2016-03-22 17:07:20
Φωτογραφία για Δήμαρχοι Δυτ. Ελλάδας για φιλοξενία προσφύγων: Πρόθυμοι να βοηθήσουν αλλά με σχέδιο και πρόγραμμα
Την αναγκαιότητα έγκυρης και υπεύθυνης ενημέρωσης από την... κυβέρνηση υπερτόνισαν χθες οι αιρετοί της Δυτικής Ελλάδας στην πολύωρη σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, με τη συμμετοχή Εκκλησίας, Δήμων και φορέων για το θέμα της αναζήτησης κατάλληλων χώρων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων.

Ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε ότι «μιλάμε για αξιοπρεπείς και πολιτισμένους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Δεν γνωρίζουμε ακόμα συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση. Στα δύσκολα θα μπούμε μπροστά. Ανθρωπιά φιλοξενία και αξιοπρέπεια είναι οι αρχές του δικού μας προγραμματισμού. Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και πολύ δύσκολο ζήτημα, η διαχείριση του οποίου θα κρίνει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Από την πλευρά των δημάρχων στηλιτεύτηκε η απουσία ενημέρωσης για τον κεντρικό σχεδιασμό σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων, το χρονοδιάγραμμα παραμονής τους, αλλά και άλλες παραμέτρους. Για αυτό και άπαντες συμφώνησαν στην κατάθεση αιτήματος συνάντησης με τον πρωθυπουργό για να υπάρξει έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.


Ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, τόνισε ότι πρέπει η κυβέρνηση «εδώ και τώρα» να ενημερώσει για το σχέδιό της. «Θέλουμε εδώ και τώρα το σχέδιο της κυβέρνησης. Ο κ. Μουζάλας είπε ότι οι πρόσφυγες δεν ήρθαν για να φύγουν, αλλά θα μείνουν εδώ 2,5 χρόνια. Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και ζητούν από εμάς να δώσουμε λύση χωρίς να έχουμε δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, τόνισε ότι όλοι θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό.

«Δεν μπορεί κανένας στην επαρχία να ισχυριστεί ότι δεν έχουμε χώρο. Έχουμε και μπορούμε να βρούμε λύση ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει ο καθένας. Να δούμε όμως ποιος θα τους σιτίσει, πώς θα τους σιτίσει, τί ρόλο θα παίζουν κάποιοι περίεργοι που θα περιφέρονται στους καταυλισμούς, τί λόγο θα έχει ο Δήμος, ποιες κρατικές υποδομές πρόνοιας θα μας ενισχύσουν, ποιες δομές θα είναι. Πρέπει να γίνει ένας διάλογος και κακώς δεν έχει γίνει μέχρι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλιούκος.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, υπογράμμισε ότι «πρέπει να απαντήσουμε σε κάποια πράγματα, ενώ δεν ξέρουμε τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση. Θα έχουμε στο άμεσο μέλλον πρόσφυγες ή όχι; Απλώς κάνουμε σχεδιασμό να έχουμε χώρους που θα τους χρησιμοποιήσουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή αυτό θα γίνει άμεσα;».

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης, κ. Αθανάσιος, τόνισε ότι στην Ηλεία υπάρχουν εγκαταλελειμμένα ορεινά χωριά που θα μπορούσαν να προταθούν για φιλοξενία προσφύγων και συμπλήρωσε ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει σταδιακά και να έρχονται τμηματικά και προσεκτικά οι πρόσφυγες, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία προβλημάτων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 10.30 το πρωί, να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα και όλων των Δημάρχων, αφού πρώτα έχει συζητηθεί αναλυτικά το θέμα και έχουν ληφθεί οι ανάλογες αποφάσεις τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια και τα υπόλοιπα συντονιστικά όργανα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες η έλλειψη συγκεκριμένου κεντρικού συντονιστικού σχεδίου από την κυβέρνηση για τη δημιουργία χώρων προσωρινής στέγασης προσφύγων, κάτι που διεφάνη και στην απάντηση του ασκούντος χρέη Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ερώτηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ