2016-04-01 11:03:14
Φωτογραφία για Οι 53 υποστηρίζουν όσα έλεγε για το προσφυγικό ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά...
Τι έλεγαν στο κυβερνών κόμμα πριν αναλάβουν την εξουσία Διαφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό. Η κίνηση των «53+» εμφανίζεται με δημόσια τοποθέτησή της ενάντια στην πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία καθώς τονίζει πως είναι αντίθετη με τα δικαιώματα των προσφύγων.

Στην κίνηση των 53+ βρίσκονται μια σειρά κορυφαίων στελεχών του κόμματος, μία εξ αυτών είναι η πρώην υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία εφάρμοσε σχεδόν κατά γράμμα όσο ήταν υπουργός το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό και προσφυγικό.

Στην δημόσια παρέμβασή τους οι 53+ προτρέπουν στο κόμμα «να αντισταθούμε στη λογική του κλεισίματος που προωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη υπέρ των προσφύγων- μεταναστών και των δικαιωμάτων τους».

Επισημαίνουν πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, αντίθετα βάζει τη σφραγίδα της στη λογική των κλειστών συνόρων, υπονομεύει στην πράξη τη συνθήκη της Γενεύης και μετατρέπει το προσφυγικό από ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα σε ελληνοτουρκικό.


Μάλιστα αφήνουν και αιχμές για το tweet του Αλ. Τσίπρα περί «παράτυπων» μεταναστών. «Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η είσοδος των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι «παράτυπη». Για μας, παράτυπη δεν είναι η προσφυγιά, αλλά οι λόγοι που τη δημιούργησαν» σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν πάρει την εξουσία

Διαβάζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 (για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν υπήρξε αναθεώρησή του) φαίνονται ευδιάκριτα οι διαφορές του τότε με το σήμερα.

Σε πολλά σημεία διαβάζουμε προτάσεις της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης πολλές από τις οποίες εφάρμοσε η πρώην αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι ένα οικουμενικό ζήτημα» έλεγε τον Οκτώβρη του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να το λύσει μόνη της, και κυρίως, κανείς δεν μπορεί να το λύσει μέσω της ποινικοποίησης και της καταστολής» αναφερόταν αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για την κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπαν από τότε ότι «οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν» προτείνοντας πως η «διεθνοποίηση του προβλήματος στα διεθνή φόρα, η ένταξή του στην ευρωπαϊκή ατζέντα, το αίτημα για αναλογική κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ο ανθρωπισμός και ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών, μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μια ορθολογική διαχείριση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.»

Όχι στα κέντρα κράτησης- Όχι στην επανεισδοχή

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος με τα κέντρα κράτησης. Χαρακτήριζε μάλιστα ως την πιο απεχθής πρακτική, τον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή και αστυνομικά τμήματα.

Διατυπωνόταν μάλιστα ξεκάθαρα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε αντίθετοι στο ελληνικό πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς δεν διασφαλίζουν την εξαίρεση όσων διακαιούνται διεθνή προστασία / αιτούντων άσυλο από την επανεισδοχή στην Τουρκία«.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 στον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν κέντρα πρώτης υπόδοχης και ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Ενδεικτικά ανάμεσα στις προτάσεις αναφέρονται

– Άμεση λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής με σκοπό την αφενός καταγραφή και αφετέρου την κάλυψη των βασικών αναγκών των νεοεισερχομένων. Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες. Στη συνέχεια, συγκρότηση ανοιχτών δομών φιλοξενίας, με παράλληλη κατάργηση των ειδικών κέντρων κράτησης. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για τη φιλοξενία των προσφύγων.

– Εξασφάλιση πλήρους και αποτελεσματικής πρόσβασης όλων των αιτούντων άσυλο στη διαδικασία ασύλου. Ταχεία και απρόσκοπτη χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται. Απαγόρευση των επαναπροωθήσεων σε σημεία εισόδου (Έβρος – Αιγαίο). Κατάργηση των πρακτικών αναχαίτισης των εισερχομένων αλλοδαπών στα θαλάσσια σύνορα.

– Οι πρόσφυγες πολέμου τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, ως εκ τούτου πρέπει να τους απονέμεται άσυλο ή επικουρικό καθεστώς προστασίας. Το κράτος οφείλει να μεριμνά για τη φιλοξενία τους σε δομές που εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρέπειας και υγιεινής μέχρι να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Όσον αφορά τους μετανάστες (για τον ΣΥΡΙΖΑ τότε υπάρχει ο όρος παράτυποι αλλοδαποί και όχι παράτυποι μετανάστες) προτείνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των ρατσιστικών διατάξεων που θεσπίζουν διακρίσεις και στερούν το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική προστασία από μετανάστες χωρίς έγγραφα, αποζημίωση στα θύματα ρατσιστικών επιθέσων κατ’ αναλογία με τις διατάξεις για την αποζημίωση των θυμάτων βίας, κατάργηση διοικητικής απέλασης που γίνεται χωρίς δικαστικές εγγυήσεις και διασφάλιση της δυνατότητας αποτελεσματικής προσφυγής σε δικαστικό όργανο για την αμφισβήτηση ή την ακύρωσή της, αποποινικοποίηση του αδικήματος της παράνομης εισόδου και διαμονής.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ