2016-03-19 13:06:18
Φωτογραφία για Ενα αποτύπωμα και μία μεγάλη παραγγελία πίτσα - Πώς έφτασαν οι βελγικές αρχές στον μακελάρη του Παρισιού
Μία ασυνήθιστα μεγάλη παραγγελία πίτσα και ένα δακτυλικό αποτύπωμα σε ένα... ποτήρι οδήγησαν τη βελγική αστυνομία στον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη της Ευρώπης.

Η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την Παρασκευή, του μοναδικού επιζώντα από την ομάδα των 10 τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το Παρίσι τον Νοέμβριο, έβαλε τέλος στο ανθρωποκυνηγητό των τεσσάρων μηνών, που είχε πολλά στραβοπατήματα και άτυχες στιγμές.

Μετά από μήνες επικριτικών σχολίων για τις προσπάθειες των βελγικών αρχών ασφαλείας, ο θριαμβευτικός τόνος της Παρασκευής ήταν αναμενόμενος. «Τον πιάσαμε», έγραψε στο Τwitter ο υπουργός μετανάστευσης του Βελγίου, Τεό Φράνκεν, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον 26χρονο, μετά από έφοδο με πυροβολισμούς στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών.

Πώς έφτασαν όμως εκεί; Οπως και αρκετά μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που εκτέλεσαν την επίθεση, ο Αμπντεσλάμ- Γάλλος υπήκοος, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Βέλγιο- ζούσε στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις αρχές, ήταν εκείνος που οδήγησε το αυτοκίνητο με τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που «χτύπησαν» το Σταντ ντε Φρανς, ενώ ο αδελφός του, Ιμπραχίμ, έκανε επίθεση αυτοκτονίας σε ένα καφέ.


Ο ίδιος εγκατέλειψε το γιλέκο με τα εκρηκτικά του και ειδοποίησε φίλους του από το Βέλγιο να τον πάρουν από το Παρίσι, μετά από την επίθεση. Μετά από τις 14 Νοεμβρίου, ο Αμπντεσλάμ εξαφανίστηκε. Υπήρχαν αναφορές πως βρίσκεται στη Συρία ή το Μαρόκο, από όπου κατάγεται η οικογένειά του.

Και ξαφνικά, την Τρίτη, το ανθρωποκυνηγητό «ζεστάθηκε» ξανά. Η βελγική και η γαλλική αστυνομία έκαναν κοινή επιχείρηση, για έλεγχο σε ένα σπίτι στο προάστιο Φόρεστ των Βρυξελλών, που θεωρούσαν ότι θα ήταν άδειο. Οι λογαριασμοί ήταν απλήρωτοι για μήνες, όπως αναφέρει το Politico και οι αρχές πίστευαν ότι κανείς δεν ζούσε εκεί. Η ομάδα των έξι αστυνομικών δεν περίμενε να συναντήσει αντίσταση και έτσι δεν είχαν κάλυψη από τις ειδικές δυνάμεις.

Οταν άνοιξαν την πόρτα όμως, δέχθηκαν πυρά από καλάσνικοφ. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ συνάδελφοί τους κυνήγησαν τους υπόπτους πάνω σε στέγες. Ενας ένοπλος σκοτώθηκε, τρεις διέφυγαν, παρότι η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές του Politico, ο Αμπντεσλάμ δεν ήταν ανάμεσα σε αυτός που ξέφυγαν από το Φόρεστ. Ομως, η αστυνομία βρήκε το δακτυλικό αποτύπωμα του 26χρονου σε ένα ποτήρι στο διαμέρισμα. Αυτό τους έπεισε ότι ο φυγάς ήταν ακόμη στις Βρυξέλλες.

Ακολουθώντας κάποιες άλλες ενδείξεις για το πού μπορεί να κρύβεται, μέχρι την Τετάρτη είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ένα σπίτι σε γειτονιά της εργατικής τάξης των μεταναστών, στο Μόλενμπεκ. Αυτό απείχε μόλις 450 μ. από το προηγούμενο σπίτι του Αμπντεσλάμ.

Παρακολουθώντας το σπίτι, η αστυνομία πείστηκε ότι εκεί ζούσε μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων, όταν μία γυναίκα- που θεωρούνταν ότι έμενε εκεί- παρήγγειλε αρκετές πίτσες. Οταν η αστυνομία έκανε έφοδο, περίπου στις 4 το απόγευμα, βρήκαν εκείνη, δύο φίλους που είχαν πάει για επίσκεψη, παιδιά, αλλά και τον Αμπντεσλάμ.

Ο 26χρονος, που τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι, ένας γνωστός του με πλαστή ταυτότητα και τρία μέλη της οικογένειας που τον έκρυβε συνελήφθησαν.

Ως ο μοναδικός ύποπτος για το μακελειό στο Παρίσι που συνελήφθη, ο Αμπντεσλάμ είναι μία πιθανά «πλούσια» πηγή πληροφοριών για το πώς έγιναν οι επιθέσεις, ποιος τον βοήθησε να αποφύγει τη σύλληψη για τόσο καιρό και για άλλους συνεργούς του που παραμένουν ελεύθεροι. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ