2016-03-16 17:12:57
Φωτογραφία για ΜΕΡΚΕΛ: Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού πρέπει να ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη και έχει συνέπειες για όλη την Ευρώπη, διαμηνύει η Άγκελα Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ εν όψει της δεύτερης συνόδου της Ε.Ε. με την Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών.

Μία συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να συνοδευτεί από συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποδοχή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων, υπογραμμίζει η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένοντας στην απόλυτη ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο Προσφυγικό. Και στρέφοντας ταυτόχρονα το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή, προειδοποιεί ότι ουδείς πρέπει να «ξεγελαστεί» από την μικρότερη ροή προσφύγων στη Γερμανία εξαιτίας των κλειστών συνόρων που είχε επιβάλλει η Αυστρία και άλλα κράτη.

«Η παρούσα χαλάρωση της ροής προσφύγων στη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη είναι ένα θέμα. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι το άλλο και πρέπει να αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για όλους μας διότι έχει συνέπειες για όλους μας στην Ευρώπη» υπογράμμισε.


Ρίχνει και ο Σουλτς τις προσδοκίες για συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Δεν «βλέπει» οριστική επίτευξη συμφωνίας ο Μάρτιν Σουλτς χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών εν όψει της δεύτερης Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επαναλαμβάνει ταυτόχρονα ότι στο Προσφυγικό απαιτείται ευρωπαϊκή λύση προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διάσπασης και αποτυχίας της Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung και άλλες εφημερίδες του οργανισμού Funke, ο Σουλτς εμφανίζεται απαισιόδοξος για αριστοποίηση συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

«Δεν θα υπάρξει μάλλον οριστική επίτευξη συμφωνίας» αναφέρει ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι θα σημειώσουμε μερική πρόοδο» προσθέτει.

Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία είναι να θέσουμε σε κίνηση τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό της ανακατανομής των 160.000 προσφύγων, υπενθύμισε ο Σουλτς, οποίος επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία να εκκινεί από τις αιτίες της φυγής. Αν δεν το καταφέρουμε, η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί». Η Ευρώπη βιώνει ήδη την απόκλιση. «Τα χάσματα τα οποία δημιουργούνται, μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε επίσης την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Εκτός αυτού, η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα» είπε. Σε ορισμένα θέματα, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευση ή η απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης των διαβατηρίων, η Ε.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί, πρόσθεσε ο Σουλτς. «Πέραν τούτων πρέπει να υποστηρίξουμε την Άγκυρα με άλλα τρία δισ. ευρώ ώστε να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των προσφύγων σε τρόφιμα» επισήμανε.

Τουρκία: Να μην μας χαλάσουν τη συμφωνία τα... «κυπριακά καπρίτσια»

Εν τω μεταξύ, καθώς η Ε.Ε. προσέρχεται με αρκετές διαφωνίες και επιφυλάξεις στη Σύνοδο για την συμφωνία με την Τουρκία, η Άγκυρα ζητά από τις Βρυξέλλες να μην αφήσουν τα... «κυπριακά καπρίτσια» να χαλάσουν τη συμφωνία. Το σχεδιάγραμμα συμφωνίας έχει προκαλέσει αντιρρήσεις στη Λευκωσία ειδικά για το άνοιγμα κεφαλαίων, ενώ άλλες χώρες βλέπουν αρνητικά το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζα.

Την Τρίτη, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πως το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Άγκυρας θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό προϋποθέσεις.

Μιλώντας την Τετάρτη στην τουρκική τηλεόραση του NTV, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε ότι: «Όταν έχει γίνει ένα βήμα προς λύση, όταν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο, δεν μπορεί να χαλάσει ολόκληρη η δομή εξαιτίας του καπρίτσιου ενός μέλους της Ε.Ε.».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ