2016-03-22 16:02:10
Φωτογραφία για Γερό ''κούρεμα'' αναμένουν οι ιδιωτικές κλινικές στα τιμολόγια που έχουν υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ
''Εγκεφαλικό'', στα τιμολόγια των ιδιωτικών κλινικών. Πρόταση για κούρεμα έως και 70%- EOΠΥΥ και Ιδιωτικές κλινικές δεν τα βρίσκουν στη σύσταση της Επιτροπής.

IATRONET.GR

Γερό «κούρεμα» αναμένουν οι ιδιωτικές κλινικές στα τιμολόγια που έχουν υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι ελεγκτικές εταιρείες που «κοσκίνισαν» τα τιμολόγια εκείνης της χρονιάς μιλούν για κούρεμα από 15% έως και 70% στα κονδύλια που αναγράφονται στα τιμολόγια νοσηλείας ασθενών.

Στο 70% φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται μία μόνο κλινική- η οποία τοποθετούσε περιστατικά στην εντατική χωρίς όμως να υπάρχει λόγος- ενώ περικοπές ύψους 50% έχει προταθεί να γίνουν σε 4 κλινικές. Την ίδια στιγμή, 10 έως 15 μονάδες θα πρέπει να αναμένουν περικοπές ύψους 20%, ενώ για τις υπόλοιπες κλινικές που έχουν ελεγχθεί, οι περικοπές οι οποίες έχουν προταθεί είναι από 15% έως και 20%.


Εξαιτίας αυτών των περικοπών, σύμφωνα με πληροφορίες του Ιatronet, από τις 160 περίπου νοσηλευτικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα που ελέγχθησαν οι 100 έχουν υποβάλει ενστάσεις κατά του κουρέματος.

Το θέμα είναι πώς μπορούν να εξεταστούν οι ενστάσεις αυτές, καθώς δημιουργούνται νομικά ζητήματα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, λόγω της διαχείρισης ευαίσθητων στοιχείων και άρα απαιτείται η συγκατάθεση του ασθενή. Μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ να γίνει μεταφορά των φακέλων των ασθενών στις εγκαταστάσεις του, δεν έγινε δεκτή από το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών. Οι οποίες αντιπρότειναν ο όποιος έλεγχος να γίνει στις δικές τους εγκαταστάσεις όπου οι φάκελοι θα είναι ασφαλισμένοι και δεν πρόκειται να χαθούν.

Το δεύτερο θέμα τριβής που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών φορέων Περίθαλψης αφορά τα άτομα που θα συγκροτήσουν την Επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων. Η πληροφόρησή μας είναι ότι η πρόταση από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ είναι να συμμετάσχει γιατρός από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος θα λάβει και κάποια αμοιβή -5% ή 10%- επί του ποσού που αμφισβητείται. Πρόταση που επίσης δεν έγινε δεκτή από τις ιδιωτικές κλινικές με κάποιους εκπροσώπους να τονίζουν ότι δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο στις συμβάσεις που υπέγραψαν με τις ελεγκτικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση που έχουν καταθέσει οι ιδιωτικές κλινικές είναι να συσταθεί μία τριμερής Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει ένα γιατρός κοινής αποδοχής, ένα γιατρός που θα εκπροσωπεί τις ιδιωτικές κλινικές και ένας γιατρός από τις ελεγκτικές εταιρείες.

Το όλο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται να συζητηθεί, όπως φαίνεται, στην επικείμενη συνάντηση που αναμένεται άμεσα μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών, στην οποία πρόκειται να συζητήσουν και το πλαίσιο της νέας σύμβασης.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ