2016-03-20 19:43:04
Φωτογραφία για ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Επιχείρηση εκκένωσης των νησιών από τους χιλιάδες πρόσφυγες έχει ξεκινήσει από νωρίς σήμερα το πρωί, με στόχο μέχρι το βράδυ να έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται 48.141 πρόσφυγες και μετανάστες, με την συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας να ισχύει τυπικά από σήμερα. Στο λιμάνι της Ελευσίνας αναμένεται να καταπλεύσουν, περίπου στις 20:00 το απόγευμα, δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με τουλάχιστον 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" μεταφέρει 1.453 άτομα από τη Μυτιλήνη και το "Blue Star Patmos" 635 από τη Χίο. Αρχικά το "Ελευθέριος Βενιζέλος" που είναι ένα από τα ναυλωμένα πλοία από το υπουργείο Ναυτιλίας, είχε προγραμματίσει το δρομολόγιό του για το λιμάνι της Καβάλας ωστόσο υπήρξε αλλαγή του σχεδιασμού και μέσα στην ημέρα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ελευσίνας. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μόλις αποβιβαστούν αναμένεται να οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.


Το πρωί στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το καταμαράν «Τera Jet» με 1.169 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο που μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο "Ελληνικό". Επίσης, 300 μετανάστες και πρόσφυγες παρέλαβε από το λιμάνι της Χίου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" που έχει καταπλεύσει ήδη στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το πλοίο αφού παρέλαβε άλλους περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Καβάλας. Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα, φιλοξενούνται προσωρινά 4.458 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη.

Εν τω μεταξύ, στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων έφτασαν στις 17:00 το απόγευμα 20 λεωφορεία από τον Πειραιά με μετανάστες και πρόσφυγες. Το κέντρο φιλοξενίας διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα στο διάδρομο προσγείωσης του παλιού αεροδρομίου. Στο χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές των 8 έως 10 ατόμων ενώ αναμένεται εάν χρειαστεί να προστεθούν και άλλες που βρίσκονται ήδη στο χώρο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Ηπείρου. Ήδη στην Φιλιππιάδα βρίσκονται περίπου 400, καθώς 100 Αφγανοί θέλησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα Δολιανά 205 και 162 στην Κόνιτσα.

Την ίδια ώρα έχουν ήδη φτάσει στα νησιά τα πρώτα κλιμάκια της Frontex, περίπου 800 άτομα, με στόχο τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Η Frontex θα χρησιμοποιήσει για την μεταφορά τους πλοιάρια ή πτήσεις τσάρτερ. Ωστόσο, ακόμα ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στο Αιγαίο με θύματα δύο μικρά παιδιά, ενώ άλλοι δύο 39 και 36 ετών ξεψύχησαν, την ώρα που αποβιβάζονταν σε ακτή της Λέσβου από λέμβο στην οποία επέβαιναν περίπου 70 πρόσφυγες.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανέκδοτο: Αυστηρή δασκάλα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανέκδοτο: Αυστηρή δασκάλα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ