2016-03-17 19:45:24
Φωτογραφία για Ζητούν παράταση στην εφαρμογή του Π.Δ για τους όρους λειτουργίας των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παράταση στην εφαρμογή του Π.Δ 84/2001.

IATRONET

Παράταση –τουλάχιστον εξάμηνη- στην εφαρμογή του Π.Δ 84/2001 που ορίζει τις προδιαγραφές, τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ για το ίδιο θέμα προβλέπεται να υπάρχει και σχετική συνάντηση.

Υπογραμμίζεται ότι προ του 2011 τις άδειες λειτουργίας των εργαστηρίων- κέντρων τις έδιναν οι Νομαρχίες, ενώ στη συνέχεια τις ανέλαβαν οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι. Οι οποίοι επικυρώνουν τις βεβαιώσεις αντί βεβαίως τιμήματος (παράβολο) που μπορεί να κοστίζει από 200 ευρώ μέχρι και 800 ευρώ.

Άρα, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, όσα εργαστήρια έχουν άδεια πριν από το 2011 θα πρέπει βάσει αυτού να έχουν προχωρήσει σε ανανέωσή της. Όμως κάτι η κρίση, κάτι η επιχειρηματική αμέλεια, λένε πηγές της αγοράς, το 30% των εργαστηρίων και των κέντρων λειτουργεί με τις παλιές άδειες και άρα παρανομεί, καθώς αυτές δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές που ορίζει το Π.Δ 84/2001.


Για παράδειγμα, το Π.Δ ορίζει ότι ένα κέντρο που λειτουργεί μαγνητικό τομογράφο, θα πρέπει μόνο για αυτό το μηχάνημα να διαθέτει 45 τ.μ. στις εγκαταστάσεις του.

Σήμερα υπολογίζεται ότι τα εργαστήρια (μικροβιολογικά) και τα διαγνωστικά κέντρα φθάνουν τις 3.000 μονάδες πανελλαδικά. Από αυτές εκτιμάται ότι το 70% έχει πάρει άδεια πριν από το 2011, ενώ φήμες λένε ότι το 30% αυτών δεν έχει ανανεώσει την άδεια και άρα δεν έχει προσαρμοστεί στις προδιαγραφές του Π.Δ.

Υπέρ της παράτασης τάσσεται και ο Γιώργος Βουγιούκας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), τονίζοντας ωστόσο, ότι «όσοι συνάδελφοι δεν έχουν πράξει τα όσα ορίζει ο νόμος, παρά τις συνεχείς παρατάσεις που έχουν δοθεί θα πρέπει να τον κάνουν άμεσα, καθώς έτσι προκαλείται μεταξύ άλλων και αθέμιτος ανταγωνισμός». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη ο κλάδος κρέμεται από μία κλωστή, από την επιβολή του clawback και του rebate, μην δημιουργούνται και άλλα προβλήματα, ενώ αποκαλύπτει ότι ο ΠΑΣΙΔΙΚ μετρά ήδη 11 λουκέτα μελών του. Άμεση προτεραιότητα, αναφέρει, είναι να διεκδικήσει ο κλάδος ενωμένος τα χρωστούμενα από τον ΕΟΠΥΥ που είναι 350 ευρώ πριν από το 2012 και άλλα 700 περίπου εκατ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σωστή επισήμανση
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σωστή επισήμανση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ