2016-03-20 19:47:13
Φωτογραφία για Κύπρος: Χρωστούν φόρους 1,5 δισ. Ευρώ
Ανοικτούς λογαριασμούς με το δημόσιο που αγγίζουν το αστρονομικό ποσό του €1.555 εκατ. διατηρούν επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα ασχολιών. Από αυτό το ιλιγγιώδες ποσό μόνο ένα μικρό μέρος, της τάξης των €334 εκατ., μπορεί σε αυτό το στάδιο να διεκδικήσει το Τμήμα Φορολογίας, χαρακτηρίζοντάς το ως αμέσως απαιτητέο οφειλόμενο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε από το Τμήμα Φορολογίας, το φορολογικό έτος 2015 έκλεισε με τον επιχειρηματικό κόσμο να οφείλει €1.105 εκατ. άμεσους φόρους, ενώ άλλα €450 εκατ. αφορούν οφειλές στο ΦΠΑ. Σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας, για ένα πολύ μεγάλο ποσό, των €759 εκατ., διαπιστώνεται δυσκολία στην είσπραξη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκκρεμούσανν ενστάσεις ή και προσφυγές ενώπιον του Δικαστηρίου, από τους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες.

Για ένα μικρότερο ποσό, της τάξης των €463 εκατ., το Τμήμα Φορολογίας είχε καταλήξει σε διακανονισμό εξόφλησης με τον επιχειρηματία ή ήταν περιπτώσεις που βρίσκονταν ήδη υπό δικαστικά μέτρα και προχωρούσε η είσπραξη των οφειλομένων
. Με αυτά τα δεδομένα, τα οφειλόμενα ποσά που δεν περιβάλλονταν με οποιαδήποτε εμπόδια ανέρχονταν στα €334 εκατ., εκ των οποίων τα €35 εκατ. αφορούσαν οφειλές στον ΦΠΑ και τα υπόλοιπα €299 εκατ. στον φόρο εισοδήματος. Εν τω μεταξύ, η ΟΕΒ απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, εγείροντας θέμα θεσμοθέτησης ρυθμίσεων διευκόλυνσης των διακανονισμών αποπληρωμής των επιχειρηματικών οφειλών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών σημειώνει ότι «λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της μειωμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, αριθμός επιχειρήσεων που απευθύνεται στο Τμήμα Εφόρου Φορολογίας για διακανονισμό των οφειλών, αυτός εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Τμήματος, που ενδεχομένως να μην καλύπτεται νομικά, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι ενεργούν καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων τους οι λειτουργοί». 

Ο κ. Μιχαηλίδης καλεί τον υπουργό Οικονομικών να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία, ώστε να παρασχεθεί η απαραίτητη εξουσία στον Έφορο Φορολογίας για σκοπούς διακανονισμού ή διευκόλυνσης στην τακτοποίηση των επιχειρηματικών οφειλών. «Με τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, το Τμήμα Φορολογίας θα λειτουργεί πιο παραγωγικά εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και συνάμα θα διασφαλίζεται τόσο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και η εισπρακτική ικανότητα του κράτους», καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΕΒ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ