάπτυξη των πυραύλων αυτών, όπως εξάλλου έχει πολλές φορές αναφερθεί σε δημοσιεύματα και τη διεθνή εξειδικευμένη βιβλιογραφία στο θέμα.

Πρέπει να φέρουν κεφαλή μικρής σχετικά ισχύος λόγω του μεγέθους του φορέα που δείχνει μικρός, εκτός και αν είναι φωτογραφίες μοντέλων υπό κλίμακα. Τα ενός σετ και μικρού μεγέθους πτερύγια, σε συνδυασμό με τον μονού σταδίου υγρών καυσίμων φορέα, μας βεβαιώνουν ότι είναι πύραυλος μη μεταβλητής τροχιάς που εύκολα αναχαιτίζεται από μοντέρνα αντιπυραυλικά συστήματα.

Οι περιοχές εκτόξευσης πυραύλων του Ιράν είναι σε γενικές γραμμές γνωστές σε όλους τους ενδιαφερόμενους και παρακολουθούνται από δορυφόρους και ραντάρ, επομένως υπάρχει υπεραρκετός χρόνος για έγκαιρη προειδοποίηση.

Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε θεωρητικά να δημιουργήσει πρόβλημα στην αντίπαλη αεράμυνα θα ήταν με κορεσμό, δηλαδή με μαζικές εκτοξεύσεις εναντίον του ιδίου στόχου. Το πρόβλημα είναι πόσους πραγματικά πυραύλους διαθέτει το Ιράν ανεξαρτήτως των δηλώσεων των Φρουρών της Επανάστασης που προφανώς απευθύνονται σε εσωτερικό ακροατήριο.

Αριθμοί της τάξεως των δεκάδων η εκατοντάδων χιλιάδων πυραύλων μόνο θυμηδία προκαλούν εκτός Ιράν. Σκεφτείτε μόνο την υποδομή, τα ραντάρ, τους αποθηκευτικούς χώρους, τη λογιστική υποστήριξη, τον αριθμό χειριστών και τα μεταφορικά μέσα που χρειάζεται ένας αριθμός 10.000 πυραύλων, μεγέθους ΗΡΑΚΛΗΣ/ΝΙΚΗ (αντίστοιχου μεγέθους με τους Ιρανικούς πυραύλους των φωτογραφιών) για να αξιοποιηθεί.

Οι αριθμοί δε πυραύλων που δηλώνονται ότι εδόθησαν στην Χεζμπολάχ (πάνω από 100.000) είναι εκτός πραγματικότητας, παρότι είναι σε βάθος χρόνου και για τους σκεπτικιστές τουλάχιστον, αγγίζουν το όριο του γελοίο. Τα σχόλια για τέτοιου είδους δηλώσεις περιττεύουν.

Ο μόνος ωφελημένος από τέτοιες δηλώσεις φυσικά είναι το Ισραήλ που το αξιοποιεί στην πολιτική του σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, άρα θα μπορούσε κανείς να τις θεωρήσει και αυτοκαταστροφικές για τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, που ενώ προσπαθεί να ενισχύσει την αποτροπή της, καταλήγει στο να ενισχύεται ο αντίπαλος, για όποιον δεν το αντιλαμβάνεται Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ